© Vogue Paris

Alt du skal vide om solcreme

Hvorfor skal du bruge solcreme, og hvor meget skal du bruge? Læs Costume.dk's Q&A med Tromborg og få svar på alt du skal vide om solbeskyttelse

Du hører hele tiden, at du skal passe på solen, og at du skal bruge solcreme allerede nu – men hvorfor skal du det, og hvordan virker solcreme?

Læs med her og få svar på alt, hvad du skal vide om solbeskyttelse i Costume.dk's Q&A med manden bag udviklingen af produkterne hos Tromborg, biokemiker Tim Schyberg.

Psst ... Her er de 5 bedste solcremer til ansigtet

HVAD ER VIGTIGST AT VIDE OM SOLCREMER? “Jævnlig brug af solbeskyttelsescreme kan reducere skader på huden, herunder hudkræft, med op til 80 %.”

HVILKEN MÆNGDE SKAL MAN BRUGE? “Langt de fleste smører alt for lidt solbeskyttende creme på. For at få den spf, der er angivet på et produkt, for eksempel spf 15, skal mængden af creme, der smøres på svare til 2mg/cm2 af huden. For en voksen person svarer det til et forbrug på en god håndfuld, for at opnå den rette beskyttelse af hele kroppen.”

HVAD ER FORSKELLEN PÅ UVA OG UVB, OG HVORFOR ER DET VIGTIGT, AT BEGGE ER I SOLCREMER? “Uva er lav energistråling, der kan trænge dybt ned i hudens lag og forårsage skader, mens uvb er medium energistråling, der hovedsageligt rammer overhuden og giver solskoldning og skader på hudens ydre lag. Det er derfor vigtigt at bruge solcreme, der beskytter mod begge typer af uv-stråling.”

HVAD BETYDER SOLFAKTOR, OG HVAD SKAL MAN GÅ EFTER? “Solbeskyttelsesprodukter blev først udviklet til at modvirke skader fra uvb-stråler, og især solskoldning. Spf – sun protection factor – siger kun noget om, hvor meget et produkt vil beskytte en fra at blive solskoldet af solens uvb-stråler – men ikke af uva.

Der eksisterer ingen officiel uva rating omkring solbeskyttelse, men den mest anvendte er pa efterfulgt af plusser anført på produktet. For eksempel kan man se på Tromborgs solbeskyttelsesprodukter pa+++, hvilket betyder højst mulig beskyttelse mod uva stråler.

Det allernyeste man skal gå efter, er cremer, som også beskytter mod ir (infrarøde stråler), som man nyligt har opdaget trænger dybest ned i huden, og kan give skader. Tromborgs nye generation af solbeskyttelsesprodukter beskytter også mod ir-stråler.”

HVAD ER FORSKELLEN PÅ FYSISK FILTER OG KEMISK FILTER, OG HVORDAN VIRKER DE?
“Der findes to generelle typer af solfiltre; De fysiske og de kemiske. Hvis en solbeskyttelsecreme skal være økologisk og naturlig er fysiske filtre et must.

De fysiske solfiltre beskytter huden mod solens stråler ved naturligt at blokerer solens stråler. De kemiske solfiltre virker ved at absorbere solens stråler, der derefter omdannes og i visse tilfælde frigives i form af varme til omgivelserne.

Fysiske solfiltre tolereres af de fleste hudtyper, hvorimod nogle kemiske filtre kan give irritation på huden. Tromborg arbejder med økologiske og naturlige ingredienser og har forsket og udviklet længe med at finde den rette formel med fysiske filtre, der er sunde og gode ved huden – uden at cremen hvidter eller fedter, og samtidig er nem at smøre ind.”