Få glattere hud med retinol og A-vitamin

Ønsker du at bremse rynkerne eller mindske grove porer og urenheder? Rynkecreme med retinol og A-vitamin gør en stor forskel for din hud

a-vitamin og retinol til rynker og akne © Anna Stokland / Isabel Marant AW18
1 / 8

Hudens udglattende strygejern

Selvom linjer og rynker er en helt naturlig del af at blive ældre, findes der dog en del genial pleje, som kan hjælpe dig, der vil udsætte alderens tegn. De har oftest en ingrediens til fælles: Retinol, en ingrediens der gang på gang fremhæves som hudens strygejern – og det med rette. Søger du hudpleje, der giver en markant effekt på alderens første tegn, eller som mindsker de rynker, der allerede er fastforankret, bør du smøre ansigtet med retinol. Retinol har nemlig en god og veldokumenteret effekt på rynker, og kan også mindske synligheden af grove porer, samt minimere ar og hæmme fremkomsten af urenheder.

Vi har talt med to eksperter, der gør dig klogere på den geniale ingrediens, som bør være en del af enhver skønhedsrutine.

retinol og alt du skal vide om rynkecreme
2 / 8

Hvad er retinol?

Retinol er en form for A-vitamin, og man skelner mellem A-vitaminsyre, retinylpalmetat og retinol.

A-vitamin findes i både creme, serum eller som olie.

Retinylpalmetat bruges i mange cremer som en effektiv antioxidant, der er særligt velegnet til dig i 30’erne med begyndende rynker.

Retinol er den stærkeste variant, og for at få den optimale og synlige effekt, bør dit produkt indeholde mindst en procent retinol. Der findes også receptpligtige cremer med højere indhold af retinol. De bruges ofte til behandling af akne eller en ujævn hudtone. Det er dog en langt skrappere behandling end produkter med kun en procent retinol, og kan medføre ekstrem lysfølsomhed og meget tør hud.

Mens selv i lavere doser kan retinol medføre en rød eller ligefrem skællende hud i begyndelsen, fordi det er så aktiv en ingrediens. Derfor råder de fleste producenter til, at man starter med en tilvænningsperiode, hvor man smører hver tredje eller anden dag, for siden at bruge cremen hver dag.

Retinol gør en forskel for huden
3 / 8

Hvad kan retinol gøre for huden?

Ud fra de undersøgelser, der er lavet om rynkecremer med A-vitamin og retinol, har man set flere imponerende resultater. Eksmepelvis at de fine linjer og rynker mindskes, pigmentpletter bliver mindre synlige og den cellefornyende effekt giver en klarere og friskere hudoverflade:

“Ved korrekt brug over en tidsbestemt periode, kan du opnå en sundere og mere velfungerende hud,” fortæller hudekspert Ida Marum fra Hudhelse AS.

Serum med retinol: Super fascial serum, Verso hos Matas.dk 795 kr.

Kan jeg bruge retinol og a-vitamin
4 / 8

Hvem bør bruge retinol?

“Retinol er velegnet til dig, som har solskadet eller grov hud, og så fungerer det rigtigt godt på fine linjer, rynker, grove porer og fedtet hud med tendens til urenheder,” forklarer kosmetolog Katarina Krznaric Mesán

Natcreme med retinol: Overnight retinol repair, Dermalogica 760 kr. {"target":"_blank","rel":"nofollow"})

Hvordan bruger man retinol til rynker
5 / 8

Hvordan bruger man retinol?

“Brug helst dine retinol-produkter et par gange om ugen på ren, nyvasket hud for at opnå de bedste resultater. Sørg for at bruge retinol om aftenen, da huden bruger nattens søvn til at forny og regenerere sig selv,” råder Katarina Krznaric Mesán.

Creme med retinol: Night fader, Nimue 579 kr.

olier med a-vitamin
6 / 8

Hvordan fungerer olier med A-vitamin?

Vælger du en olie med A-vitamin, vil den fungere som en antioxidant, der virker forebyggende og styrkende på huden. Olier vil ligesom cremer have en afhjælpende effekt på hyperpigmentering og stimulerer hudens kollagenniveu, hvilket giver en mere spændstig hud.

Olie med a-vitamin: Black rose precious face oil, Sisley hos Matas.dk 1.395 kr.

kost og mad med a-vitamin
7 / 8

Giver A-vitamin i kosten samme effekt?

A-vitamin fås ikke bare på tube, men findes også helt naturligt i flere af vores madvarer. Det gælder eksempelvis fed fisk, leverpostej, mælk, smør og ost, men desværre kan det være vanskeligt for huden at optage retinol indefra:

“Huden kommer oftest bagerst i køen, når disse vitaminer bliver fordelt i kroppen, og det gør det svært for huden at optage nok til, at det gør en forskel. Derfor er det en god idé at bruge en creme baseret på retinol, hvis man vil have en reel virkning på huden,” forklarer Ida Marum fra Hudhelse AS.

retinol esther er mildere for huden
8 / 8

Søger du mildere alternativer til retinol?

Udover retinol findes der også såkaldte retinol-ester, som er en mildere afart end rent retinolbaserede produkter, og disse er gode til dig med sensitiv hud.

Olie med retinol-esther: Luna sleeping night oil, Sunday Riley hos Net-a-porter.com ca. 776 kr.