Vil du vide, om du er udsat for gaslighting?

Gaslighting er psykisk vold, hvor en person - uden du bemærker det - forsøger at få magt og kontrol over dig ved at stille spørgsmål til din sandhed og ikke mindst ved at lyve og manipulere.

"...nej min cykel var ikke flad, hvorfor spørger du om det?"?
"...selvfølgelig var jeg hjemme, jeg var bare faldet i søvn"
"...nej, jeg har aldrig fået den rapport, du sagde, at du havde lagt på mit bord i fredags"
Som sådan er der jo ikke noget 'galt' med de sætninger - alle sammen kan i princippet være dele af ganske almindelig hverdags-dialog. Men hvad nu hvis du ved, at personen du har dialog med:

  1. Havde en flad cykel?
  2. Ikke var hjemme på det tidspunkt, hvor personen siger, personen lå og sov?
  3. At du ved, du lagde rapporten på din kollegas bord i fredags, for du brugte hele arbejdsdagen på at få den færdig?

Så kan det være, at du er udsat for gaslighting, der er en form for psykisk vold. I Danmark laver vi statistik på, hvor mange kvinder der udsættes for fysisk vold - det er ca. 38.000 om året (kilde: Danner.dk) men vi ved ikke, hvor mange der udsættes for psykisk vold.
Christina Copty er uddannet psykoterapeut og har specialiseret sig indenfor destruktive forhold, herunder psykisk vold og narcissisme. På Podimo kan du lytte til hendes podcast 'Gaslight', hvor mennesker, der har været i psykisk voldelige relationer fortæller dele af deres historie. Og så kan du læse - eller lytte - til Christina Coptys to bøger om narcissisme og gaslighting - de er super interessante og lærerige, også selvom du ikke umiddelbart oplever, at du er udsat for gashlighting fra dine nære relationer eller på arbejdet.

Hvad er gaslightning?

Som Christina Copty beskriver i hendes aktuelle podcast og bøger, er Gaslighting et begreb, der beskriver en stille, men desturerende manipulation. Ens grænser bliver langsomt overskredet, så man til sidst ikke ved, hvad man selv står for. Denne slags manipulation sker ofte af en partner i et parforhold, både ubevidst eller bevist, men kan også ske i andre relationer. Dette kan eksempelvis være mellem venner, familiemedlemmer og kollegaer.
Personen der gaslighter søger at bevare en form for magt i forholdet, eller at udnytte en relationen til egen fordel.

Er du bange for, at du bliver eller har været udsat for gaslight? Så bør du læse med her, når vi anbefaler dig disse to bøger af Christina Copty, samt hendes meget aktuelle Gaslight podcast, der kan lyttes på Podimo.