urenheder om munden, akne og perioral dermatits
© Anna stokland

Derfor slår du altid ud det samme sted i ansigtet

Er du også en af dem, som hver måned får uvelkomne gæster på dette sted i ansigtet, kan du nu blive klogere på hvorfor – og hvad der vil holde urenhederne væk i fremtiden.

Næsten alle, uanset hudtype, vågner i ny og næ op med en eller flere urenheder i ansigtet. Det er dog de færreste, som byder de nyankomne urenheder velkommen med åbne arme, da det kan være ret irriterende, især fordi de altid dukker op på det samme sted i ansigtet – nemlig omkring din mund. Lær, hvorfor så mange ofte slår ud om munden, og hvad du kan gøre for at dæmpe fremtidige udbrud.

Hormoner

Du har måske allerede gættet, at hormoner spiller en rolle i forhold til dine urenheder. Det er særligt kønshormonerne androgener, herunder testosteron, der, når man enten producerer for lidt eller for meget, får hudens talgkirtler til at danne endnu mere talg. Det leder til forstoppede porer og urenheder, som ofte viser sig som udbrud omkring munden og kæbelinjen.

Er der ubalance i hormonerne, hvilket uregelmæssig menstruation også er et tegn på, bør du prøve at få hormonerne i balance. Det er lettere sagt end gjort, men du kan forsøge med otte timers søvn hver nat og en sund kost med mange grøntsager, aminosyrer og protein som fås fra for eksempel røde linser eller laks- Du bør også skære ned på indtaget af sukker, koffein, cigaretter og alkohol. Det er ikke sjovt, men vil formentligt hjælpe på kroppens og din huds velbefindende.

Genstridig makeup

Nogle typer makeup kan efterlade tilstoppende produktrester på huden, til trods for at du renser makeuppen af om aftenen. For eksempel kan der sidde rester fra særligt langtidsholdbare læbestifter i porerne omkring munden. Døjer du ofte med urenheder langs læbekanten, kan det derfor være rester fra læbestiften, som giver problemer, og du bør prøve at undgå læbestift med tilstoppende ingredienser såsom kokosolie eller silikone.

Dine fingre

Selvom der ikke er meget godt at sige om corona-epidemien, har det dog haft én positiv effekt: øget håndhygiejne. De seneste par måneder er vi alle sammen blevet meget mere opmærksomme på håndhygiejnen og på at holde vores hænder fra ansigtet. Mange har før haft tendens til at røre sig selv i ansigtet, hvilket især sker ved munden, hvor hænderne mere eller mindre ubevidst kommer i kontakt med huden flere gange i løbet af dagen. Det efterlader et spor af bakterier, som nemt kan udvikle sig til urenheder. Hold derfor hænderne langt væk fra ansigtet, og sørg for, at de er rene, når der skal smøres hudpleje eller makeup i ansigtet.

Akne eller hudsygdom

I nogle tilfælde er det faktisk ikke bumser, men derimod en særlig hudsygdom, der kan være årsagen til dine udbrud om munden. Er huden rød og skællende med hvide bumselignende knopper, kan det være hudsygdommen perioral dermatitis. Denne tilstand forveksles tit med akne, men vil ikke dæmpes af de normale hjælpemidler såsom salicylsyre eller retinol. I mange tilfælde vil de faktisk gøre den betændte hud endnu værre.

Er du i tvivl, skal du forbi en hudlæge, som kan stille diagnosen perioral dermatitis. I mange tilfælde skyldes sygdommen brugen af cremer med binyrebarkhormoner i, tandpasta med fluor eller særlige ingredienser i din kosmetik. Ofte er kuren en pause fra de skrappe hudplejeprodukter til fordel for mild pleje. Har du et meget svært tilfælde af perioral dermatitis, kan hudlægen også udskrive behandling med antibiotika.