© Anna Stokland

Søvnmangel skader dig socialt

Se, hvad du kan gøre for at forbedre din sundhed, dit udseende og andres lyst til at være sammen med dig

At søvnmangel kan føre til vægtstigning, koncentrationsbesvær og en øget risiko for livsstilssygdomme, vidste du måske i forvejen. Men vidste du, at for få timer i drømmeland rent faktisk også kan skade dit udseende og dit sociale liv?

Det er et mindre, svensk studie, der kommer med den tankevækkende nyhed. Forskerne har nemlig konstateret, at passer man ikke sin nattesøvn, sætter det sig som spor i ens ansigt og sænker andres lyst til at være sammen med dig, viser studiet fra Karolinska Institutet. Der er altså god grund til at hoppe tidligere i seng, end at lade sig forfalde til kaffe dagen derpå.

Undersøgte nætter med 4 og 7 timers søvn

I studiet blev 25 studerende bedt om at sove henholdsvis to nætter med 7-9 timers søvn og to nætter med maksimum 4 timers søvn. Hver morgen blev de fotograferet, og efterfølgende blev deres billeder vist til fremmede, der skulle vurdere deltagernes tiltrækningskraft, sundhed og træthed.

Alle billeder taget efter den korte søvn blev vurderet lavere på alle fire punkter, og gruppen sagde endvidere, at de havde mindre lyst til at tilbringe tid sammen med dem, der havde sovet mindst.

Ifølge forskerne giver det mening rent evolutionsmæssigt, at vi mennesker ubevidst undgår kontakt med personer, der ser trætte og usunde ud, idet de kan signalere en sundhedsrisiko.

Forskerne understreger, at effekten ikke er så stor, at du risikerer total isolation, hvis du af og til ikke får sovet nok, men studiet er endnu en god påmindelse til os om, hvor vigtig vores nattesøvn rent faktisk er.

Kilde: Shape

ALT DET, DU IKKE MÅ GÅ GLIP AF