Træthed: Derfor er du træt hele tiden

Spørger du tit dig selv, hvorfor du er så træt hele tiden? Her er syv mulige årsager til din træthed.

Øjnene svier, kroppen føles tung, og det er svært at koncentrere sig. Hvis du ofte føler dig træt, giver du formentligt din livsstil skylden, men der er muligvis en mere alvorlig årsag til din træthed, som du bør tage hånd om.

Få et overblik over syv mulige grunde til, at du er træt hele tiden. Hvis du kan nikke genkendende til symptomerne, opfordrer vi dig til at søge læge.

Anæmi (blodmangel)

At man får anæmi, skyldes en mangel på røde blodceller, der bringer ilt til dine lunger. Der er forskellige symptomer på anæmi, men du vil typisk føle dig meget træt og blive udkørt af selv de mest simple opgaver og øvelser i hverdagen. Derudover kan du blandt andet opleve hovedpine, svimmelhed, søvnbesvær og åndenød. En af de mere almindelige årsager til anæmi er jernmangel eller en anden form for vitaminmangel.

Sygdom i skjoldbruskkirtlen

Din skjoldbruskkirtel sidder i halsen og udskiller hormoner. Hvis disse hormoner ikke udskilles i den rette mængde, kommer selv normale hverdagsaktiviteter til at gøre dig træt. Sygdom i skjoldbruskkirtlen medfører blandt andet svage og trætte muskler – i starten kan du ofte mærke det særligt i lårene. Derudover kan uforklarlige vægtudsving også skyldes sygdom i skjoldbruskkirtlen.

Diabetes

Diabetes er en velkendt sygdom, men mange ved faktisk slet ikke, at de selv har den. Vores kroppe kører på glukose, hvilket er problematisk for mennesker med type 2-diabetes, da de har nedsat sukkertolerance, hvilket medfører et højt indhold af glukose i blodet. Symptomerne kan være ekstrem træthed, tørst og sult. Derudover kan en stor tissetrang, vægttab, svampeinfektioner og et sløret syn også være tegn på diabetes.

Kronisk træthed

Man kan faktisk godt lide af kronisk træthed. Kronisk træthedssyndrom er en tilstand, som medfører en unormal følelse af energisvigt og træthed, der hæmmer ens hverdag. Her er det primære symptom, at trætheden ikke forsvinder ved hvile eller søvn. Årsagen til kronisk træthed er omstridt, og der findes endnu ikke nogen klar forklaring på, hvorfor det forekommer.

Søvnapnø

Søvnapnø er en sygdom, hvor ens vejrtrækning bliver afbrudt i få sekunder, mens man sover. Ens øvre luftveje lukker sammen og kollapser. Disse afbrydelser medfører, at din hjerne går i panik og får dig til at vågne, så du igen kan trække vejret normalt. De mest almindelige symptomer er, at du snorker og er træt næste dag. Søvnapnø kan medføre forhøjet blodtryk, hjertesygdomme og slagtilfælde.

Stress

Mange unge kvinder rammes af stress, hvilket fortrinsvist skyldes alt for høje krav fra både deres omgivelser og dem selv. Ifølge en ny undersøgelse stiger unges stressniveau hvert år. Der findes en lang række symptomer på stress, heriblandt træthed, hovedpinde, indre uro, glemsomhed og koncentrationsbesvær.

Depression

Hvis du rammes af en depression, påvirker det hele følelsesregisteret og sænker livskvaliteten markant. Hele 500.000 danskere bliver ramt af en depression i løbet af deres liv, og hvis de ikke bliver behandlet, kan den vare flere år.

En depression kan medføre en enorm tristhed og tomhed, mens andre har svært ved at føle noget overhovedet. Symptomerne på depression varierer også, men de mest gængse tæller ekstrem træthed, lav energi, negative følelser og et ændret søvnmønster.

Kilder: Womenshealthmag.com