Søvneksperten: "Du kan se på folk, der sover mindre eller mere, at de også oftere er syge"

Kan man indhente sin søvn i weekenden, og hvor meget (eller lidt) skal du skal sove? Vi har talt med søvnekspert Birgitte Rahbek Kornum omkring vigtigheden af en god nattesøvn.

111822_BeautySleepers_01_0218
© the beauty sleeper

Det kommer nok ikke bagpå nogen, at det er usundt at sove for lidt. Ligesom det heller ikke er en god ide at sove for meget. For lidt søvn går udover dit immunforsvar – og det påvirker både fordøjelse, hjertet og kredsløbet, du får nemmere ved at tage på, sværere ved at tabe dig, og du bliver nemmere syg.

Vi har talt med søvnekspert og Lektor på Institut for Neurovidenskab på Københavns Universitet, Birgitte Rahbek Kornum omkring vigtigheden af en god nattesøvn.

“Der sker et eller andet magisk omkring de 7-8 timers søvn. Du kan se på folk, der sover mindre eller mere, at de også oftere er syge. Og det nytter altså ikke noget at sove mindre i hverdagene og mere i weekenderne – dette vil blot stresse kroppen og immunforsvaret. Selvfølgelig kan du have behov for at indhente søvn i stressede perioder, og så skal du gøre det. Men det optimale er at stræbe efter at få de 7-8 timers søvn hver nat og skabe en god rutine omkring det,” siger Birgitte Rahbek Kornum.

Undgå at aftensnacke

“Det er vigtigt at have gode stabile måltider, spise varieret og så kan du gøre dig selv og din søvn en stor tjeneste ved ikke at snacke om aftenen – heller ikke sunde snacks. Der er lavet mange forsøg, der viser, at du får en mere stabil døgnrytme og bedre søvn, hvis du indtager alle dine måltider indenfor et 12-timers vindue. Eksempelvis mellem kl 8 og 20. Spis gode måltider, der holder dit blodsukker stabilt i lang tid, så du ikke bliver sulten, når du skal sove. Det giver nok næsten sig selv, at alkohol forstyrrer søvnrytmen, men du kan fint tage et glas vin til aftensmaden, da det formentligt vil være fordampet, inden du skal sove,” fortsætter Birgitte Rahbek Kornum.

Gå derfor udenom de meget fedt- og kalorierige måltider, meget sukker og alkohol, der kan skabe en betændelsesagtig tilstand i kroppen. Og altså et stress, som din krop skal bruge energi på at udrede – energi som den i stedet kunne bruge på at regenere og reparere sig selv – noget som din krop er helt fænomenal til, hvis du altså giver den lov. Grøntsager og frugt, der er rige på fedt-opløselige vitaminer som vitamin D og E, zinc og antioxidanter har derimod en virkelig gavnlig effekt på din hud. Når det så er sagt, er det vigtigt at spise varieret, da kroppen har brug for mange forskellige fødevaregrupper for at kunne holdes ordentligt i balance.

Gode sovevaner er guld værd

En af de helt store syndere for en god nattesøvn er telefoner og tablets, som de fleste af os hiver med ind i sengen. “Hvis du ikke kan lade være med at tage skærmen med i seng, så sørg for at skrue så meget ned for lyset som muligt. Og undlad at kigge på sociale medier og nyheder. Sociale medier og nyheder aktiverer en række centre i hjerne, der registrerer behov – og så bliver du for vågen, hvilket især påvirker længden af din søvn. Fjernsyn er mere forudsigeligt og derfor ikke ligeså forstyrrende for din søvn. Allerbedst er det dog at finde på noget andet at lave i den sidste halve til hele time inden du går i seng. Find noget du slapper af ved – det kan eksempelvis være at læse en bog, dyrke lidt yoga eller tage dig ekstra god tid med din hudpleje. Hård motion skal du også afholde dig fra de sidste to timer du skal sove, da det frigiver for meget adrenalin. Sex er derimod altid okay,” slutter Birgitte Rahbek Kornum.

3 tips til en bedre søvn

Grundlægger af The Beauty Sleeper Lotte Barnholdt deler sin bedste tips til at få en bedre nattesøvn.

  1. En god søvn er det bedste beautyprodukt i verden. Tænk på tiden inden du skal sove som din helt egen, hvor du giver omsorg og kærlighed til dig selv, både fysisk og mentalt.

  2. Brug en sovemaske, hvis du har problemer med at falde i søvn. Den holder lyset ude, og sender et signal til hjernen om, at nu skal du sove. Det er vigtigt, at du vælger en sovemaske i silke. Den tempererer huden og absorberer ikke din hudpleje. Derudover modvirker den glatte silke linjer om øjnene – noget som netop kan forværres af et almindeligt bomuldsbetræk som de fleste af os har på hovedpuden.

  1. På app’en Calm er der både rolige og afslappende søvnhistorier samt meditationer, hvis det kniber med at finde ro. Hvis du stadig har svært ved at finde ro eller har tankemylder, så stå ud af sengen og læs en bog ved afdæmpet lys. Så går der som regel ikke så lang tid inden søvnen melder sig, og du kan gå tilbage i seng.