© Anna Stokland

3 fejl, du begår mod dit hår om sommeren

15 minutter. Mere skal der ikke til, før solens stråler har lavet ravage i dit hår. Derfor er der god grund til at beskytte håret, næste gang du skal på stranden eller blot cykle til og fra arbejde en solrig sommerdag.

På dage hvor solen står højt, er vi danskere (heldigvis) blevet dygtigere til at række ud efter solcremen til huden, men vi tænker sjældent over at beskytte vores hår. Det bør vi dog. Vi har rådført os med Cim Mahony, frisør og ejer af salonen Studio Cim Mahony, og ifølge ham udtørrer solen vores hår, nøjagtigt som den gør med huden – og i værste tilfælde ender det med afbrændte lokker.

Et meget visuelt eksempel på solens styrke er dens blegende effekt på håret. UV-strålerne får hvert eneste hårstrås lag af beskyttende skæl til at åbne sig, så der sker en oxidation af fugt og farvestoffet melanin, som er det, der giver hår og hud farve. I kontakt med solen overkompenserer vores hud for den tabte melanin ved at overproducere farve, hvilket giver en solbrun kulør. Men da håret består af dødt materiale, kan det ikke kompensere for tabt melanin, og derfor ender du med afblegede lokker. Denne farveændring vil blive i dit hår, indtil det klippes af, da det døde hår heller ikke kan reparere sig selv efter en skade, som for eksempel huden på sigt kan.

De varme stråler nedbryder også hårstråenes indhold af protein, der er med til at holde håret stærkt og glat, så når solen har været på besøg, klistrer håret sammen og bliver mere filtret og uregerligt. Blander du tilmed UV-stråler med klorholdigt poolvand eller udtørrende saltvand, har du en potent cocktail, som giver permanent skadet, mat og i nogle tilfælde også grønligt hår.

Du tilfører ikke dit hår nok fugt og olie

Ingen hårtyper har godt af direkte sollys i længere tid, men ifølge Cim Mahony er kemisk behandlet hår og porøst, gråt hår særligt udsat. Det skyldes, at begge hårtyper i forvejen er tørt med hårstrå, som står åbne, og håret vil derfor hurtigere ændre nuance under solen.

Desværre får du ingen advarsler fra det overophedede hår, da det ikke råber om hjælp, som huden gør, når den bliver rød og begynder at svide. Men skaden kommer, og derfor handler det om at forebygge med fugt. Især i kemisk behandlet eller gråt hår, fordi begge hårtyper ofte har mindre elasticitet og mangler fugt og olie. For at forebygge skader råder Cim Mahoney til at bruge en proteinspray i håndklædetørt hår efter vask samt før og efter solbadning. Når hårstrået er mættet, er det mindre modtageligt, ligesom fugt indefra også hjælper: “Sørg for, at din olie- og væskebalance er god. Det giver pote både på hud og i håret. Start for eksempel hver morgen med at drikke en blendet juice med kokosvand, agurk, citron, pulver med elektrolytter og kokosolie,” siger Cim Mahoney.

Du beskytter ikke dit hår med hat eller produkter i solen

Når du er ude i solen, er det oplagt at gemme håret under en hat eller et tørklæde. Det skåner både hår, hårfarve og den udsatte hovedbund. I dag findes der også et væld af sprays med solbeskyttelse til håret – dog ikke at forveksle med almindelig solbeskyttelse. Selvom begge har til formål at værne imod solens stråler, er ingredienserne i et solprodukt til henholdsvis hud og hår vidt forskellige. Produkter til håret er lavet til at beskytte mod afblegning, farveforandringer og fugttab, hvor solcreme har til formål at beskytte mod hudkræft. Derfor vil de fleste typer hårbeskyttelse ikke beskytte din hud, og du skal altid huske at smøre efter med almindelig solfaktor i din skilning, hvor den udsatte hovedbund kommer til syne. Her bør du også være ekstra opmærksom på beskyttelse, hvis du i forvejen har hovedbundsproblemer.

Har du hverken hat eller beskyttende produkter ved hånden, kan du i en snæver vending sætte håret op i en knold, så de slidte længder skærmes fra solen. Cim Mahony råder også til at sætte håret op, når du skal bade, ligesom en badehætte giver 100 procent beskyttelse mod klor og saltvand. Kan din forfængelighed ikke rumme tanken om den stramme badehætte, hjælper det også at tage en fugtende leave in-kur i håret og sætte det op.

Du vasker ikke dit hår med koldt vand efter strandturen

Afslut altid en dag ved strand eller pool med at skylle håret i koldt vand under bruseren. Da hårstråene har stået åbne efter at have været i solen, hjælper det kolde vand til at lukke skællaget, som holder på fugt og protein. Har du været i saltvand, er et godt tip at fylde en spand eller balje med vand og bade håret i det inden hårvask. Lad håret være i spanden omtrent et minut, så saltet opløses, og du undgår udtørrende saltaflejringer. Cim Mahony råder desuden til at vaske håret med en oliebaseret shampoo og balsam, som fugter det tørre hår, der ifølge ham også kan være sværere at rede ud og derfor kan kræve en god børste lavet til at få styr på det udsatte hår. “Håret kan ofte blive filtret efter for meget salt eller klorvand, og her anbefaler jeg altid den originale Detangler-børste fra Mason Pearson, som er lavet til at udfiltre håret.”

SOS

Er skaden sket, er dit bedste våben også en masse fugt. Det vil ikke fuldstændigt genoprette det skadede og afbrændte hår, men mildne symptomerne og gøre håret lidt mere medgørligt. Brug en fugtmaske i badet eller en, der er beregnet til at virke i håret natten over. Er du en af de uheldige, som efter et par ture i poolen har fået en ny, grønlig hårfarve, er der også råd for det: “Er håret blevet grønt af klorvandet, så opløs fem Treo’er i en balje med vand, og dyp håret i den. Lad det trække i fem til ti minutter. Det vil give en mere normal hårfarve, da acetylsalicylsyren i Treo-tabletterne renser hårfarven,” siger Cim Mahony.

Er du ked af den afblegning, håret har fået hen over ferien, kan det reddes hos frisøren – men vent med dit besøg, til sommeren er slut, så du er sikker på, at solens stråler ikke endnu en gang når at ødelægge din hårfarve.