7 gode råd til smuk hud i solen

Hurra! Solen kigger endelig frem fra skyerne, og vi er så klar på sommer. Men læs lige disse vise ord, inden du kaster dig ud i strålerne og måske skader din hud

Solskin, lækkert badetøj og hovedspring fra badebroer. Det er sommer, og vi skal have fregner på næsen og farve i kinderne. Men nu er solen jo ikke det, huden har allerbedst af – i hvert fald ikke i store mængder, og slet ikke hvis man ikke tænker sig om. Derfor har vi i samarbejde med Vichy Idéal Soleil, som du kan købe på apoteket, samlet en håndfuld gode råd til dig, der gerne vil solbade og samtidig bevare en smuk, ung hud. Det er nemlig i dine unge år, at det er allerværst at blive rød. Så følg vores tips og pas godt på din hud. Den har du jo resten af dit liv.

1. Fordel solcremen jævnt – og brug nok!
Det er hele din krop, der skal smøres ind i solcreme, så du får en ensartet solbrun kulør. Og vigtigst af alt: Lad nu være med at være fedtet med den. Fordel solcremen på alle centimeter, der skal udsættes for sol. Et godt tip er, at du skal bruge mindst 40 mililiter solcreme for at opnå den faktor beskyttelse, der står på solcremeflasken. Det svarer til ca. et snapseglas. Undersøgelser viser, at vi faktisk kun bruger en tredjedel. Hvis du bruger så lidt, svarer en faktor 15 pludselig til en faktor 2, og så kan du lige så godt lade være. Så brug meget mere creme, end du tror.

Tip: Vi er vilde med Tan optimizing hydrating spray fra Vichys solcremekollektion, Idéal Soleil, der har en let og frisk konsistens, som trænger hurtigt ind i huden uden at fedte. Det smarte er, at flasken har en on/off-knap, så den på ingen måde kan lække ud i din strandtaske. Den er helt sand- og vandtæt, så du kan også bare smide den i sandet, hvis du vil. Og så kan den spraye både fra siden og på hovedet, så du kan nå alle hjørner og kanter af din krop.

2. Smør dig ind i god tid Smør dig helst ind mindst 20-30 minutter før, du skal i solen, så er du beskyttet. Husk, at den skade du påfører din hud ved at være i solen uden beskyttelse aldrig kan rettes op igen. Alle de gange, du er blevet rød, husker din hud for altid. Så husk at tage solcreme på i god tid, så solcremen trænger rigtig godt ind og absorberes, inden solen rammer din hud. Og husk: 30-50 procent af solens stråler når igennem skyerne, så du gør klogt i også at have solcreme på, når det er overskyet.

Tip: Er du tvivl om, hvad din hud kan tåle? Få lavet en hudanalyse ved at svare på et par enkle spørgsmål her

3. Husk de udsatte steder på din krop Der er mange steder på din krop, der trænger til lidt ekstra beskyttelse. Næsen, din pande, nakke, øreflipperne og vigtigst: dine læber. Der er ikke noget så ærgerligt som brændte, sprukne læber. Her kan det være en rigtig god idé at købe en sunstick, der giver en tyk, sikker dækning, og som du hurtigt kan påføre mange gange i løbet af dagen. Og hvis du ikke har en solhat på, så husk også din hårlinje.

Tip: Hvis du ønsker at blive brun og samtidig bevare hudens kvalitet, skal du spise fødevarer, der er rige på E-, C- og A-vitamin, beta-caroten og andre carotenoider og flavonoider. De vil hjælpe din krop med at bekæmpe frie radikaler og beskytte den mod de skadelige stråler fra solen. Hvedekimolie er for eksempel rigt på E-vitamin, og chokolade er en lækker kilde til flavonoider. Gulerødder er rige på beta-caroten og carotenoider, der kan bidrage til at styrke dit forsvar og tilføje et gyldent touch til din hud. Du kan også tage andre kosttilskud, men glem ikke, at ingen mad kan erstatte en god solcreme.

4. Bliv brun inden solen rammer dig Tanken om at være gylden allerede den første dag, du hopper i bikinien og slænger dig på stranden kan friste. Du kan derfor med fordel bruge en selvbruner de første par dage, indtil din egen hud begynder at tage lidt farve. Og husk så at smøre solcreme på hele tiden, når du er i solen hele dagen. Også selvom den er vandfast – du får en smukkere og mere holdbar brun, naturlig farve, hvis din hud er beskyttet. Og selvbruner beskytter selvfølgelig ikke.

Tip: Husk at scrubbe din hud først, så alle de døde hudceller falder af. Brug en selvbrunerlotion med E-vitaminer, der bevarer din huds friskhed og tilfører din hud fugt samtidig.

5. Vælg en høj faktor Det er meget forskelligt, hvilken faktor der er nok til din hudtype. De fleste celebrities sværger til faktor 50+ for at få den ultimative beskyttelse mod rynker, solskader og pigmentforandringer. Alt efter din hudtype kan faktor 30 også være rigeligt. Spørg på apoteket, hvad der bedst til din hud. Det er vigtigt at huske på, at solcreme kan aftage ret hurtigt i vind, sved og badeture, så brug altid hellere for høj end for lav faktor og smør dig ofte ind. Husk også, at der altid skal være UVA-beskyttelse i den solcreme, du bruger til dit ansigt, da det netop er den beskyttelse, der mindsker aldringen af din hud.

Tip: Solcreme virker ved at bortfiltrere en del af UV-strålingen – enten ved at absorbere eller reflektere strålingen. Men solcreme kan aldrig give 100 procent beskyttelse mod solen, så beskyt dig også med let tøj eller solhat, når solen står højest på himlen.

6. Brug solcreme hver dag hele sommeren
Der er sikkert SPF i din dagcreme eller foundation, og det er også helt fint til tiden mellem september og april. Men når det er sommer, opholder du dig længere tid i solen, og det er derfor vigtigt, at du supplerer din dagcreme med rigtig solcreme. Hvis du gerne vil have lidt farve i din creme, så find en BB-solcreme, der med en let og naturlig farve gør din hud ensartet uden at dække helt – men beskytter dig optimalt mod solen. Så er du også fri for at lægge makeup over solcremen, og din hud kan ånde frit og få masser af vitaminer fra solen og suge det lækre havvand til sig.

Tip: Hav altid en kildevandsspray med i tasken, som du kan fugte og friske din ansigtshud op med i løbet af strandturen.

7. Fugt, fugt, fugt!
Din hud har brug for masser af fugt og E-vitamin, når du har svømmet i bølgen blå og udsat den for sol – også selvom du ikke er blevet skadet. De varme, lækre solstråler har nemlig en udtørrende virkning og kan på sigt ødelægge de elastiske fibre og kollagenen i din hud. Det kan give et ældet, rynket eller tørt look, som vi vil gøre alt for at undgå. Så det er ikke kun solcreme, der er vigtig: Husk også altid after sun! Og drik masser af vand.

Tip: Hvis du ikke lige har after sun eller aloe vera ved hånden, kan du til nød bruge din almindelige bodylotion.

Få mange flere god råd om solen her. Og så er der vist bare tilbage at sige: Rigtig god sommer – og pas godt på din hud!