Bella Hadid med langt hår
© Wenn.com

Det her skal du bede frisøren om

Ender du altid med en forkert frisure efter en tur hos frisøren? Det skyldes formentlig, at du ikke kender de udtryk, som gør det lettere for dig og din frisør at forstå hinanden

De fleste har nok prøvet at forlade frisørsalonen med noget helt andet hår end ønsket. Det kan nemlig være svært at få formuleret præcis, hvilken frisure du ønsker, hvis ikke du har billeder at vise eller kender til de teknikker og ord, som er en del af frisørens abc. Derfor guider vi nu til alle de udtryk, som er gode at kunne, når du lægger vejen forbi din frisør.

Psst ... Så ofte skal du klippes

Fjern tyngden

Har du tykt hår, kan det hurtigt blive lidt tungt i længderne, og går du og drømmer om lettere og mere svævende hår, skal du bede frisøren om at tage noget af tyngden. Det gør frisøren ved hjælp af saks og nogle gange et skarp barberblad, hvor der bliver skåret ind i håret, hvilket giver indtrykket af et lettere hår.

Dusting

Vi har nok alle prøvet at bede om kun at få enderne klippet, og så er der pludseligt forsvundet fem centimeter af længden. Vil du sikre dig, at det kun er de slidte spidser, som bliver klippet til, kan du bede om dusting. Ifølge frisør Salli Anderschou fra salonen Freund, er det en teknik, hvor frisøren kun lige klipper og polerer på overfladen af spidserne og ikke tager noget af længden, så du hurtigere kan vokse dig til langt hår.

Lige over klip

Er som navnet afslører en teknik, hvor håret klippes helt lige uden etager. Det giver en skarp kant med tyngde til længden, og man får indtrykket af et tykkere og sundere hår. Det er derfor godt til dig med fint og porøst hår.

Etager

Etager kan være med til at indramme ansigtet og giver mere bevægelse og fylde til håret. Du kan både få små etager i de yderste lag, eller også kan frisøren klippe ind i hele håret, hvilket giver større og mere synlige etager. Det vigtigste er, at du og frisøren får aftalt nøjagtig, hvor kort den øverste etage skal være, så det ikke kommer bag på dig efterfølgende.

Pandehår

Du ved nok godt, hvad pandehår er, men husk, at der findes mange udgaver af pandehåret, der ikke kun kan gå lige over, men også kan klippes skråt. Ligeledes kan du holde pandehåret langt, som det ses med frisuren curtain bangs, hvilket er et pandehår, der kan bæres af næsten alle i modsætning til det korte pandehår, der kræver mere mod.

Point cut

Beder du om point cut, får du, ifølge frisør Salli Anderschou fra Freund, en frisure, hvor der klippes ned i spidserne, hvilket giver meget små etager. Således tyndes længderne lidt ud og du får mere tekstur og bevægelse, end hvis håret klippes lige over.

Undercut

Du får måske bange anelser og associationer til en voldsomt kronraget skilning med stor forskel på hår og plysset isse. Men en undercut er også en bestemt teknik, som en af tidens største hårstylister, Jen Atkin, har brugt på flere af sine kendte klienter, hvilke tæller Bella Hadid og Kendall Jenner. Om teknikken forklarer Jen Atkin til Intothegloss.com:

“Det betyder, at du klipper det inderste hår lidt kortere, imens det yderste holdes længere. (…) teknikken kan blive brugt på en meget diskret måde, og vil gøre håret mindre tungt og få håret til at fylde mindre, uden at man tager noget af længden.”

Page

Pagefrisuren er en kortere klipning, hvor håret typisk slutter langs kæbelinjen, men looket kommer også i længere versioner, hvor håret ender lige over kravebenet. Vil du vide, om du skal gå efter den korte eller lange version, så tag denne test.

Pixie cut

... skal du kun bede om, hvis du er klar til en frisure med meget kort hår, som ikke er mere end et par centimeter langt. Til gengæld giver den korte frisure et smukt og opsigtsvækkende look, som flere Hollywood-stjerner også har båret gennem tiderne.