Hvorfor får jeg voksenakne?

Vi har talt med en hudekspert, der på egen krop har mærket effekten af at få akne som 39-årig, og som her gør dig klogere på de råd, som hjælper på din voksenakne.

Flere og flere voksne kvinder oplever at få akne i 20'erne, 30'erne og 40'erne. Men hvorfor får man den slags gener, der normalt associeres med ung teenagehud? Det har vi spurgt Fulvia Kryger om. Fulvia er stifter af selvomsorgsuniverset The Glow Inst., hvor hud og selvomsorg fylder i hendes behandlinger og på Instagram-profilen @theglowinst. Fulvia Kryger er i dag 42 år, men fik for nogle år siden selv såkaldt voksenakne i en alder af 39 år – og det er hun ikke ene om.

Ifølge Journal of American Academy of Dermatology oplever 54 procent af kvinder over 25 år voksenakne – en aknetilstand, som ifølge Fulvia Kryger er mere kompliceret end den, man ser hos teenagere, fordi bumserne på den modne hud ofte ledsages af tørhed i huden omkring øjnene, eksem-tilstand på kinderne og rosacea.

Har du selv oplevet pludseligt at få akne i en sen alder, deler Fulvia Kryger her sine erfaringer og gode råd til at håndtere voksenakne.

Håndplukket til dig

Du har selv døjet med voksenakne. Hvordan føltes det at få akne lang tid efter, at teenageårene var overstået?

“Min akne startede i sommeren 2017, da jeg var 39 år. Et tidspunkt i livet, hvor man bestemt ikke forventer voldsomme akneudbrud, som forværres måned efter måned. De områder, der var hårdest angrebet, var mine kinder, tindinger, hage og kæbe. Jeg tænkte hele tiden på, hvad andre tænkte om min hud. Jeg følte mig ikke som mig selv længere, fordi aknen fyldte så meget i mine tanker. Jeg prøvede ansigtsbehandlinger hos dygtige og anerkendte kosmetologer, forskellige kosttilskud, akneprodukter, kostændringer, p-piller. Intet hjalp. Det blev bare værre. Det eneste, jeg ikke prøvede, var medicin som Tetracykliner, Makrolider og Isotretinoin. De to første er antibiotika, og sidstnævnte er et stærkt A-vitamin-lignende middel.

Jeg savnede friheden i ikke at skulle være bevidst om min hud hele tiden. Men perioden med voldsom akne var så lang, at jeg begyndte at rumme min hud mere. Jeg begyndte at acceptere mig selv, som jeg var.

Heldigvis var det held i uheld, at min akne begyndte samtidig med, at jeg startede The Glow Inst., da jeg i denne periode tog kurser inden for holistisk hudterapi, og den viden gav mig gode forudsætninger for at hjælpe mig selv."

Voksenakne

Som 39-årig oplevede Fulvia Kryger på egen hud, hvordan det er at blive ramt af voksenakne. Billedet til højre tog Fulvia, da hendes akne stod allerværst til.

© Fulvia kryger

Hvorfor får man voksenakne?

“Jeg vil først og fremmest understrege, at akne og voksenakne hverken skyldes dårlig hygiejne eller dovenskab. Derfor bør vi holde op med at kalde akne for 'uren hud'. Hverken min egen eller din hud er beskidt. Man er derimod født med en genetisk disposition for akne. Har du en mor, bedstemor eller oldemor, som har haft akne, har du stor sandsynlighed for at arve akne-genet, som gør, at dine porer stopper mere til end andres. Akne begynder ofte med stress, som får din hud til at producere mere fedt. Fedt er ikke et problem, medmindre huden samtidig bliver tilstoppet. Forestil dig dine porer som små vulkaner, der enten kan være inaktive eller aktive (i udbrud). Når de små vulkaner stopper til, hober fedtet sig op og blander sig med døde hudceller og bakterier. Så opstår der betændelse, vulkanerne kommer i udbrud, og du får bumser.

Voksenakne kan være mere kompleks, end den akne vi ser i teenageårene, og kommer oftest som følge af, at kroppen reagerer på en cocktail af påvirkninger som stress, hormonel ubalance, graviditet, maveproblemer, klemte følelser og genetik. Man kan desuden dele voksenakne op i to kategorier: hormonakne og inflammationsakne.

Hormonakne ...
"... opstår typisk på hage, kæbe og omkring munden. Det kommer som regel lidt on and off. Som regel er det værst ugen op til menstruationen. Vores kvindekroppe er konstant påvirket af hormonelle svingninger. Derfor er vi kvinder mere udsatte for at få akne end mænd og bør efter min mening sørge for at passe mere på os selv ved at sove mere, holde flere pauser, spise bedre, få flere orgasmer, ryge mindre og bruge kondom i stedet for hormonprævention. Vi er udsat for hormonelle udsving hele livet, og nogle af de største er:

 • Pubertet (som vi jo også ofte forbinder med akne)
 • Menstruationscyklus (man får som regel nye bumser i dagene op til blødningen)
 • Graviditet og efter fødslen
 • Perimenopause (de 10-15 år op til selve menopausen)
 • Menopause
 • Stress
 • P-piller, søvnmangel, kaffe og mangel på god mad kan også påvirke hormonerne og din hormonakne."

Inflammationsakne ...
"... er lidt mere konstant. Du har akne hele tiden. Du får ikke flere bumser i ugen op til menstruationen. Som regel er bumserne meget betændte, og du har cyster, der føles som knuder under huden. Inflammationsakne gør meget ondt. Hvis det passer på dig, er probiotika og B-vitamintilskud helt uundværlige. De to tilskud vil hjælpe dig, men du skal naturligvis også have den rette hudpleje. Søvn, stresslindring og alle de førnævnte livsstilsfaktorer er også vigtige for dig."

Ifølge Fulvia Kryger vil disse vaner i hverdagen også være med til at forværre din akne.

 • Berøring af ansigtet:
  "Undgå at røre ved dit ansigt. Gør det kun, hvis du lige har vasket dine hænder. Hold heller ikke ansigtet, mens du slapper af eller kigger på skærm."

 • Skift dit pudebetræk:
  "Skift dit pudebetræk mindst en gang om ugen, og gerne oftere."

 • Hold dig fra telefonskærmen:
  "Lad ikke telefonskærmen røre ved dit ansigt, men tal kun i telefonen på højtaler eller headset."

 • Sved:
  "Skift sports-BH hver gang du har trænet, og kom i bad så hurtigt som muligt, efter du har svedt."

 • Beskidte makeup-børster:
  "Vask dine makeup-børster så ofte som muligt."

 • Skyllemiddel:
  "Undgå at bruge skyllemiddel, når du vasker tøj og sengetøj. Skyllemiddel består af ingredienser, som er ret poretilstoppende."

 • Pille og klemme bumser:
  "Jo mere du piller, klemmer og presser, jo flere bumser vil du få. Der er ingen fordele overhovedet ved at pille."

 • Cigaretter:
  "Rygning kan også forværre akne, så hold en pause, så længe du investerer i din hud."

 • Håndklæder:
  "Dup kun dit ansigt i et rent håndklæde, som ingen andre bruger. Det skal være dit personlige håndklæde til ansigtet."

Hvis du døjer med voksenakne, kan det anbefales at konsultere din læge om, hvad der er den bedste løsning for dig.