© Anna Stokland

Derfor kan stueplanter redde din hud

En undersøgelse viser, at naturens små grønne mirakler ikke bare er pæne at se på, men faktisk også kan gøre noget særligt for din hud, så skynd dig at fylde stuen op.

For undertegnede var købet af en citronplante måske det mest oplivende, der skete under sidste års første lockdown, da det at se træets første lille citron vokse sig større, gav næsten lige så stor underholdningsværdi som serierne på Netflix. Generelt ser interessen for stueplanter herhjemme ud til at været stødt voksende at dømme ud fra de mange delte billeder af grønne planter på Instagram, og det er en god nyhed for din hud. Det har nemlig flere klare fordele at fylde hjemmet med planter, da de ikke bare pynter, men også kan gøre din hud sundere.

Håndplukket til dig

Grøn fugt

Ifølge en undersøgelse fra 2018 foretaget af den engelske organisation Royal Horticultural Society skulle planter bidrage til en mere velfugtet hud. Deres tilstedeværelse i hjemmet er med til at fugte huden, fordi de øger luftfugtigheden i de rum, de befinder sig i.

Et tørt indeklima er nemlig lidt af fugtsluger for vores hud, og er ofte det, der giver os tør hud om vinteren, hvor luften er kold og tør udenfor, men endnu tørrere indenfor takket være den opvarmede luft fra radiatorerne. Når luftfugtigheden øges, bliver huden modsat mindre tør, og det betyder en bedre fungerende hudbarriere med sundere hud til følge.

Smarte planter

Ifølge den førnævnte undersøgelse får du endnu mere ud af dine planters evne til at fugte luften, hvis du husker at tørre bladene over med en klud, så eventuel støv bliver fjernet. Planter har, ligesom menneskers hud, porrer, og er plantens porrer blokeret af gammelt støv, kan de have sværere ved at ånde, ligesom at de får en anelse svære ved at fange sollys igennem bladene og omsætte sollyset til energi, som på sigt giver mere luftfugtighed i din stue.

Er du på udkig efter planter med flere smarte funktioner, er aloe vera et godt bud. Den kan både smøres på huden og skulle også ifølge et ældre studie fra Nasa fra 1989 have utroligt gode evner til at rense luften for forurening – og det er endnu ikke lykkedes denne skønhedsredaktør at tage livet af sin aloe vera-plante, hvilket tyder på, at det er en god plante til dig, som er førstegangsejer af de alsidige stueplanter.