© anna stokland

Hævede øjne? Sådan slipper du af med puffy eyes

Træt af at vågne op med hævede øjne om morgen? Få overblikket over råd og produkter, der kan hjælpe med at gøre en ende på dine puffy eyes

Hævede øjenlåg og mørke rander under øjnene kommer ofte om morgenen eller sen aften, og jo ældre vi bliver, jo oftere svulmer øjenlågene (desværre) op. De hævede øjne er ikke farlige, men de er ofte udtryk for forskellige ubalancer i kroppen. Heldigvis er der masser af gode råd at hente for at minimere både puf og poser.

Herunder forklarer vi, hvorfor de hævede øjne opstår, og vi guider dig også til, hvad du kan gøre for at mindske de såkaldte puffy eyes.

Derfor får du hævede øjenlåg

Hævelsen omkring dine øjenlåg og under øjnene skyldes væskeophobninger fra ansigtet og resten af kroppen, som samler sig i vævet omkring øjnene, mens du sover. Væsken samler sig i det fine væv, og da huden omkring øjnene er tyndere end huden i resten af ansigtet, puffer huden omkring øjnene nemmere op, da der er mere plads til væsken her. Den ophobede væske i kroppen kan komme fra din kost eller fra for varme temperaturer i hjemmet. En nem måde at dræne øjnene for den ekstra væske kan derfor være med hjælp fra blandt andet kulde og blid massage.

Dine øjne er som regel mest hævede om morgenen, og de vil i de fleste tilfælde falde ned igen i løbet af dagen, når du får rørt dig, og væsken derfor føres tilbage i resten af kroppen. Hvis du derimod ikke har tålmodigheden til den naturlige depuffing, kan du med fordel læse med herunder for at hjælpe processen lidt på vej, så du lynhurtigt undgår et hævet ansigt, inden du går ud ad døren.

Mindsk hævede øjne med kulde

Den hurtigste og nemmeste løsning til hævede øjenlåg er at lægge noget koldt over dine hævede øjenlåg. Kulden vil nemlig få blodkarrene samt huden omkring øjnene til at trække sig sammen, og det tvinger derfor den ekstra væske til at løbe videre ud i kroppen og væk fra ansigtet hurtigere end normalt. Det kan være alt fra at lægge en kold klud over øjnene, bruge et par kolde øjenmasker, en isterning eller en kold ske, der har været en tur i fryseren. Du kan også bruge et massageredskab – eksempelvis en jaderulle eller en gua sha, der har ligget i køleskabet natten over – eller bare vaske dit ansigt med koldt vand. Sidstnævnte hjælper ikke blot på hævelsen, men det får også blodomløbet i gang, så du får frisk glød.

Afhjælp hævede øjenlåg med ansigtsmassage

Ansigtsmassage har en øjeblikkelig effekt på hævede øjne og vil samtidig virke forebyggende på fremtidig hævelse, hvis du begynder at indføre det som et dagligt ritual. Hvis du gerne vil mindske dine hævede øjenlåg, er dette derfor en metode, som giver gode resultater på den korte bane. Massér morgen eller aften for at sætte gang i blodcirkulationen og aktivere lymfesystemet, så hævelsen bliver drænet.

Ansigtsmassage skal altid udføres på ren ansigtshud og med rene hænder, og så kan du med fordel bruge et par dråber af din foretrukne ansigtsolie. Du må aldrig massere på tør hud da hænder eller gua-sha-sten skal kunne glide let over huden, så du ikke hiver unødigt meget i den.

Sådan mindsker du hævede øjne med massage:

  • Skrab med en gua sha-sten eller rul med en jade-rulle fra midten af ansigtet og ud mod ørerne.
  • Før derefter massageredskabet ned ad halsen.
  • Gentag alle bevægelser fem til ti gange.
  • Vil du kun massere øjenområderne, skal du køre fingrene eller massageredskabet frem og tilbage fra den ydre øjenkrog til den indre øjenkrog.
  • Gentag denne bevægelse fem til ti gange og gør det gerne flere gange dagligt.

Sov mere og få mindre hævede øjenlåg

En af de typiske årsager til hævede øjenlåg må være, hvis du får for lidt søvn. Søvnmangel gør huden mindre spændstig og kan desuden påvirke kroppens saltbalance. Det kan føre til endnu mere ophobet væske i ansigtet og under øjnene. Søvn er ikke kun vigtigt, hvis du gerne vil forhindre hævede øjenlåg, men det har også afgørende betydning for din koncentration, reaktionsevne, immunforsvar, indlæring og hukommelse. Har du svært ved at falde i dyb søvn, kan du prøve at bruge en sovemaske for at holde lys ude.

Spis mindre salt, og afhjælp hævede øjne

Hævede øjenlåg bliver kun værre, hvis du indtager for meget salt i din kost i løbet af din dag. Salt binder nemlig væske til kroppen, og derfor vil din krop (efter indtagelse af meget salt) rumme endnu mere ophobet væske, som også kan ende under dine øjne, da den tynde hud omkring øjnene ikke kan modstå tryk i samme grad, som huden på resten af kroppen kan.

Forebyg hævede øjenlåg ved at sove på ryggen

Er du ekstra generet af hævede øjenlåg, kan du med fordel begynde at sove på ryggen med en ekstra pude under nakken, så hovedet ligger højt. På grund af tyngdekraften vil væsken i kroppen søge nedad og samle sig ved det laveste punkt. Det vil give mindre hævelser og et friskere udseende næste dag. Hvis du derimod ligger lavt med hovedet, vil væsken have en tendens til at samle sig omkring den tynde hud i øjenområdet.

Smør med øjencreme for mindre hævede øjenlåg

Huden under øjnene er næsten 40% tyndere end huden i resten af ansigtet, og samtidig er det også den mindst elastiske del af huden. Derfor ældes huden under øjnene først og bliver med alderen endnu tyndere og mere gennemsigtig. Styrkende øjencreme gør den fine hud omkring øjnene tykkere og kan gøre den mere modstandsdygtig over for væskeophobninger. Gå i samme omgang gerne efter en kølende variant, som samtidig kan dræne de hævede øjne for ophobet væske hurtigt.

Skru ned for varmen og få mindrede hævede øjne

Bor og sover du generelt under høje temperaturer, udtørrer det ikke bare din hud, men det kan også gøre dig mere dehydreret, end hvis du skruer en smule ned for radiatorerne. Varmen får kroppen til at holde på væsken med det resultat, at du også bliver mere hævet i ansigtet og under øjnene. Skru derfor ned for varmen, vær god til at luft ud og husk generelt at drikke rigeligt med væske.

Undgå alkohol og undgå hævede øjenlåg

Rigeligt med alkohol er en anden måde at væsken i kroppen bindes – så efter en våd bytur vil risikoen for at vågne op med hævede øjne være delvist større. Når du er ude i byen, er det en god idé at drikke mindst et glas vand mellem hver drink for at undgå at blive for dehydreret. På den måde er din krop fyldt op med væske, som fortynder alkoholens dehydrerende virkning. De mange glas vand vil ikke hun hjælpe på de hævede øjenlåg, men det hjælper desuden også med at mindske risikoen for tømmermænd dagen derpå – win!