Vinterbadning: Derfor skal du i gang med at vinterbade

Vinterbadning bliver mere og mere populært, men er det også sundt? Det korte svar er ja! Vi guider til de største fordele ved det kolde gys.

Vinterbadning sundt.

Badeanstalten Helgoland, Amager Strandpark.

© Helgoland

Vinterbadning og tanken om at nedsænke sig i det iskolde, mørke vand lyder nok som et skrækscenarie for de fleste – men forskning har vist, at netop denne handling er god for både krop og sjæl.

Vinterbadning er langt fra en ny opfindelse, men hvor de kolde gys tidligere primært blev praktiseret af pensionister, er det i dag mere populært end nogensinde. For eksempel kunne man sidste år på TV2 Nord berette, at antallet af danskere, der er er medlem af en vinterbadeklub, er vokset fra knap 11.000 til 50.000 medlemmer på bare ti år. Ikke nok med, at vinterbadning giver det vildeste adrenalin-kick – det er også godt for helbredet.

Men hvordan kommer man egentlig i gang med den nye vane, hvis man er vinterbadningsnovice? For at svare på det har vi allieret os med Jeppe Kerckhoffs, kommunikationsansvarlig hos Nordhavn Vinterbaderklub (NorVin), der selv har været vinterbader siden 2016.

Herunder får du svar på alle spørgsmål om vinterbadning, som forhåbentligt giver dig lyst til – helt frivilligt – at dyrke det iskolde gys.

Hvem kan vinterbade?

På ovenstående spørgsmål svarer Jeppe Kerckhoffs:

“Alle, som er sunde og raske. Der eksisterer en forestilling om, at det mørke, kolde vand er forbeholdt nogle særligt hårdføre typer. I vores klub ser vi dog alle typer af mennesker, børn som ældre. Det vigtigste er, at det er noget, man har lyst til.”

Ifølge Netdoktor skal man rådføre sig hos sin læge, inden man kaster sig ud i vinterbadning, hvis man har højt blodtryk, en hjertesygdom eller tager medicin.

Hvornår skal man starte med at vinterbade?

“Det er forskelligt, hvad folk foretrækker. Det kan være lidt voldsomt at starte ud i vintermånederne, når vandet er koldest, så det kan være en god idé at starte om sommeren eller senest her i efteråret, hvor vandet stadig er to cifre varmt. Og gør det regelmæssigt – hvis du bader hver dag eller minimum et par gange om ugen, kan kroppen langsomt vænne sig til de faldende temperaturer,” siger Jeppe Kerckhoffs.

Hvad skal man forberede, inden man vinterbader første gang?

Jeppe Kerckhoffs har følgende råd til dig, som er førstegangsvinterbader:

“Der er nogle praktiske ting, du skal være opmærksom på. Lad være med at bade alene. Meld dig ind i en klub, hvor der er sikkerhedsudstyr parat, og alliér dig med nogen, som har prøvet det før, og som kan holde øje med dig.

Hvis der ikke er en sauna, hvor du bader, så husk at have noget varmt tøj liggende klar. Det skal ikke være noget med for mange lag eller noget, hvor du skal stå og fumle med knapper – investér eventuelt i en flyverdragt, som du hurtigt kan hoppe i, efter du har tørret dig.”

Styrker vinterbadning immunforsvaret?

Mange vinterbadere har færre sygedage end dem, der ikke vinterbader. Det er endnu sparsomt med forskning på området, men hidtil påviser videnskaben en overvejende positiv effekt på immunforsvaret.

Det kan forklares med, at kroppen bliver udsat for et ekstremt kuldechok, når du vinterbader. Når kroppen nedkøles, aktiveres stresshormoner, som sætter immunforsvaret i gang, og dermed sendes flere hvide blodlegemer ud i blodbanerne, hvilket aktiverer de celler, som bekæmper infektion.

Hvorfor bliver man i bedre humør af at vinterbade?

Der er ingen tvivl om, at vinterbadning giver en uovervindelig følelse af velvære. Mange vil kunne nikke genkendende til, at de nærmest bliver høje af de endorfiner, som udløses, når kroppens immunforsvar sættes i gang af kuldechokket.

Vinterbadning og vinterbadere.

Vinterbadning

© Pexels.com

Øger vinterbadning din forbrænding?

Vinterbadere har generelt en bedre sukkeromsætning, viser et tysk studie ifølge Videnskab.dk. Endvidere svarer ét minut i havet til cirka 20 minutter på en cykel, da kuldechokket sætter skub i kalorieforbrændingen.

Vinterbadning og vinterbadere i København og Århus.

Vinterbadning

© Pexels.com

Hvorfor er vinterbadning sundt for blodkarrene?

Når kroppen får et kuldechok, trækker blodkarrene sig sammen og sender alt blod fra de ydre dele af kroppen til dine indre organer. Når du kommer op af vandet, åbner alle karrene sig, og så får du en varm fornemmelse, hvor blodet igen strømmer ud til fingre, tæer, arme og ben og ansigtshud. På den måde er vinterbadning en slags motion for dine blodkar.

Hvorfor skulle vinterbadere fryse mindre?

Vinterbadning gør dig bedre til at holde varmen, da du kan træne din krop til at vænne sig til kulden. Derfor fryser vinterbadere ikke lige så meget som andre, når de er ude i det kolde vejr. Men hvordan får man taget sig sammen til at gå ned i vandet? Ifølge Jeppe Kerckhoffs er dette den bedste metode:

“Det bedste råd er meget simpelt: Lad være med at tænke for meget over det og bare gør det. Tag tøjet af, sænk dig langsomt ned i vandet, og fokusér på at trække vejret stille og roligt. Nogle foretrækker et hurtigt dyp, andre at blive der i op mod flere minutter. Bliv der kun, så længe du er tilpas – du kan altid udvide tiden i vandet fra gang til gang.

For at holde vanen ved lige, er det en god idé at gøre det til en social ting. Meld dig ind i en klub, eller lav en fast aftale med dine venner. Man skal have et eller andet incitament, som holder en fast i den gode vane – også når cykelturen føles lang, og det er minusgrader udenfor.”

*Kilder: Respektforvand.dk, Videnskab.dkog Netdoktor.dk.