“Undskyld, men hvor er du henne på huller i bukserne?”

Er det sjusket, cool eller total ligegyldigt? Vi ser nærmere på tendensen med huller i vores jeans

Trends og tendenser kommer i en konstant stime, og hvis du er gammel nok, kan du endda huske dem fra første gang de kom. Min kloge farmor – som lapper huller i tøj og gemmer som et vaskeægte krigsbarn – sagde engang, at hvis man gemmer tingene længe nok, bliver de moderne igen. Og det viste sig at være sandt, men nogle trends burde måske kun have fået en runde. Her taler jeg naturligvis og blandt andet om Buffalos, (for) kort pandehår og sidst, men ikke mindst, huller i jeans.

Hvorfor det sidste, tænker du måske, men lad mig involvere dig i et tankespind: Virker det ikke fjollet, at vi i et overprivilegeret samfund som det danske dyrker et slidt look? Er det ikke nærmest en hån mod de, som har huller i tøjet som følge af nød? Eller er jeg her skadet af en kvinde ved navn Tina? (læs forklaring herunder).

Jeg havde et par flotte Levi’s 501-jeans (i dag havde de heddet vintage og kunne købes i Urban Outfitters), mens jeg gik i SFO, og dem lavede jeg huller i på knæene med en blyant. Jeg var ret glad for dem, og ikke mindst mig selv i dem. Det var pædagog Tina fra min SFO ikke. Jeg husker tydeligt, hvordan hun hvæsede til de andre pædagoger, at sådan nogle bukser med huller i, skulle hendes børn aldrig gå i, og hvordan min mor dog kunne finde på at give mig lov til at gå i dem. Jeg blev ret ked. Det er aldrig rart for en tween-følsom sjæl på 12 år at høre en voksen tale grimt om ens tøj - eller mor. Og jeg lagde de hullede på hylden for evigt, og med tiden kom den politiske appendiks på.

Siden har jeg kunne konstatere, at hullerne af flere omgange er vendt tilbage - senest i utallige udgaver på Kim Kardashian, som virkelig burde siges at have råd til bukser uden huller på knæene. Ligesom adskillige modeller, bloggere og VIGTIGE modepersoner er spottet i dem.

Og spørgsmålet er nu: Hvor er du henne på huller i bukserne? Havde Tina ret i, at det er for tarveligt, eller er det flot og lækkert at flashe lidt knæ i jeans?

Foto: Anna Stockland