© bianca brangstrup

Sundhedseksperten: Her er mine 5 bedste råd til et styrket immunforsvar

Få de bedste tips til, hvordan du kan styrke dit immunforsvar. Bianca Brangstrup er CEO hos Vitaviva, der laver kosttilskud – og ved mere om sundhed end de fleste.

Rigtig mange kæmper i øjeblikket med et skrantende immunforsvar. Vi har fået sundhedsekspert og CEO hos Vitaviva, Bianca Brangstrup, til at dele sine egne hacks til, hvordan hun styrker sit immunforsvar – og hvordan du kan gøre det samme.

1. Få din nattesøvn

"Sørg for at sove nok. Vi kender alle til følelsen af at have fået for lidt søvn – og hvordan vores mentale overskud er derefter. Det gælder også inde i vores krop. Mangel på søvn mindsker vores krops naturlige evne til at bekæmpe bakterier og vira – det nedsætter immunforsvaret. Forskning viser også, at mangel på søvn påvirker vores evne til at komme os oven på sygdom."

"Jeg forsøger at sove minimum otte timer hver nat. Og det skal helst være fra senest klokken 22.00, da søvnen her er vigtigst. Inden sengetid tager jeg ofte et varmt karbad med lækre olier for at slappe helt af – og så læser jeg lidt inden, jeg lægger mig til at sove. Det er typisk skønlitteratur, så min hjerne bare kan blive underholdt, og jeg ikke skal tage stilling til noget eller lære noget. Hvis jeg har svært ved at falde i søvn, hjælper jeg min søvn på vej med et kosttilskud – en blanding af urter såsom humle, passionsblomst, citronmelisse, kamilleblomst samt aminosyren L-tryptofan, magnesium og essentielle B-vitaminer."

2. Tænk over din kost

"Forbindelsen mellem vores sundhed, immunforsvar og det vi putter i munden er meget klar. Du er, hvad du spiser. Min kost er altafgørende for mig i forhold til min sundhed og min krop. Det er vigtigt for mig, at jeg føler mig stærk. At jeg giver min krop de rette byggesten. For mig er det livskvalitet at spise ordentlig mad og vælge gode råvarer. Jeg prioriterer det virkelig højt – også i mit budget, hvor jeg hellere vil droppe en ferie end at ændre på min kost. Det er i øvrigt også noget mine fire drenge er vokset op med, og som de derfor også prioriterer, hvilket jeg er rigtig glad for."

"Jeg spiser varieret, gerne økologisk og sørger for at få en masse grønt – lidt frugt og bær hver dag. Man skal spise minimum 600 gram grønt om dagen – og gerne mere. Det er ret meget, og det kan være svært at få gjort. Derudover indeholder fødevarer i dag desværre ikke de næringsstoffer, som de burde gøre, og derfor supplerer jeg altid min kost med kosttilskud. Min primære base er multivitamin, omega 3, vitamin C, vitamin D, selen og zinc. Jeg tager det samlet i vores produkt Vitadaily. Derudover tager jeg probiotika, da vores tarme i dag virkelig er på overarbejde og har brug for ekstra støtte."

3. Skru ned for stressniveauet

"Kortvarig stress er en tilstand, der gør det muligt at reagere og handle hensigtsmæssigt i ekstreme situationer, og det er en naturlig kropsreaktion. Bliver stress derimod langvarig er det meget usundt, og det har stor betydning for vores immunforsvar og vores krops evne til at bekæmpe bakterier. Jeg arbejder rigtig meget med mig selv i forhold stress og har en masse hacks, som jeg benytter mig af. Jeg sørger for at få min søvn – og netop i stressede perioder er det ekstra vigtigt. Man kan hurtigt komme ind i en negativ cirkel, hvor manglede søvn øger stressniveauet i kroppen – og stressen gør, at man ikke kan falde til ro."

"For tre år siden begyndte jeg at dyrke yoga hos en indisk yogalærer, der også har lært mig at meditere. Og som også har lært mig en masse omkring min vejrtræning – også kaldet breathwork. Både yoga, meditation og vejrtræning er en vigtig del af mit liv, og det er noget som jeg dagligt bruger til at skabe ro i min krop og i mit hoved. Det at trække vejret rigtig har stor betydning for iltning af vores celler, hvilket også er vigtigt i forhold til et sundt immunsystem. Jeg stresser også ned med gåture i naturen uden nogle forstyrrelser i form af musik, podcasts med mere."

"Motion er også afstresning. Jeg træner Reformer Pilates hos Lin Samuelsen og elsker det. Jeg lytter altid til min krop og fornemmer, hvor jeg er, så jeg ikke presser den. Selvom du har været vant til at bruge motion mod stress så husk, at der gælder helt andre regler for en krop, der er i højstress tilstand. Hård motion stresser kroppen på en god måde, men kun hvis du ikke er overbelastet. Ellers vil det udmatte dig og fastholde din krop og dit nervesystem i en tilstand af stress."

4. En sund tarmflora

"Noget andet der hænger sammen er vores fordøjelse og immunsystem. Hvis din tarm ikke fungerer, vil dit immunsystem heller ikke fungere. Derfor er det simpelthen så vigtigt at have fokus på en velfungerende tarm og en god tarmflora. Min fordøjelse betyder meget for mit generelle velbefindende. Jeg spiser sund og ren mad med en del grønt og mange fibre. Jeg drikker en masse vand, der er filtreret. Og så sørger jeg for at bevæge mig, så mine tarme holdes i gang. Hver dag spiser jeg kokosolie. Og så tager jeg altid probiotika inden jeg går i seng. Probiotika kaldes også mælkesyrebakterier og er bakterier, der naturligt findes i vores tarme. De bliver dog udfordret af usund mad, stress, antibiotika med mere, og derfor er det godt at tilføre for at skabe balance."

5. Bevæg dig

"Motion er et af de bedste immunforstærkende hacks. Jeg har altid løbet meget – både en del halv-marathons og marathon. Men da jeg for omkring seks år siden begyndte at mærke stress i min krop og fik en dårlig søvn, så droppede jeg mine løbeture, fordi jeg følte, at det stressede min krop endnu mere. I stedet begyndte jeg at gå lange ture og dyrke yoga, og det er noget der giver mig ro i kroppen – og som fik min energi til at vende indad. At lytte til sin krop er utrolig vigtigt og noget som mange desværre har svært ved."

"Det er vigtigt at huske på, at for meget træning er ligeså usundt som det slet ikke at træne. Undersøgelser viser, at moderat træning giver vores krops immunitet et øjeblikkeligt boost og hjælper med at øge den sunde celleomsætning af vores immunceller. Derimod kan langvarig og ekstrem træning faktisk skade vores immunfunktion."