Derfor er vand 2020's vigtigste skønhedstendens

Går du op i naturlige og bæredygtige skønhedsprodukter, bør du fremover tænke i blå frem for grøn skønhed.

anna-stokland
© Anna Stokland

En ny bølge skyller ind over grønne og naturlige skønhedsprodukter. Da vi første gang begyndte at interessere os for grøn skønhed, var fokus primært på mængden af økologiske ingredienser i det pågældende produkt. Dernæst blev flere opmærksomme på emballagen med krav om bæredygtige materialer, og nu er turen kommet til at se nærmere på den ene ingrediens, som oftest fylder allermest i din hudpleje: vand.

Den vigtigste ingrediens

Ser du på oversigten af ingredienser i din favoritcreme, shampoo eller serum, er vand, eller aqua, højst sandsynligt en af de første på listen. Rækkefølgen på ingrediensoversigten viser, hvilke ingredienser der udgør den største andel af produktet, og her er vand tit den største. Vand udgør gennemsnitligt 70 procent af indholdet i skønhedsprodukter og helt op til 90 procent i shampooer, hvor det ifølge en artikel på Marieclaire.com ofte bruges som et prisvenligt fyldstof til at give forbrugeren en følelse af at få mere produkt for pengene. Men da vand er en vigtig – og desværre ikke uudtømmelig – ressource, forsøger flere skønhedsmærker nu at reducere brugen af vand eller helt at undlade det. Det er en tendens, som blandt andet går under navnet blue beauty, og som er blevet spået til at blive en af 2020's største skønhedstendenser, hvor mærker som L'Oréal allerede har taget de første skridt imod at bruge mindre vand i deres produkter. Skønhedsgiganten har i år et mål om at reducere brugen af vand med op til 60 procent per produkt.

Vandfri skønhedsprodukter

Når virksomhederne fylder mindre vand i produkterne, sparer det på vores allesammens vand, og det betyder også mindre vægt, når produkterne skal fragtes. Og hvorfor bruge energi på at fragte et produkt rundt, hvor 70 procent eller mere af indholdet er baseret på en ingrediens, de fleste af os allerede har i vandhanen? Denne tanke har blandt andet fået mærker som danske Purely Professional og tyske Stop the water while using me! til at lancere shampoobarer, som ikke bare er vandfri, men som heller ikke kræver plastikemballage til at rumme et flydende indhold. Ved brug af de faste shampoo- og balsam-barer skummer du selv produktet op hjemme under bruseren og fordeler derefter skummet i håret, som du ville gøre det med en normal shampoo. I dag kan du også få barer til rens af ansigtet og ansigtsmasker lavet af pulver, som blandes færdigt derhjemme over badeværelsesvasken. Med vandløse produkter får du desuden flere aktive ingredienser og mere for pengene, da vand reelt set ikke gør noget for vores hud. Derfor får huden mere gavn af et serum fyldt med væske fra fede olier end med vand fra vandhanen.

Husk at skrue ned for vandet

Udover at reducere vandet i vores skønhedsprodukter er der også god grund til at minimere mængden af vand, som bruges i vores daglige skønhedsritualer. I Danmark har vi såkaldt hårdt vand, hvilket betyder, at der er meget kalk i vandet. Kalk er med til at udtørre huden, fordi det har en for høj pH-værdi i forhold til vores hud. Det kan derfor udfordre vores beskyttende hudbarriere og dermed gøre huden mere tør, irriteret og inflammeret. Derfor vil manges hud faktisk have bedre af flere vandfri skønhedsrutiner, hvor huden for eksempel renses af med rensemælk og et par vatrondeller frem for sjaskvåd ansigtsvask med rindende vand fra vandhanen.

Vil du være med på den vandløse tendens, har vi her samlet et par gode og forskønnende produkter.