De bedste tips til farvet hår
© Wenn.com

Farvet hår: Dos and don'ts

Er dit hår blevet tørt og mat efter for mange hårfarvninger? Og falmer den nye farve hurtigt? Kig med her, og få de bedste tips til farvet hår

Permanent hårfarve virker groft sagt ved, at hårets skællag åbnes, hvorefter farven binder sig til den indre kerne, og så lukkes skællaget igen. Lysning åbner skællaget, fjerner farve fra kernen og lukker det igen.

Skyllefarver lægger sig uden på håret uden først at åbne skællaget, og de er derfor både mindre skadelige og mindre holdbare.

Det er ikke ligefrem sundt at farve håret, men det er sjældent direkte farligt. Den største risiko er en allergisk reaktion over for et eller flere af stofferne i farven. Nogle reagerer så kraftigt, at de skal have lægehjælp, så du bør altid udføre en allergitest, før du farver hår (læs på produktet hvordan) – uanset hvor mange gange, du har gjort det før.

Når først hårets skællag har været åbnet og lukket, måske endda flere gange, bliver det mere skrøbeligt. Håret bliver nemt tørt, sprødt og mat, og det kræver målrettet pleje for at holde sig i fin form. Et andet vigtigt fokuspunkt er farvens klarhed – hvis du ikke passer godt nok på hårfarven, vil den hurtigt falme og få en trist, udvasket kulør.

Dos & don'ts

DO Vil du have et virkelig sundt udseende hår eller bare camouflere slidte lokker, så vælg en brun nuance. De brune toner reflekterer lyset bedre end andre farver og får håret til at skinne.

DON’T Vask ikke håret dagligt, hvis du vil have din hårfarve til at holde. Selvom farven sidder godt og grundigt fast, kan det ikke undgås, at noget af den forsvinder med badevandet.

DO Din hårfarve er smukkest, når dit hår ser sundt ud. Husk derfor balsam eller hårkur til hver eneste vask, og supplér gerne med en hårolie.

DON’T Du skal ikke forsøge dig med stærke kulører eller drastiske ændringer derhjemme. Hårfarve er skrappe sager, der helst skal håndteres af en professionel. Din frisør kender alt til kemien og farverne, så de ekstra
penge er godt givet ud.

DO Plej håret ekstragodt, hvis det ikke er i topform, når du farver det. Skadet hår har et åbent skællag, der i første omgang tager godt imod farve, men til gengæld også hurtigt mister den igen.

DON’T Lad være med at rende rundt under høj sol med ubeskyttet hår, der er farvet rødt eller brunt. Solens stråler får hurtigt farven til at falme eller ændre sig, så uv-beskyttelse (og også gerne en hat) er et must.

Fund til farvet hår

Produkter til farvet hår

1. Shampoo og balsam

Dette makkerpars fornemste opgave – som det løser til top-karakter – er at beskytte din dyrtkøbte hårfarve mod at ændre sig, samtidig med, at håret bliver plejet helt igennem.

Illuminating clean shampoo, Sassoon hos Regissalons.co.uk 295 kr.

Illuminating clean conditioner, Sassoon hos Regissalons.co.uk 295 kr.

Produkter til farvet hår

2. Uv-beskyttelse

Multisprayen fra Stuhr beskytter mod både varme og uv-stråler, så dit farvede hår er sikret på alle fronter. Som bonus har den en beroligende effekt på hovedbunden.

BB spray leave in, Stuhr hos Shobr.dk 80 kr.

Produkter til farvet hår

3. Kur

Den geniale hårkur fra Davines efterlader et strejf af farve i dit hår. Du kan bruge den til at friske din egen farve op eller som effekt i lysnede lokker – den fås nemlig i seks nuancer.

Alchemic conditioner chocolate, Davines hos Millem.dk 245 kr.