Hårvask og hår så ofte skal hårest vaskes
© Anna Stokland

Så ofte skal du vaske hår

Vil du gerne gøre det bedste for hår og hovedbund, bør du tænke over, hvor hyppigt du står under bruseren

I forsøget på at opnå smukt hår kommer mange desværre til at vaske det alt for meget. Men hyppig brug af hårdt kalkvand og skummende shampooer kan med en hovedbund i ubalance. Det giver skalende skæl, ødelagte hårrødder, slidt hår og en tør hovedbund, der i stedet vil overproducere talg, hvor du ender med endnu mere fedtet hovedbund og hår. Derfor giver vi dig nu svaret på, hvor ofte du bør vaske håret, hvis du gerne vil have smukt og sundt hår.

Psst ... Krøller eller glat hår. Sådan skal dit hår børstes

En gang om dagen er for meget

Forskellige hårtyper har forskellige behov, men som udgangspunkt vil en daglig hårvask være for skrap kost for alt slags hår, da det vil frarøve hovedbunden dens naturlige og fugtende olier. Ligeledes vil daglig hårvask formentligt også lede til, at du udsætter håret for mere varme, da de fleste af os bruger hårtørrer til det våde hår, og det kan ende i varmeskader og slidt hår. Derudover er det heller ikke tilrådeligt at vaske håret hver dag med skummende sulfatholdig shampoo, fordi det vil slide mere på hår og hovedbund end en sulfatfri variant.

Fint hår

Med det fine hår kan det være nødvendigt at vaske det lidt oftere, fordi man hurtigere vil kunne se, når det er fedtet. Her kan det være nødvendigt at vaske det hver anden eller tredje dag, men sørg for at bruge en mild shampoo, så håret ikke udtørres.

Tørt hår

Har du meget tørt hår, skal du helst vaske det så lidt som muligt, og helst kun to gange om ugen, da hver vask udtørrer håret. Her kan løsningen også findes i at skylle håret uden shampoo og dernæst give enderne fugt med en leave in-balsam.

Tykt hår

For tykt hår lyder reglen, at du bør holde din hårvask til tre gange om ugen. Har du fedtet hår kan du langsomt vænne det til mindre hårvask, og formentligt vil det give dig en balanceret hovedbund, som i sidste ende ikke vil kræve så meget hårvask.

Psst ... Sådan gik det, da vi testede trenden med at vaske håret så lidt som muligt

Det er dog ikke kun din hårtype, du skal tage hensyn til, men også din farve, fordi for brunetter gælder det, at håret ikke skal vaskes mere end to gange om ugen. Bliver det brune hår udtørret, vil det nemlig trække pigment ud af håret, hvilket giver den brune farve et kedeligt gråt skær og mindre glans.