© istockphoto

Vi tester: Matcha-te i 30 dage

Den skulle få forbrændingen op og sygdomsniveauet ned, og de helt store stjerner elsker den. Men hvordan er den så? Costume har testet

Jeg tester en del. Nogle dyrker sport, går på café, maler lerkrus. Jeg tester – tandblegning, Teatox, Beyoncés udrensningskur. Så da jeg blev præsenteret for det nye vidundermiddel, matcha-te, var jeg ikke sen til at springe på.

Jeg indledte min research i Danmarks eneste matchabar, BYOH på Vesterbro, hvor en ivrig ejer fortalte mig om sit nye liv på matcha, mens jeg for første gang fik serveret en kop af det lidt bitre stads.

Matchaen giver et koffeinboost og indeholder stoffet EGCG, som efter sigende booster forbrændingen, stopper vækst af fedtceller og modvirker oxidativ stress.

Derudover skulle matcha have en nærmest helende effekt på kroppens celler, så sygdomme bliver holdt væk. Jeg var solgt.

Du skal drikke tre kopper med et gram the om dagen i 30 dage, før du kan mærke dens fulde effekt. Så jeg gik i gang med at brygge.

Uge 1

Teen kommer i pulverform og skal piskes til en skummende drik i vand, som er maksimum 70 grader varmt.

Smagen vinder, som dagene skrider frem – for den er sgu lidt besk i starten. En kop om morgenen og to om aftenen.

Jeg drikker det varmt, selvom man sagtens kan bruge det i juice. Det føles bare mere autentisk. Den første uge mærker jeg ikke nogen forskel, men ritualet er hyggeligt.

Uge 2

Efter en uges tid kan jeg tydeligt mærke energikicket fra koffeinen. Jeg drikker ikke kaffe, så det pludselige koffeinindtag gør mig helt hyper – og måske en smule irriterende.

Jeg rykker de to aftenkopper til om eftermiddagen, så jeg kan sove om aftenen. Det giver mig nogle logistiske udfordringer på arbejdet, for piskeriset går ikke så godt sammen med de høje drikkeglas, vi bruger, og jeg er heller ikke sikker på, at det varme vand i vores kaffemaskine er de korrekte 70 grader? Er jeg ved at forpurre det hele?

Jeg finder et system, hvor jeg blander kaffemaskinens varme vand med noget koldt. Det bør gå op. Det er ikke hver kop, jeg får pisket lige godt, så jeg ender med nogle store pulverklumper, hvilket absolut ikke kan anbefales.

Men jeg tænker, at det må svare til vitaminpiller: koncentreret effektivitet. For mens mine kollegaer falder om med sygdom, er jeg frisk som en los.

Uge 3

Matchaen er stadig grøn, og det samme er mit tis. Måske drikker jeg for meget?

Jeg er i mellemtiden gået op til fire kopper, men så læser jeg en artikel om, at det skal man passe på med.

Men det er svært, når jeg får det gode koffeinkick og har det virkelig godt – den der følelse man har, når man har trænet og spist rigtigt sundt, uden at jeg overhovedet har ændret andet, end at jeg drikker teen.

Uge 4

Efter en lille måned sætter jeg stor pris på ritualerne omkring teen. Jeg ved ikke, om jeg har tabt mig, og ingen af mine kollegaer har lagt mærke til, at jeg – eller mit udseende – har forandret sig.

Men jeg har det virkelig godt. Ro og velbehag i kroppen. Om det er teen eller placebo, ved jeg ikke, men hvorfor tage chancen?

Jeg fortsætter med de grønne dråber.

FACTS OM MATCHA

Hvad er det

Matcha er te i pulverform, hvor stilken fra tebladet er pillet fra, og ‘kødet’ er pulveriseret fint. Teen stammer fra Japan, hvor den i århundreder har indgået i traditionelle teceremonier.

Det kan den

Matcha siges at øge energiniveauet, fremme koncentrationen, være en naturlig detox og mindske risikoen for sygdom.

Her køber man den

Hos BYOH på Helgolandsgade i København og hos en række kaffebarer. Teen kan også købes online på Byoh.dk.

Få 30 gram matcha-te for 299 kroner.