© Anna Stokland

Er din hud tør eller dehydreret?

Der er faktisk stor forskel på de to ting – og hvordan du kommer dem til livs

Hvis du har problemer med olieret og uren hud, er din første tanke formentligt ikke, at den mangler fugt. Men din hud kan sagtens være dehydreret, selvom den ikke føles tør – og løsningen skal muligvis findes i form af god og nærende kost.

Psst ... Se de bedste læbepomader til tørre og sprukne læber.

Hvad er forskellen på tør og dehydreret hud?

Tør hud er karakteriseret ved færre fugtproducerende kirtler i ansigtet og på kroppen, mens dehydreret hud mangler væske – ikke fugt. Derfor kan din hud sagtens være både olieret og dehydreret.

Med andre ord er tør hud en hudtype, mens dehydreret hud er en hudtilstand.

Tør hud mangler fugt, fordi den producerer mindre fedtstof end normal hud, og manglen på fedtstof betyder, at huden mangler de organiske stoffer, der skal til for at bevare fugt i huden.

Dehydreret hud har brug for vand. Når din hud er dehydreret skyldes det typisk eksterne faktorer, og de mest gængse er vejr, miljø, kost og koffeinforbrug.

Hvis din hud er dehydreret, er det vigtigste, at du sørger for at indtage masser af vand og fokuserer på at spise sundt og varieret. Men der findes også en række andre ting, du kan gøre:

Brug en fugtgivende scrub

Når din hud er dehydreret, er det vigtigt at huske eksfoliering. Brug en scrub til at fjerne den triste overfalde af døde hudceller, det vil også styrke effekten af fugtgivende cremer.

Brug et serum

Sørg for at gøre et serum til en fast del af din daglige hudpleje, og brug det inden du lægger din natcreme. Vælg et serum med hyaluronsyre – din hud producerer naturligt hyaluronsyre, men at tilføje mere er effektivt i kampen mod dehydreret hud.

Brug en fed(ere) natcreme

Selvom vi er afskærmet fra det hårde udendørsklima, når vi sover, så kan tør luft også få huden til at miste fugt. Gå efter en fed, oliefri natcreme, som giver din hud masser af fugt, mens du sover.

Vær opmærksom på sæsonerne

Skift i sæsoner, temperaturer og luftfugtighed påvirker vores huds udseende og får den ti lat reagere. Vinter er især hår, fordi kulden og den lave luftfugtighed kan få vores hud til at tørre ud og blive irriteret. Derfor bør din hudpleje variere alt efter årstiden.

Drik rigeligt med vand

Selvom det er åbenlyst, så er det alligevel værd at nævne vigtigheden af at indtage nok væske. Sørg derfor for at drikke rigeligt med vand, og spis sundt, grønt og varieret.