Fulvia Kryger fra The Glow Inst.
© Fulvia Kryger

Hudekspertens guide til 5 kosttilskud, der passer på dig i de kolde måneder

Der findes så mange informationer om kosttilskud, at det kan være svært at finde rundt i, hvad man bør tage – og ikke mindst hvorfor. Fulvia Kryger, grundlægger af selvomsorgsuniverset The Glow Inst., guider her til, hvilke kosttilskud du bør være opmærksom på netop nu.

Indholdsoversigt

  1: Omega 3

  Beauty and brains! Super anti-inflammatorisk og derfor virkelig relevant for os med tendens til akne eller psoriasis. Du kan ikke selv danne omega 3, så du skal enten være god til at spise de mørkegrønne grøntsager, fisk og så videre eller supplere med et tilskud. Du bør få stjerner i øjnene, når du ser dit omega 3, fordi det også er med til at gøre din fine hud mindre betændt.

  Hvis du ofte får akne, lige inden du har menstruation, så er omega 3 også din ven. Det er nemlig dejligt hormonbalancerende.

  Mærker, jeg kan lide: Familiens Vitaminer, Ecolomega, MorEPA
  Omega 3-kilder: koldtvandsfisk, paranødder, mørkegrønne grønsager og fuldkorn

  Kilde: Omega 3 fedtsyrer – sådan får du nok, Madforlivet.com af Anette Harbech Olesen, 3. februar 2021.

  2: Probiotika

  'Nobelprismodtager i hudpleje'.

  Ovenstående er fan fiction fra min side, men you get the point. Din hud bliver simpelthen meget smukkere, når du får nok probiotika. De gode bakterier er med til at balancere de 'dårlige’, som vi allesammen har i kroppen.

  Det gælder blandt andet akne-bakterien (og ja, vi har allesammen akne-bakterien i kroppen uanset hudtype). De gode bakterier bliver slået ihjel af blandt andet p-piller og antibiotika. Hvis du overvejer p-piller, fordi du har akne, så prøv at tage pre- og probiotika i stedet! Men hvad er prebiotika så? Prebiotika er ligesom en lille madpakke til probiotika. Det perfekte makkerpar.

  De gode bakterier i probiotikaen hjælper din mave med at fordøje maden, så du får meget mere ud af den gode, mad du spiser.

  Mærker, jeg kan lide: VitaBiosa
  Probiotikakilder: kimchi, sauerkraut, yoghurt, kombucha og kefir
  Prebiotikakilder: hvidløg, æblecidereddike, løg, asparges og æbler

  Kilde: Probiotika – Klar besked om probiotika, af Anette Harbech Olsen, Madforlivet.com, 2. februar 2020.

  3: D-vitamin

  Solskin i pilleform!

  D3 er et vitamin, som giver dig mere energi, så du føler dig lidt mere som dig selv, selv om du har børn, der ikke vil sove, eller bare er i en presset periode af dit liv. D3 er godt for humøret og balancerer dine hormoner. Du danner det naturligt, når du er i solen, men du kan også få det som kosttilskud.

  Du kan kun få D-vitamin fra tre kilder: maden, solen og kosttilskud. Hvis du ikke spiser nok eller er ret meget i solen, så kan du godt komme til at mangle det, hvilket er vildt ærgerligt, for D-vitamin er supervigtigt for vores hormonbalance og humør.

  Mærker, jeg kan lide: Berthelsen
  D2-kilder: svampe og plantemælk
  D3-kilder: æg, lever og fed fisk

  Kilde: Holick MF. Vitamin D deficiency. N Engl J Med. 2007 Jul 19;357(3):266-81.

  4: Magnesium

  Super vigtigt, hvis du har PMS. Mangnesiummangel kan nemlig gøre menstruationskramper meget mere smertefulde.

  De fleste af os mangler desværre magnesium, og man kan ofte se det på vores hud og hår. Huden kan komme til at se lidt trist og grå ud, uden at man helt ved hvorfor. Og man kan komme til at tabe meget mere hår, end man plejer, når man er i underskud af magnesium.
  Magnesium er også med til at regulere kortisol, så man kan komme til at føle sig meget rolig og zen. Bonus: Folk, der får nok magnesium, føler generel mindre lyst til sukker og er mindre oppustede.

  Mærker, jeg kan lide: Berthelsen og NDS
  Kilder til magnesium: mørk chokolade (> 70 procent) og et karbad med epsom-salt

  Kilde: Razzaque MS. Magnesium: Are We Consuming Enough? Nutrients. 2018 Dec 2;10(12):1863. doi: 10.3390/nu10121863.

  5: Multivitamin-multimineral

  Basis-hjælpepakke til din krop, så du kan få noget ud af alle de andre vigtige tilskud, så de arbejder sammen og hjælper hinanden. Gå efter organiske food state- eller wholefood-former, som kroppen genkender.

  Mærker, jeg kan lide: Terra Nova, Familiens Vitaminer

  Kilde: Barringer TA, Kirk JK, Santaniello AC, Foley KL, Michielutte R. Effect of a multivitamin and mineral supplement on infection and quality of life. A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Ann Intern Med. 2003 Mar 4;138(5):365-71.