Hvordan skaber man den perfekte capsule wardrobe? Vi guider dig her til, hvordan du får en minimalistisk garderobe.
© Anna Stokland

Få den perfekte garderobe med bare 37 items

Trænger du til en ny garderobe med en tydelig rød tråd? En capsule wardrobe er vejen til en personlig, autentisk og tidløs stil. Vi giver dig her de bedste råd til, hvordan du skaber en ny minimalistisk capsule wardrobe.

De fleste kender nok til den evige problematik om at have tøjkriser, selvom skabet bugner med tøj. Men hvad hvis vi fortæller dig, at du både kan få bugt med kriserne og skabe en helt ny garderobe, der er meget mere overskuelig og sammenhængende?

Capsule wardrobe-konceptet er gennem de seneste år blevet hyldet for at være det perfekte værktøj til at skabe en mere minimalistisk garderobe, der kun indeholder det, du har brug for. Og så er det faktisk også en vej til at skabe en mere bæredygtig garderobe, da du undgår alt for mange ikke-gennemtænkte impulskøb og måske i stedet kan investere i tøj og accessories fra bæredygtige brands.

Men hvad er egentlig en capsule wardrobe, hvordan skaber man en minimalistisk garderobe, og hvad skal du være opmærksom på, når du gerne vil skabe din nye basisgarderobe? Det guider vi dig til herunder gennem nogle enkle punkter, du allerede kan gå i gang med i dag. I artiklen finder du:

Hvad er en capsule wardrobe?

Forestil dig, at du kun må have 37 stykker tøj i din garderobe. Skræmmende? Nok lidt. Men forestil dig så, at alt tøjet passer både sammen og til den igangværende sæson. Så er det pludselig ikke så tosset, vel?

Det er grundtanken bag Unfancy, The Capsule Experiment: Et systematisk program, der hjælper dig til at redigere din garderobe og din stil, så du kan skabe din helt egen capsule wardrobe. Kvinden bag, Caroline Joy Rector fra Texas, opdagede, at hendes shoppeture ofte blev brugt som middel mod stress og dårligt humør. Men hendes humør blev kun dårligere af, at hun kom hjem med tøj i dårlig kvalitet, der ikke passede til det, hun havde i forvejen. Derfor udviklede hun et system til at skabe en ny og mere minimalistisk garderobe – altså en capsule wardrobe – stoppe impulsshopping og planlægge kvalitetskøb ordentligt sæson efter sæson. Hun kaldte det The Capsule Experiment, inspireret af betegnelsen capsule collections, der bruges om små, selvstændige kollektioner af sæsonbetonet tøj, der kan mikses på kryds og tværs. Og deraf kommer betegnelsen capsule wardrobe.

Sådan kommer du i gang med at skabe den perfekte capsule wardrobe

Arkitekt Stine Tang Jensen fra København har planlagt sin minimalistiske garderobe efter capsule wardrobe-systemet.

“Jeg var træt af at lave fejlkøb og havde svært ved at finde ud af, præcis hvad min stil var. Oven i følte jeg, at jeg aldrig havde råd til det tøj, jeg virkelig gerne ville have. Jeg kom frem til, at mit ønske var at have mindre tøj i højere kvalitet,” fortæller hun.

Hun Googlede sit problem og faldt over texanske Carolines capsule wardrobe-planner.

Der er forskellige måder at starte med The Capsule Experiment på, og en anden fremgangsmåde en capsule wardrobe-planneren er rent fysisk at sortere det tøj, du allerede har i din garderobe. Hiv alt ud, og læg det på sengen. Læg det i fire bunker: Ja (elsker det, vil have det på nu), nej (må ud af mit liv), måske (tøj med for eksempel sentimental værdi, der kan gemmes på loftet) og sæson-tøj (tøj, der skal gemmes, men som ikke er egnet til den nuværende sæson).

Ud fra din ja-bunke skal du herefter vælge 37 dele, der inkluderer sko, men ikke trusser og bh'er, nattøj, træningstøj, malertøj, gallatøj, smykker og andre accessories som dine yndlingstasker. Ifølge systemet skulle planen og de 37 tilbageblevne stykker tøj danne et tydeligt billede af din stil – og tada, du har skabt din helt egen capsule wardrobe.

“Da jeg havde sorteret mit tøj, blev jeg meget mere bevidst om, hvad der fungerer eller ikke fungerer, og hvad jeg elsker at have på,” fortæller Stine Tang Jensen, der selv endte på 33 stykker tøj og blandt andet gemmer alt i uld og silke.

Det er, ifølge The Capsule Experiments grundlægger, ikke i antallet af ting i din capsule wardrobe, men i sorteringen og den efterfølgende bevidste shopping til den minimalistiske garderobe, at magien ligger. Et godt tip er at nedbryde tallet i kategorier, for så kan du nemmere gennemskue, hvor meget du har brug for i hver kategori til din capsule wardrobe. Og bare for lige at lave regnestykket for dig, så er 37 stykker tøj lig med to jakker, 14 overdele, tre kjoler, ni underdele og ni par sko – og det er jo slet ikke så lidt endda.

“Jeg har fået en tydelig rød tråd igennem min garderobe, der gør det langt lettere for mig at sætte mit tøj sammen. Alle mine spontane highstreet-køb er røget ud, og jeg føler, at jeg går langt mere komfortabelt og lækkert klædt nu. Det bedste er, at jeg ikke laver fejlkøb, fordi jeg grundigt overvejer, hvad det er, jeg skal investere i. Efter tre måneder uden shopping har jeg nu planlagt, præcis hvad det er, jeg mangler og skal ud at købe til vinteren – og jeg har rent faktisk penge til det: En uldsweater fra Acne Studios og et par flade lædersko,” siger Stine Tang Jensen.

Garderobeklassikere som en lækker sweater er blandt de gode investeringer, du kan gøre dig til din minimalistiske capsule wardrobe.

Garderobeklassikere som en lækker sweater er blandt de gode investeringer, du med fordel kan gøre dig til din minimalistiske capsule wardrobe.

© Anna Stokland

7 tips til at skabe en minimalistisk garderobe

Er du stadig i tvivl om, hvor du skal starte og stoppe, når det kommer til at skabe din nye capsule wardrobe? Så guider vi dig her igennem 7 enkle råd, så du let kan få skabt din nye minimalistiske garderobe.

  1. Ryd op i din garderobe i forbindelse med sæsonernes skifte. Det vil sige vinter (januar-marts), forår (april-juni), sommer (juli-september) og efterår (oktober-december).

  2. Sortér dit tøj efter årstid, og skil dig i samme ombæring af med alt det, som du alligevel aldrig bruger.

  3. Udvælg 37 stykker tøj, inklusive sko, som skal udgøre din garderobe i de næste tre måneder – altså en sæson.

  4. Tøj, der er uden for sæson eller har en særlig værdi, ryger i en plastboks under sengen eller på loftet.

  5. Ingen shopping til garderoben de næste tre måneder.

  6. Planlæg, og shop til din næste capsule-garderobe i de to sidste uger af sæsonen.

  7. Det er op til dig, hvor meget nyt du køber til den næste sæson, men husk, at ‘less is more’ – mon ikke, der ligger nogle skønne striktrøjer under sengen?

Denne artikel blev oprindeligt udgivet i januar 2018 og er siden blevet opdateret.