Gråt hår
© Annika von Holdt

“Jeg valgte at fremhæve det, jeg i så mange år havde skjult og skammet mig over”

At lade det går hår vokse frem kan være en svær beslutning, men for Annika von Holdt var det den helt rigtige – og i dag er det sølvgrå hår hendes varemærke.

Kropspositivisme, self love og corona-lockdown med medfølgende lukkede frisører har fået flere og flere til at omfavne deres grå hår – på alt fra Hollywoods røde løbere til i stolene hos friørsalonerne herhjemme. Læs, hvordan du får det bedste ud af dit grå hår, og mød en af de kvinder, der har vinket farvel til skammen over gråt hår og føler sig både fri og yngre at se på.

For forfatter og Digital Security Consultant Annika von Holdt var det en ferie uden adgang til hårfarvning, der gjorde, at hun endeligt besluttede at lade det grå hår vokse frem. I dag kunne 53-årige Annika aldrig drømme om at farve det grå hår igen.

Hvor gammel var du, da de første grå hår viste sig?
“Jeg var i begyndelsen af tyverne, da jeg opdagede de første sølvtråde i mit ellers helt mørkebrune hår. Det fik mig straks til at farve håret, og sådan fortsatte jeg i mange år. Det blev dog sværere at dække de grå hår – de blev jo til flere og dominerede efterhånden hele håret. Hårfarve har også svært ved at dække såkaldt ‘virgin’ gråt hår, så der var alligevel altid en kedelig farveforskel.”

Hvornår besluttede du dig for at lade de grå hår vokse frem?
“Efter en ferie til en lille ø i Bahamas, hvor jeg ikke kunne opdrive hårfarve til de grå rødder, lignede toppen af mit hoved næsten en landingsbane. Jeg magtede ikke at fortsætte med at farve udvoksningen hver anden uge. Så jeg besluttede at lade det gro. Det viste sig – til min store overraskelse – at sølvgråt hår virkelig komplementerede min hud. Jeg synes selv, at jeg så væsentligt mere naturlig og yngre ud end med farvet hår. Så jeg valgte at fremhæve det, jeg i så mange år havde skjult og skammet mig over. I dag er mit lange, sølvgrå hår mit varemærke. Det har tiltrukket en stor ‘following’ på sociale medier, og jeg er stolt af at være en inspiration for kvinder over hele verden, der ønsker at ældes mere naturligt end det, skønhedsnormerne dikterer.”

Hvordan føltes det, da du ikke længere skjulte det grå hår?
“Som ung arbejdede jeg som model, og gråt hår til en 20-30-årig gik ikke. Jeg har mange gange plukket de grå hår, som hårfarven ikke ville dække, men indså efterhånden, at det ville ende med, at jeg blev skaldet. I dag kan jeg ikke forestille mig at farve håret igen. Jeg har kun oplevet positivitet. For eksempel bliver jeg ofte kontaktet af skønhedsfirmaer, der spørger, om jeg vil lægge hår og ansigt til reklamer. Det tager jeg som en stor kompliment.”

Hvad overraskede dig mest ved at blive gråhåret?
“Folk siger, at gråt hår gør en ældre at se på. Jeg opdagede dog, at grå kun er en farve, ligesom alle andre hårfarver, og jeg har hverken ændret påklædning eller makeup, efter jeg lod det grå hår vokse ud. Moder Natur ved, hvad hun laver.”

Hvordan plejer du dit sølvgrå hår?
“Det er vigtigt at beskytte håret mod det, som misfarver og giver et gulligt skær, såsom UV-stråler, varme fra føntørrer, glatte- eller krøllejern og luftforurening. Jeg vil anbefale at bruge varme og UV-beskyttelse, som for eksempel Oribes Royal Blowout, og fugtende shampoo og balsam. Undlad også at vaske håret oftere end to gange om ugen, brug hellere en tørshampoo mellem hårvaske, hvis det er nødvendigt.”