Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

slugginghud © Zara

Kan skør TikTok-trend være løsningen på dine hudproblemer?

Det sociale medie er et sandt mekka for nye skønhedstrends. Nogle er bedre end andre – men den seneste besættelse skulle faktisk give god mening for huden.

Hvad gør man, når huden pludselig driller med rødme, udbrud eller bare ser tør og livløs ud? Ifølge den seneste dille på TikTok kan alle tre udfordringer løses med et tykt lag vaseline. Det lyder umiddelbart skørt, men dykker man ned i tendensen, giver det faktisk god mening. Vi gør dig klogere på fænomenet her.

Hvad er slugging?

Trenden går under navnet slugging, som på dansk bedst kan oversættes til en overflade, der er smurt ind i et tykt, fedtet lag, og handler om at dække huden med for eksempel vaseline. Det stammer oprindeligt fra K-beauty og er siden gået viralt på mediet Reddit og nu på TikTok. Det skyldes, at folk hævder at have fået forbedret hud af at smøre med fed vaseline, fordi det fedtede lag skulle holde huden isoleret, således at vand og fugt ikke fordamper, men forsegles i huden.

Hjælper hudbarrieren

Ved at isolere huden kan du – ifølge tendensens tilhængere – hjælpe en udfordret hudbarriere, der kan være blevet utæt af for eksempel for meget eksfoliering, sol eller for lidt søvn. En utæt hudbarriere er en af de faktorer, som oftest er årsagen bag en rød, irriteret og meget tør og reaktiv hud. Når huden dækkes af fed beskyttelse, skulle den hurtigere hele og komme i balance igen. Det er blandt også noget, man kender fra sårheling, hvor vaseline også bliver brugt til at smøre over ar, så huden hurtigere kan hele efter eksempelvis en operation.

Når fugten forsegles på huden, skulle hudens væskeniveau ifølge tendensen blive i hudens celler, med det resultat at din hud vil føles og se mere gennemfugtet ud. Dog er det nok de færreste, som har lyst til at smøre vaseline i ansigtet, da der de seneste år har været mange spekulationer omkring, hvorvidt petroleum, som vaselinen indeholder, kan være tilstoppende. Derfor er en god hovedregel at prøve slugging, hvis din hud er enten tør eller irriteret. Lider du derimod af fedtet og tilstoppet hud, vil dette ikke være metoden for dig.