De største myter om parfumeallergi

Vi afliver en række sejlivede myter om parfumeallergi. Hvordan får man det, kan det kureres, og hvilke produkter er allergifremkaldende?

De fleste danskere ved, at brug af parfume og parfumerede produkter kan føre til allergi. Men mange ved ikke, hvordan de forebygger parfumeallergi, eller hvad konsekvenserne er, hvis først de er blevet ramt.

Det viser en ny undersøgelse fra analyseinstituttet YouGov foretaget på vegne af Neutral. Undersøgelsen viser også, at over halvdelen af danskerne bekymrer sig om parfumeallergi, mens 34 procent har oplevet udslæt, kløen eller svien efter kontakt med et produkt.

Efter undersøgelsen stod det desuden klart, at der findes flere udbredte misforståelser om parfumeallergi. Toksikolog Ewa Daniél, som er medstifter af den internationale allergimærkning AllergyCertified, opklarer her de fire mest udbredte af slagsen:

Parfumeallergi kan kureres

FALSK: 40 procent af danskerne tror, at parfumeallergi kan kureres, hvis man undgår de produkter, der har fremkaldt reaktionen. Men der findes ingen kur, hvis man først er ramt af parfumeallergi.

“Nogle oplever rigtig nok, at generne forsvinder, når man holder op med at bruge produkter, man ikke kan tåle, men udslættet kan komme igen senere, hvis man bruger produkter med lignende duftstoffer. Har man først udviklet parfumeallergi, bør man holde sig fra parfumerede produkter resten af livet.”

Naturlige og økologiske produkter fremkalder ikke allergi

FALSK: Hver fjerde dansker tror, at man kan reducere risikoen for parfumeallergi ved at bruge naturlige og økologiske produkter. Men parfumeallergi udløses ikke kun af kemiske duftstoffer.

“Selvom naturlige og økologiske produkter ikke indeholder kemisk fremstillet parfume, kan de stadig indeholde plantestoffer, som er ligeså allergifremkaldende som syntetiske stoffer. Faktisk er et af de mest allergifremkaldende stoffer vi kender Oak moss, der er et naturligt parfumestof, som stammer fra egetræsmos. Man er derfor ikke på den sikre side, bare fordi man for eksempel vælger et produkt, der er naturligt eller økologisk. Hvis man vil minimere risikoen for parfumeallergi, bør man altid kigge efter allergimærkning på produktet – for eksempel AllergyCertifieds mærkning.”

Rinse off-produkter er ikke allergifremkaldende

FALSK: 27 procent af danskerne tror, at man kan mindske risikoen for at udvikle parfumeallergi blot ved at undgå parfume i produkter, der bliver siddende på huden, såsom cremer. Og selvom det også er disse stay on-produkter, der udgør den største risiko, betyder det ikke, at de såkaldte rinse off-produkter, som håndsæbe, showergel og ansigtsrens med parfume, er ufarlige.

“Man kan være fristet til at tro, at produkter, der ikke bliver på huden, ikke udgør en risiko. Men hvis der er parfume i produktet, udgør det altid en form for risiko. Selvom produktet bliver på huden i kortere tid, kan der ofte være tilsat mere parfume i rinse off-produkter, end der er i stay on-produkter, så man bør også være opmærksom på, hvilke produkter man vælger, selv når produktet ikke skal blive på huden.”

Hvis jeg kun bruger lidt parfume, får jeg ikke parfumeallergi

FALSK: Der er ingen, der kan vide, hvor meget parfume der skal til, før du udvikler allergi.

“Nogle mennesker kan bruge parfume og parfumerede produkter hele livet uden at udvikle allergi, mens andre har en lavere tolerance og derfor rammes af parfumeallergi. Selvom du kun bruger parfume eller produkter med parfume nogle gange, er det altså ikke sikkert, at du nedsætter risikoen for at udvikle allergi.”

Sådan minimerer du risikoen for parfumeallergi

Hvis du ønsker at mindske risikoen for parfumeallergi, skal du minimere kontakten med parfume.

Du kan starte med at blive bevidst om, hvor mange af dine produkter der indeholder parfume. Hvis alle varedeklarationer inkluderer ord som parfume, parfum, perfume, fragrance eller aroma, kan du overveje, om du vil skære ned.

Derudover kan du helgardere dig ved at sprøjte din parfume uden på tøjet, så den ikke får direkte kontakt med huden.

Denne artikel er baseret på en undersøgelse foretaget på vegne af Neutral. Ifølge Astma-Allergi Danmark har cirka 4 % af befolkningen parfumeallergi, hvoraf de fleste er kvinder.