Balsam til tørt hår, krøller og glat hår
© Anna Stokland

Her er sandheden om balsam

Skal, skal ikke? Flere har droppet balsam, men er det nu også det bedste for dig og din hårtype? Få svaret her

Nogle sværger til balsam, mens andre undgår det, fordi de mener, at det tynger håret. Derfor guider vi dig nu til, hvordan den omdiskuterede hårpleje skal bruges, og her kan du blive meget klogere på, hvorfor balsam skal bruges efter din hårkur, i hvor stor en mængde, og hvorfor det ikke gør noget at springe den over en gang i mellem.

Læs hvorfor, og se, hvilken balsam du skal gå efter, hvad enten du har tørt og slidt, farvet, krøllet, fint eller normalt hår.

Psst ... Dette hemmelige trick redder dig fra statisk hår

Hvad er balsam?

Balsam er pleje, som skal bruges efter du har vasket dit hår med shampoo. Det lukker hårstråene og indkapsler håret med pleje, fugt og beskyttelse. Hvis du både bruger hårkur og balsam, er balsam det sidste, du skal putte i håret – altså efter at din shampoo og hårkur er skyllet ud.

Mens hårkur skal bruges som en intensiv behandling et par gange om ugen, hører balsam til den daglige pleje af dit hår. Er dit hår kemisk behandlet, medtaget, meget tørt eller slidt er det en god idé at bruge begge dele.

Hvis du har et normalt, sundt og stærkt hår, sker der ikke noget ved at skippe balsam, men du beskytter dit hår og gør det mere blankt ved at bruge det.

Sådan skal du bruge balsam

Balsam skal i hårlængder og spidser og masseres ind i håret. Gør din balsam dit hår tungere eller får det til at klaske sammen, bruger du for meget af den.

Lad balsam sidde i et par minutter, før du skyller den ud – nogle balsammer skal virke i kortere eller længere tid, tjek teksten på emballagen.

Har du ikke to minutter, virker balsam også ved at blødgøre håret let og gøre det nemmere at rede ud, men effekten er størst, når den får lov til at virke den anbefalede tid.

Mange balsammer gavner også din hovedbund, hvis den for eksempel er tør og sart. Balsam i hovedbunden skal ikke få dit hår til at klaske sammen eller forhindre hovedbunden i at ånde, så her skal du holde dig fra indholdsstoffer som silikone og mineralske olier – de skader ikke håret, da de lægger sig om hårstrået.

Du behøver ikke at vælge shampoo og balsam fra samme serie eller mærke, men du bør vælge en efter din hårtype, og nedenfor finder du vores balsamguide til dig med tørt og slidt hår, farvet hår, normalt, farvet og fint hår

Balsam til tørt og slidt hår

Dit hår har brug for en ekstrafugtende balsam med reparerende, beskyttende og nærende ingredienser som silkeaminosyrer i, der indkapsler fugten og retter op på skaderne. Da tørt og slidt hår ofte ser trist og mat ud, skal du vælge balsam, der kan give håret udstråling og liv igen.

Balsam til farvet hår

Vælg en balsam, der plejer, beskytter og bevarer farven i dit hår, og som fremhæver og optimerer din hårfarve. Balsam, der samtidig indeholder antioxidanter og UV-beskyttelse, giver hårfarven optimale vilkår for at holde længst muligt.

Balsam til farvet hår

Geranium radiance remedy conditioning balm, L’Oréal hos Matas.dk 60 kr. // Magic primer leave-in conditioner, Organic Hairspa 198 kr. (forhandles i udvalgte frisørsaloner)

Balsam til normalt hår

Du skal vælge en balsam, der er fugtgivende og genopbyggende og beskytter håret mod dehydrering og slid for eksempel ved hjælp af planteolier. På den måde forebygger du tørt hår og opretholder en god og sund glød.

Balsam til krøllet hår

Balsammen til dit krøllede hår skal være fuld af fugt og næring fra for eksempel arganolie. Den skal modvirke tørhed og krus og give spændstighed – og ikke mindst fremhæve og definere dine krøller.

Balsam til krøllet hår

Twisted conditioner, Sebastian 255 kr. // Smoothing conditioner, Moroccanoil hos Magasin.dk 199 kr.

Balsam til fint hår

Dit hår har brug for god, styrkende pleje, så det holder sig flot. Det essentielle, når du vælger en balsam til fint hår, er, at den indeholder ingredienser, der ikke tynger dit hår – for eksempel mandarinolie. Og husk, at du kun skal bruge en dosis på størrelse med en ært til dine længder og spidser.

Balsam til fint hår

Angel.rinse, Kevin.Murphy hos Stylebox.dk 208 kr.// Bountifully bouncy volumising conditioner, Percy & Reed hos Matas.dk 85 kr (før: 170 kr.)