© Anna Stockland

Så let lysner du selv håret derhjemme

Ønsker du også lysere lokker inden sommeren begynder? Vi har samlet fem nemme måder at lysne håret med naturlige ingredienser, og som du formentlig allerede har hjemme i køkkenet.

Endelig begynder sommeren langsomt at nærme sig, og for mange er det synonym med høje temperaturer, lysere hår og lange dage (og aftener) på stranden. Det smukke sunkissed-look er særligt populært i takt med at temperaturen stiger, og hvis du gerne vil hjælpe de lyse lokker på vej, er der mange nemme og billige DIY-alternativer til, hvordan dit hår kan forblive lyst – også resten af året.

Vil du gerne komme solens varme stråler i forkøbet, men ikke ønsker den helt store forvandling ved frisøren, kan du med fordel læse med herunder, hvor vi guider til fem nemme måder at lysne dit hår derhjemme.

Kamille

Kamille er en ældgammel mirakel-ingrediens, som blandt andet siges at kunne lindre smerter, hele irriteret hud, virke beroligende og lysne dit hår. Takket være indholdet af pigmentet apigenin giver kamillen en lysere tone, når det hældes over håret. Det giver håret en gylden farve – lidt a la en mild skyllefarve.

Sådan gør du
Brug cirka fem-seks tebreve til at brygge en meget stærk kamillete, og sørg for der er nok til, at du kan dyppe al dit hår ned i blandingen. Gør det derfor gerne i en gryde og lad teen stå, indtil den er lunken. Dyp nu hele håret i blandingen og lad det derefter lufttørre. Lad det eventuelt lufttørre ude i solen, da dens stærke stråler hjælper på lysningen endnu mere på vej.

Honning

Den søde og klistrede masse kan både bruges i teen mod ondt i halsen, som en rensende ansigtsmaske og til at lysne dit hår. Sidstnævnte skyldes indholdet af enzymet glukoseoxidase som, når du tilsætter vand, siges at udvikle sig til en form for brintoverilte. Det er dog kun en meget lille del, der udvikles, så du må ikke gå og forvente platinblond hår, men sigt i stedet efter en meget mild lysning.

Sådan gør du
Start med at gøre håret vådt og fordel derefter grundigt med honning – sørg for at bruge rigeligt med honning. Sæt nu håret op i en knold og lad honningen virke i alt mellem en til fire timer – alt efter hvor lyst du gerne vil have det. Afslut nu med at vaske håret som normalt, og dine lokker skulle gerne være en smule lysere nu.

Saltvand

En nem måde at få naturligt lyst hår på er ved saltvand. Du kender det sikkert godt fra en uges badeferie sydpå, hvor dit hår ofte er blevet en del lysere, når du kommer hjem, end da du tog af sted. Saltvandet har sammen med solens stråler en lysende effekt på håret, da hårstråene åbnes, så det mister en del af sit farvende pigment, melanin.

Sådan gør du
Vil du opnå de lyse saltvandsstriber, der giver et sunkissed solferie-look, men har du ikke en ferie sydpå i kalenderen, kan du i stedet lave en blanding derhjemme, der består af et glas lunkent vand og en stor spiseske med salt. Fordel så det saltede vand i håret og lad det tørre i solen i cirka 20 minutter, for at opnå den lyse ferie-effekt. Husk dog at give håret godt med fugt efterfølgende, da kombinationen af sol og salt godt kan være udtørrende for dit hår.

Citron

En af de måske ældste skønhedstricks i bogen til at få lysere hår må være saften fra en presset citron i håret – heldigvis er tricket stadig relevant. Grunden til at denne metode giver en blegende effekt er, at den syrlige citronsaft går ind og åbner hårstrået. Det åbnede hårstrå bleger hurtigere end et lukket hårstrå, når det kommer i kontakt med solen, da hårets pigment kan oxiderer. Det er forklaringen på, hvorfor håret bliver lysere med denne metode.

Sådan gør du
Den nemmeste måde at fordele saften i håret er ved at hælde presset citronsaft på en sprayflaske og spray håret til. Lad det derefter soltørre. Metoden kan være ret udtørrende for håret, så det er en god ide at give håret en fugtgivende hårkur, efter du har vasket håret som normalt.

Æblecidereddike

Den syrlige eddike er ikke kun genial til at vaske håret for det kalkslør, som lægger sig uden på håret, når det bliver vasket i det kalkrige vand, vi har i Danmark, men det kan også bruges til at lysne dit hår. Vær dog opmærksom på at eddike er en skrap væske, og derfor kun skal bruges på hår, der ikke er for skrøbeligt i forvejen. Undgå derfor helst metoden, hvis du har meget fint hår eller skadet hår grundet varme stylingredskaber eller hårfarve.

Sådan gør du
Bland lige dele eddike og vand i en kande, og fordel det i håret enten inden eller i badet. Brug en hvid eddike hvis du ønsker en kølig tone som resultat, og hold dig til en almindelig æblecidereddike hvis du gerne vil bibeholde en varm nuance. Vælger du at fordele eddiken i håret inden badet, er en nem måde at gøre dette på ved at bruge en sprayflaske til at fordele ligeligt rundt. Spray håret til det er helt vådt og lad det derefter sidde i cirka fem minutter, inden du går i bad og vasker håret normalt. Du kan også fordele blandingen i slutningen af dit bad, hvor du hælder blandingen over håret, efter du har vasket med shampoo og balsam og derefter skyller efter med vand.

Begge metoder vil give et mere blankt udtryk og fornemmelsen af lysere hår. Du kan benytte denne metode en eller to hårvaske i træk og derefter en gang hver anden eller tredje uge for at holde resultatet ved lige.