3 ekspertgodkendte tips til urenhederne

Når skønhedsredaktøren spørger de hudkloge kosmetologer om SOS-løsninger på de irriterende urenheder, er det disse tre svar, som oftest går igen.

SS20B-IsabelMarant-520

SS20B-IsabelMarant-520

"Som skønhedsredaktør har jeg brugt en del tid på briksen hos landets bedste kosmetologer og behandlere, ligesom at jeg igennem mit arbejde har fået lov at interviewe nogle af udlandets mest respekterede hudguruer. Det, jeg oftest spørger de hudkloge om, er tips til uren hud.

Jeg har, ligesom mange andre danske kvinder, haft mine udfordringer med urenheder – ikke akne, men hud, som i perioder har budt på blussende udbrud, som typisk kommer dagen før en stor fest eller et vigtigt møde.

Urenheder og uren hud er også en af de gener, som landets kosmetologer bruger mest tid på at behandle, og de ved derfor en del om emnet. Derfor udnytter jeg altid tiden på briksen til at spørge om følgende: Hvordan får man hurtigst muligt en urenhed til at gå væk igen?

Tandpasta

"Første gang en kosmetolog foreslog tandpasta blev jeg noget overrasket, da jeg troede dette tip var forbudt hos de professionelle, men jeg har efterhånden fået anbefalet det hos mange dygtige hudbehandlere, herunder kvinden bag Kim Kardashians hud, ansigtsbehandler Joanna Czech.”

Tandpasta-tricket er ikke nødvendigvis den mest skånsomme metode, men skal det gå hurtigt, skulle det være et af de bedste midler til at udtørre en stædig urenhed og dæmpe hævelse. Grunden til, at det skulle virke, skyldes ingredienserne i tandpastaen.

I de fleste typer tandpastaer finder du for eksempel alkohol, natron, brintoverilte og mentol, som alle skulle have en udtørrende effekt og i nogle tilfælde virke bakteriedæmpende. Dog er det min erfaring, at tandpasta-tippet kun skal bruges i nødstilfælde – og i minimale mængder. Det skal derfor kun duppes en mængde svarende til et knappenålshoved på urenheden, og tandpastaen må ikke komme på den øvrige hud, da det er et skrapt og irriterende produkt for huden. Dup tandpastaen på før sengetid, og så skulle du forhåbentligt kunne se en effekt allerede næste morgen.”

Urenheder

Urenheder kommer aldrig belejligt, men med disse tre tips forsvinder de ubudne gæster forhåbentligt lidt hurtigere.

© Anna Stokland

Undlad at pille – med undtagelse af…

"... at urenheden er plukmoden. Rigtig ofte hører jeg fra eksperterne – og skriver det også selv – at man ikke må røre ved en urenhed. Det skyldes, at vores bakteriefyldte fingre ofte gør mere skade end gavn.

Når vi piller, dæmper det måske urenheden på kort sigt, men til gengæld kan du risikere at få et ar, som du vil have 'glæde af' i meget længere tid end selve bumsens betændte levetid. Derfor lyder rådet, at du ikke skal pille, men her er undtagelser:

Fra næsten alle ansigtsbehandlere og hudkloge hoveder hører jeg, at du helst skal lade være, men at du godt må, når urenheden er gul.

Når urenheden er gul, er den betændte prop meget tæt på hudens overflade, og her skal derfor kun et lille pres til at fjerne det betændte puds, hvilket kan gøres uden at øve alt for meget vold på huden. Det skal desuden gøres med afsprittede hænder og rene kleenex, og så må du aldrig begynde at trykke på urenheder, som ikke er klar. Det eneste du får ud af det, er endnu mere betændelse og uheldigt arvæv.”

Den gyldne rækkefølge

"Både tandpasta og pille-metoden hører under de tips, som kun må bruges i yderste nødstilfælde, og vil du gøre, som alle behandlere, jeg har været i kontakt med, råder til, skal du i stedet følge denne opskrift:
Er urenheden øm og rød, så dup et lag lermaske på, og lad masken virke i op til en halv time. Vask det derefter forsigtigt af, og følg op med en lindrende fugtmaske. Kombinationen af affedtende og bakteriedæmpende ler efterfulgt af dulmende fugtpleje burde forkorte urenhedens levetid og gøre den lidt mindre betændt og arrig at se på.”