Strækmærker kan behandles
© Kendall Jenner for Penshoppe x Wenn.com

Strækmærker – kan de fjernes?

Du kender nok til de blå-røde strækmærker, men hvorfor opstår de? Og hvordan behandler man dem?

Glat, lækker og velplejet hud er både et tegn på sundhed, men med tiden sætter det levede liv spor på huden – blandt andet i form af blårøde strækmærker.

Mange investerer i diverse cremer og redskaber, som lover at fjerne strækmærker, men desværre er det ikke altid så simpelt, som produkterne påstår.

Læs hvorfor her, hvor vi også guider til de mest effektive behandlinger mod strækmærker.

Hvorfor får man strækmærker?

Strækmærker kommer oftest som følge af en hurtig ændring af ens vægt – eksempelvis kan pludselig vægtøgning kan give strækmærker. Både mænd og kvinder kan opleve at få strækmærker, men det opstår hyppigere hos kvinder, da strækmærker ofte opstår i forbindelse med graviditet. Forekomsten af strækmærker under graviditeten forstærkes yderligere af de hormoner, som bliver udløst undervejs, men mange af de forandringer som sker i løbet af graviditetens ni måneder, vil blive mindre synlige med tiden – herunder strækmærkerne.

Hvis man været overvægtig gennem en længere periode, kan det også give strækmærker, fordi der kommer et øget pres på huden, ligesom at mange også får strækmærker i pupperteten, når de pludselig vokser meget.

Hvad er strækmærker?

Strækmærker kommer som før nævnt af to faktorer: strækning af huden og hormonelle påvirkninger fra østrogen og relaxin, der påvirker hudens elastiske fibre.

Strækmærker er skader, som sker i vores underhud, dermis, og vil i starten vise sig som rødlige og blåviolette striber på huden, hvor hyppigst ramte områder er baglår,, mave, bryster og arme.

Når vægten stiger med hastig fart, overstrækkes de elastiske fibre i vores hud og ødelægges. De heftige blålige og røde nuancer ændres med tiden, så strækmærkerne får samme farve som din hud og kun kan ses som lyse aftegninger.

Kan strækmærker forebygges?

Der er desværre ingen tegn på, at du er ved at få et strækmærke, og man bliver derfor først opmærksom på dem, når skaden i er sket. Men sørg for at have en velfugtet hud ved at bruge cremer, som øger elasticiteten i underhuden, så fibrene bedre kan give sig uden at blive overstrukket.

Der er ingen bevist effekt af cremers effekt på strækmærker, selvom mange deler personlige anbefalinger af brugen af cremer og olie med E-vitamin, kakaosmør og olivenolie. Til gengæld skulle motion have en god effekt, da det strammer huden op og kan på sigt gøre strækmærker mindre synlige.

Kan strækmærker behandles?

Ja og nej. Der findes midler, som mindsker synligheden, og næsten alle strækmærker vil med tiden bliver lysere og dermed mindre iøjnefaldende.

Dog er det næsten umuligt at fjerne strækmærkerne fuldstændigt, uanset om du behandler med cremer, laser eller dermaroller. Hvis du er meget generet af dine strækmærker, vil en af følgende behandlingsformer give et bedre udgangspunkt end før behandlingen, fordi de stimulerer ny celledannelse i læderhudens bindevæv. Dermed erstattes de ødelagte fibre, og der kommer forbedret elasticitet i vævet.

Laser mod strækmærker

Mange klinikker rundt om i landet tilbyder laser til at fjerne strækmærker. Dog kan behandlingsstederne ikke love, at strækmærkerne forsvinder fuldstændigt, men metoderne skulle reducere synligheden markant. Der skal fra tre til fem behandlinger til, og det skulle være ganske ufarligt og uden store bivirkninger. Der kan være mindre gener, såsom at huden føles varm og stram, eller hæver en anelse, og i meget sjældne tilfælde arvævdannelse.

Dermaroller mod strækmærker

Flere steder tilbyder desuden en kombination af laser og dermaroller, da dermarolleren er en billigere behandling, og dermed kan du slippe for helt så høje omkostninger. Dermaroller-metoden anbefales oftest til behandling af større områder på kroppen. Vælger du en dermaroller, vil huden blive rullet med det lille nåleredskab, som laver bittesmå huller i overhuden, der stimulerer dannelse af kollagen og ny celledannelse. På klinikkerne bruges dermarollere med længere nåle, men du kan også købe en dermaroller til hjemmebrug.

Dermaroller mod strækmærker fra swiss clinic

Dermaroller mod strækmærker til hjemmebrug:

Skin resculpting treatment, Swiss Clinic hos Matas.dk 850 kr.

Cremer mod strækmærker

Mange vælger også at smøre strækmærkerne i håb om, at de forsvinder og særligt mærket Bio-oil har gjort sig bemærket, som et effektivt middel mod strækmærkerne. Med Bio-Oil kan det være lidt svært at vide, hvorfor det virker, da ingredienserne ikke adskiller sig fra mange andre cremer, men ikke desto mindre oplever mange særligt gode resultater med den lette olie. Bio-oil består blandt andet af E- og A-vitaminer samt æteriske og mineralske olier, og olien skal smøres på to gange dagligt i mindst tre måneder. I mange tilfælde gør smørelse med indhold af A-vitamin, også kendt som retinol, strækmærkerne mindre, men disse må først bruges efter endt graviditet.

Kosttilskud mod strækmærker

Du kan også supplere med kosttilskud i form af C-vitamin. Det øger kollagen-niveauet i huden, der sammen med elastin påvirker dit bindevæv og hudens elasticitet. Et dagligt tilskud af fede olier med essentielle fedtsyrer har også en god effekt på hudens spændstighed, og her er særligt fiskeolie og kæmpenatlysolie gode.