SS20-ModelParis-1215 © Anna Stokland

Så let lysner du selv håret derhjemme

Vi har samlet fem måder at lysne håret med naturlige ingredienser, som du formentligt allerede har i køkkenskabet.

kamillete pukka
1 / 5

Kamille

Kamille er en ældgammel skønhedsingrediens, og hældes det over håret, giver det en lysere tone takket være indholdet af pigmentet apigenin. Det giver en gylden farve, lidt a la en mild skyllefarve.

Sådan gør du
Bryg en meget stærk kamillete med fem-seks breve kamillete og kogende vand. Gør det gerne i en gryde, og lad blandingen stå, indtil den er lunken. Dyp nu hele håret i blandingen, og lad det lufttørre – gerne i solen, da dens stærke stråler hjælper lysningen endnu mere på vej.

Three chamomille tea, Pukka hos Matas.dk 40 kr.

Honning i håret
2 / 5

Honning

Den søde masse kan både bruges som en rensende ansigtsmaske, men vil også virke lysnende på dit hår. Det skyldes indholdet af enzymet glukoseoxidase som, når du tilsætter vand til honningen, siges at kunne udvikle sig til en form for brintoverilte. Det er dog kun en meget lille mængde, der udvikles, så du må ikke forvente platinblond hår, men derimod en meget mild lysning.

Sådan gør du
Gør håret vådt, og fordel derefter rigeligt med honning i det hele. Sæt håret op i en knold, og lad honningen virke i en til fire timer, alt efter hvor lyst du håber på at få det. Vask derefter håret som normalt.

Dansk lynghonning, A. C. Perch’s thehandel 79 kr.

salt pink salt © Unsplash.com
3 / 5

Saltvand

Efter en uges badeferie plejer de fleste at kunne se en forandring i håret. Saltvandet har sammen med solen en lysnende effekt på håret, fordi hårstråene åbnes, så det mister sit farvende pigment melanin.

Sådan gør du
Vil du efterligne badeferiens blegende effekt hjemme i haven, så lav en blanding af et glas lunkent vand og en stor spiseske salt. Fordel det salte vand i håret, og lad det tørre i solen i omkring tyve minutter. Husk, at give håret godt med fugt efterfølgende.

citroner afblege hår © Pexels.com
4 / 5

Citron

Presset citronsaft i håret er måske et af de ældste skønhedstrick i bogen, men det virker stadig. Grunden til, at det giver en blegende effekt er, at citronen åbner hårstrået, som i kontakt med solen bliver hurtigere bleget, fordi hårets pigment oxiderer, så håret bliver lysere.

Sådan gør du
Hæld presset citronsaft på en sprayflaske, fordel væsken i håret, og lad det derefter tørre i solen. Vask bagefter håret, og sørg for at give det en god hårkur, da denne metode kan være ret udtørrende.

æblecidereddike i håret
5 / 5

Eddike

Den sure væske er ikke kun genial til at vaske håret fri af det kalkslør, som lægger sig på håret, når det vaskes i det danske kalkholdige vand, men kan også virke lysnende på håret. Dog skal eddike kun bruges på hår, som ikke er for skrøbeligt i forvejen. Har du meget fint hår, eller er det meget skadet fra varme styling-redskaber eller hårfarve, bør du ikke prøve denne metode.

Har du derimod nogenlunde sundt hår, kan du godt forsøge at lysne med eddike. Ønsker du en mere kølig tone, bør du bruge hvid eddike, og må det godt bibeholde en varm nuance, skal du bruge normal æblecidereddike. Vælg den slags eddike, som også kan bruges til madlavning, og gå gerne efter en økologisk variant.

Sådan gør du
Bland lige dele eddike og vand i en kande, og fordel det i håret enten inden eller i badet. Vil du fordele det i håret inden badet, er det en god idé at hælde det på en sprayflaske, som gør det nemmere at fordele. Fordel blandingen i hele håret, indtil det er vådt, og lad det sidde i omtrent fem minutter, inden du går i bad og vasker håret som normalt.
Du kan også tage blandingen med i bad, hvor du efter at have vasket håret med shampoo og balsam hælder blandingen over håret og bagefter skyller let efter med vand.
Begge metoder vil give et mere blankt hår og indtrykket af en lidt lysere farve. Det kan gøres en eller to hårvaske i træk og dernæst en gang hver anden eller tredje uge.

Økologisk æblecidereddike, Aspall hos Matas.dk 40 kr.

Mere om Hår? Få Costumes nyhedsbrev