© Zara

Derfor skal vitamin C være en fast del af din hudplejerutine

Dermatologerne er enige: Alle bør inkludere vitamin C i hudplejen, men hvorfor er det så vigtigt for din hud?

Ikke mange ingredienser har et ligeså godt ry som vitamin C. Og derfor: Har du endnu ikke gjort vitamin C til en fast del af din hudplejerutine er det nu, du skal gøre det. Vi kigger nærmere på den populære ingrediens og giver dig svarene på nogle af de oftest stillede spørgsmål, når det kommer til C-vitamin.

Hvad er vitamin C?

Vi kan ikke selv producere vitamin C, men det er et vigtigt og nødvendigt næringsstof for kroppen – herunder også huden. Vitamin C findes naturligt i frugt og grøntsager – og kan altså ligeledes fremstilles syntetisk til brug i hudpleje. Der findes flere former for vitamin C, der i sin rene form hedder ascorbinsyre. Dette er også den mest aktive form for vitamin C. Der findes dog også et væld af vitamin C-derivater. Her er vitamin C kombineret med andre ingredienser for at holde vitamin C'et stabilt – i disse formler frigives det rene indhold af vitamin C, når det kommer i kontakt med huden.

Er vitamin C for alle?

Det korte svar er ja. Din hud, og det er uanset alder, kvalitet eller hudtype, vil have gavn af vitamin C. Præcis ligesom med al anden hudpleje er det dog vigtigt, at du er konsekvent, hvis du vil se resultater. “Vitamin C er en powerfuld anti-oxidant, der ikke alene beskytter huden mod de frie radikaler – den udjævner også hudtonen og booster produktionen af collagen. Det mest optimale er at bruge vitamin C to gange dagligt, altså morgen og aften. På den måde beskyttes din hud døgnet rundt – både mod udefrakommende faktorer som forurening og UV-stråler, men også mod interne faktorer som stress eller manglende søvn, der kan skade huden,” fortæller Elisabeth Bouhadana, der er Global Scientific Director hos L’Oreal Paris.

L'oreal paris vitamin c serum

L'OREAL PARIS
Revitalift clinical 12% vitamin C serum
240 kr.

Kan jeg kombinere retinol og vitamin C?

Hvis retinol er en del af din hudplejerutine anbefales det, at du kun bruger vitamin C om morgenen. “Når du bruger retinol vil du naturligvis gerne nyde godt af dets fulde effekt, og derfor er der ingen grund til at forstyrre med vitamin C. Det er dog sjældent et problem, da de fleste ikke bruger retinol hver aften. Brug vitamin C de aftenener, hvor du ikke bruger retinol – og så selvfølgelig hver morgen. Når det så er sagt, så kan du sagtens mikse dem og en dermatolog vil gøre det uden at tøve,” siger Elisabeth Bouhadana og fortsætter; “Faktisk vil jeg sige, at der ikke findes nogle ingredienser, du ikke kan kombinere med vitamin C i din hudpleje. UV-strålers negative effekt på huden forstærkes af forurening – tænk derfor på vitamin C som den kraftfulde antioxidant, der kan neutralisere forurening og suppler med spf 50, der kan kæmpe mod UV-strålerne. På den måde har du en virkelig god beskyttelse.”

Gør vitamin C huden mere lysfølsom?

Nej. Sørg dog alligevel for at bruge spf 50 hver dag, så din hud er maksimalt beskyttet mod både UV-lys og forurening.

Sunday Riley CEO glow serum

SUNDAY RILEY
C.E.O. rapid flash brightening serum
699 kr.

Er vitamin C effektivt mod hyperpigmentering?

“Vitamin C arbejder på at forebygge melasma i flere af hudens lag. Først og fremmest er det med til at neutralisere de skadelige virkninger fra de frie radikaler, men derudover bremses det enzym, der er ansvarlig for at udvikle melasma også. Det vil uden tvivl hjælpe på din melasma, men ikke få det til at forsvinde,” siger Elisabeth Bouhadana.

Findes der nogle bivirkninger?

Vitamin C kan i nogle tilfælde irritere en meget sensitiv hud. Spørg derfor efter en produktprøve i butikken inden du køber, og test hvordan din hud reagerer på det. Er din hud olieret, skal du gå udenom de mere olierede vitamin C-produkter. Der findes heldigvis også en masse, der ikke fedter huden til, så en fedtet hud behøver ikke udelukke vitamin C.

Paulas Choice C15 super booster

PAULA'S CHOICE
C15 super booster
455 kr.