Alderen, hvor din hud vil se ældre ud
© Zara.com

På dette tidspunkt begynder din hud at se ældre ud

Hvornår begynder du at se små linjer i huden – og hvornår titter de første egentlige rynker frem? Ny forskning viser præcis, hvornår aldringstegnene melder sig

De fleste kender nok til følelsen af at vågne op efter en våd bytur og føle, at det spejlbillede, der møder en, ser ti år ældre ud end dagen før. Heldigvis plejer effekten af alkohol og for lidt søvn at fortage sig efter et par dage. Men jo ældre vi bliver, jo længere vil det tage for træthedsrynkerne at blive glattet ud, indtil de en dag bliver en permanent del af ansigtet.

Nu giver ny forskning et bud på den gennemsnitlige alder, hvor rynkerne ikke forsvinder igen.

Psst ... Bliv klogere på, hvilke produkter, du ikke må bruge sammen

Forskningen har været to år undervejs og er baseret på en analyse af gener fra en testgruppe bestående af 200 kvinder med forskellige etniciteter.

Ud fra undersøgelserne har man været i stand til at fastslå fem forskellige milepæle i hudens aldring, samt den gennemsnittelige alder, hvor huden permanent vil se ældre ud.

20'erne

Den første af de fem milepæle er 20'erne, og i denne periode vil man se en naturlig nedgang i hudens produktion af antioxidanter.

Det er derfor vigtigt, at du i disse år ikke blot går op i fugt og solpleje, men også begynder at bruge produkter, der indeholder antioxidanter i form af C-vitamin, E-vitamin og frugtsyre.

30'erne

I løbet af disse år begynder dine cellers omsætning at falde, hvilket betyder, at produktionen af kollagen i huden også begynder at falde, hvorfor huden får sværere ved at reparere sig selv.

Huden bliver altså mindre produktiv i dine 30’ere, og her skal du derfor sørge for at pleje den med niacinamid, også kaldet B3, da det kan hjælpe til at øge cellernes produktion og effektivitet.

40'erne

Omkring de 40 år, vil du for alvor kunne se en ændring i din hud, fordi cellerne begynder at ældes og bliver langsommere til at danne nye celler.

For at få vækket huden og dens produktion af nye celler, skal du derfor begynde at bruge hudplejeprodukter med retinol, glycolsyre og peptider i.

50'erne

I denne alder vil de fleste kvinder opleve at komme i overgangsalderen, hvor hudens barriere svækkes, hvilket gør det sværere at holde den fugtet.

60'erne

Forskningens sidste milepæl er omkring de 60 år, hvor hudens evne til at fugte sig selv falder dramatisk.

Der er dog hjælp at hente, da let motion i form af cykling eller løb to gange om ugen kan transformere proteinstrukturerne i huden, således at den vil minde mere om en hud i 30’erne end i 60’erne.

Den afgørende alder

Der sker altså meget med vores hud igennem årene, og det er etnicitet og livsstil, der afgør, hvor lang tid, der går fra de første alderstegn viser sig indtil du ser aldrende ud.

Ifølge undersøgelsen ser hvide kvinders hud gennemsnitligt ældre ud omkring slut 30’erne, mens mørke kvinders mere markante aldringstegn først viser sig i 40’erne.

Desuden påviste studiet, at selvom den gennemsnitlige kvinde vil se aldringstegn fra slut 30’erne til midt 40’erne, havde nogle kvinder en meget yngre udseende hud end gennemsnittet. Det var især en sund livsstil, som gjorde den store forskel for hudens udseende og velbefindende.

Vil du udskyde den gennemsnittelige aldring af huden, handler det derfor om at få nok søvn, spise frugt og grønt og at dyrke motion.

MERE FRA COSTUME