Hårfarve: Sådan farver du selv dit hår
© Anna Stokland

Det skal du huske, når du farver håret derhjemme

Vil du spare turen til frisøren og farve håret selv? Få overblikket over de typiske fejl, så du slipper for en mislykket hjemmefarvning – og en endnu større frisørregning

Trænger du til et nyt look? En frisk hårfarve kan puste nyt liv i din frisure, men det er ikke billigt at få farvet lokkerne hos frisøren.

Du kan også vælge at ty til hjemmefarvning, men før du kaster dig over projektet, bør du kende de største faldgruber, så du ikke ender med at skulle en tur forbi frisøren alligevel for at få udrettet skaden.

Derfor har vi allieret os med hårekspert og frisør Siri Myhre, som deler sine bedste råd til hjemmefarvning.

Hvilke fejl bliver oftest begået med hjemmefarvning?

“Den største fejl er, at man bare kaster farven i håret uden noget system. Man må gå ryddeligt og systematisk til værks, hvis du ønsker et jævnt og fint resultat.”

Hvordan farver man håret rigtigt?

“Start med at dele håret ind i små sektioner, så du får arbejdet med mindre områder, og bevæg dig gradvist ned, små partier ad gangen. Det er en helt særlig teknik, som bruges, hvilket også er grunden til, at frisører anbefaler, at man får håret farvet hos en professionel.”

Hvad skal man være bevidst om, hvis man vil lykkes med hjemmefarvning?​

“Underlag, hvordan håret ser ud, før man farver det, hvilket resultat, man ønsker og hvilket udstyr, man skal bruge, for at opnå det. Det største problem ved hjemmefarvning er dog undertoner. Det aspekt er noget, som vi frisører bliver undervist i, og som kræver en del erfaring og derfor er umuligt for andre at vide. Man kan ikke bare tage en æske ned fra hylden med et billede af en mørkhåret model og tænke, at resultatet bliver identisk. Den eneste farve, som du kan gøre det med, er sort.”

Hvilke skader efter hjemmefarvning skal frisører oftest rette op på?

“Vi oplever oftest, at kunder med blond hår kommer for at få en SOS-behandling, efter de har farvet deres lyse hår mørkere – og det kan gå frygteligt galt. Afblegning, striber og balayage er behandlinger, som jeg absolut ikke anbefaler at prøve på egen hånd. Efter en blegning vil der altid forekomme gule toner, og samtidig slider det meget på håret. Derudover er det også svært at få et pænt resultat ved afblegning.”

Hvor dyrt er det at rette op på en mislykket hjemmefarvning?

“Det kan koste alt imellem 1.000 til 10.000 kroner afhængigt af, hvor ødelagt håret er og hvad der skal til for at fikse det. At reparere hjemmefarvet hår tager også meget længere tid, end hvis du havde farvet håret hos frisøren.”