Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

GettyImages-1136649560 © Getty Images

Sådan viser dit underliv dig, at der er noget galt

Vi taler sjældent om det, men ubalance i underlivet er vigtigt at spotte. Se listen over tre ting, du skal være opmærksom på, og hvad du kan gøre.

Når du har en god aften med vin og veninder, kommer I formentlig rundt om jeres arbejdsliv, kærlighedsliv eller hvad, der optager jer lige nu. En ting, vi sjældent taler om, er vores underliv, og det er en skam. Det er nemlig noget, vi allesammen har, og som kan fylde meget, hvis det ikke opfører sig, som det plejer.

I samarbejde med Always sætter vi fokus på underlivet og på at bryde tabuet om de ting, mange kvinder kan opleve uden at turde tale højt om det. Derfor får du her svar på, hvilke ting du skal være opmærksom på, og hvordan du kan få din krop tilbage i balance. Din krop afslører nemlig helt selv, hvor der er problemer – du skal bare mærke og lytte efter.

Du har ændringer i farve og lugt

Nogle kvinder har meget, mens andre næsten ikke har noget. Faktum er, at alle kvinder har udflåd, og det er helt normalt – også når mængden varierer. Der er dog god grund til at holde øje med, om der er ændring i farve eller lugt, for så er det nemlig din krop, som afslører, at der er ubalance, som oftest skyldes en infektion. Normalt bør dit udflåd være hvidt og klart og have en mild, syrlig lugt, så hvis det pludselig ændrer sig markant, har du formentlig besøg af nogle dårlige bakterier.

For at komme i balance igen bør du: ringe til lægen, hvis du oplever en markant ændring over længere tid, og hvis det er kombineret med andre symptomer som irritation og smerter. Det er helt normalt, hvis du bare har perioder med meget udflåd, så længe det ellers føles normalt.

Du skal oftere af med vandet

Du prøver måske at holde dig hydreret i løbet af dagen, men lige så snart du har drukket vand, kan du mærke, at du skal tisse. Det kan være helt normalt, særligt hvis du drikker store mængder væske. Du bør dog være opmærksom på, om du føler, at du konstant har en tissetrang, eller hvis det gør ondt og svier, når du tisser. Det er nemlig kroppens tegn på blærebetændelse. Her kan du også opleve andre symptomer som eksempelvis ondt i maven, feber og kvalme.

For at komme i balance igen bør du: først og fremmest få din mistanke bekræftet hos lægen for at få den rigtige behandling. Du kan dog også selv både pleje og forebygge ved blandt andet at drikke rigeligt med vand for at "få skyllet igennem". Desuden kan tranebærsaft være en hjælp, og så bør du undgå for meget koffein og sørge for at tisse, så snart trangen melder sig.

Du oplever en ændring i konsistensen

Generelt ændrer mængden af dit udflåd sig alt efter, hvor i din cyklus du er. Det er dog vigtigt, at du holder øje med konsistensen. Normalt bør det være klart, slimet eller cremet, men hvis det pludselig ser anderledes ud, kan det være din krops signal om, at der er noget galt. Et typisk tegn er, når udflåddet bliver tykt og grynet. I de fleste situationer skyldes det nemlig svamp, der får bakteriefloraen til at ændre sig eller en seksuelt overført sygdom.

For at komme i balance igen bør du: ringe til lægen – særligt hvis du samtidig oplever kløe, svie eller rødmen. Er du normalt generet af meget udflåd, kan det i øvrigt være en rigtig god idé at bruge trusseindlæg, så du ikke skal bekymre dig om det. Always har for eksempel specialdesignet deres indlæg, som også er dermatologisk testet, så du kan føle dig safe og frisk hele dagen.

Vær med til at bryde tabuet

Det er vigtigt at huske på, at det er helt normalt at opleve ændringer, når det kommer til underlivet. Du har aldrig grund til at være flov – hverken i forhold til at gå til lægen eller til at snakke mere åbent om dit underliv. Det er trods alt noget, som alle kvinder har, så hvorfor ikke gøre det helt normalt at tale om?