© Anna Stokland

Ny hudkur tager internettet med storm

Vi gør dig klogere på den populære trend og guider til, hvordan du selv kan prøve den simple metode, som siges at kunne kurere en irriteret og problematisk hud

Da K-beauty, inspireret af de koreanske kvinders skønhedsrutiner, begyndte at bryde frem i Vesten, var det blandt andet de mange hudplejetrin, som vi bed mærke i herhjemme. K-beauty bød gerne på mindst ti forskellige plejeprodukter, og denne tendens smittede siden af på Vestens skønhedsbranche og forbrugere, som nu ikke kunne få nok serummer, cremer og renseprodukter. Der gik med andre ord inflation i samlingen af skønhedsprodukter med den konsekvens, at flere kom til at overrense huden med skrap rens og peeling. Overforbruget af de mange skrappe produkter er siden blevet beskyldt for at være årsagen bag et stigende antal tilfælde af ødelagte hudbarrierer og hudsygdomme. Blandt andet af hudeksperten og stjernernes ansigtsbehandler Joanna Czech, som under et interview med Costume, fremhævede de mange skrappe renseprodukter, som en af årsagerne til, hvorfor flere af hendes klienter havde irriteret hud og beskadigede hudbarrierer. Derfor siger folk nu farvel til de mange produkter til fordel for en mere simpel, men effektiv, hudkur, som du nemt kan efterleve derhjemme.

Hudkur

Kort fortalt går hudkuren ud på at skære ned på brugen af alle pleje- og makeupprodukter i to uger i den daglige skønhedsrutine for at nulstille huden og gøre den mere afbalanceret. Ved at skære ned på brugen af produkter, får du desuden et bedre overblik over, hvilke af dine produkter, der eventuelt irriterer din hud.

Hvem vil have fordel af at prøve en pause fra hudplejen?

Har du problemer med en rød og irriteret hud, eller døjer du med knopper ved mund, hage og hals, kan det måske hjælpe med en pause fra de mange produkter. Tanken er, at man, ved at give en oprørt hud noget ro, kan nulstille den, og få den til at fungere uden hjælp udefra. En pause skulle gøre huden mere afbalanceret, fordi vores hud i princippet er selvrensende og selvfugtende takket være vores egen sebumproduktion i porerne. Derfor hævder mange, at pausen fra produkter også kan få en udfordret hudbarriere til at fungere igen, så rødme og for eksempel hudgenen perioral dermatitis dæmpes. Perioral dermatitis er en hudtilstand med bumselignede og til tider skællende knopper ved mund og hage. Det er en hudsygdom, som hudlægen ofte sætter i forbindelse med overforbrug af produkter, særligt produkter med binyrebarkhormon i, hvorfor der rådes til at skære ned på produkterne. Dog bør du stadig vaske og fugte om aftenen, fordi huden dagligt er i kontakt med forurening og bakterier, som helst skal vaskes af. Blandes udefrakommende partikler og skidt med sved og hudens egen sebumproduktion, kan det også nemt lede til flere urenheder, især hvis huden i forvejen er til den fedtede side. Desuden bør du heller ikke tage en pause fra solfaktor (især på denne årstid), da to uger med fuld sol og ingen beskyttelse kan lede til permanente solskader, hvis ikke du er utroligt påpasselig med skygge og brug af en bredskygget hat.

Sådan gør du

Morgen
Spring enten vasken helt over, eller vask kun med koldt vand i ansigtet, efterfulgt af en mild dagcreme og solfaktor. Hold dig fuldstændigt fra makeup, da alle, uanset hudtype, har godt af en pause fra makeup, som på trods af nye innovative formler og indhold af flere plejende ingredienser, stadig kan tilstoppe og selve produktet kan byde på en del bakterier efter et par måneders brug.

Aften
Når du ikke bruger makeup i løbet af dagen, har huden ikke brug for en dybdegående afrensning, og du kan derfor nøjes med at vaske ansigtet med rensemælk efterfulgt af mild fugt fra en neutral fugtighedscreme, som fugter uden brug af aktive ingredienser fra eksempelvis a-vitamin eller salicylsyre.

Efter de to uger...
... skulle du gerne opleve, at huden er mindre rød og irriteret. For nogle vil en hudkur være lige det, huden har brug for, og for andre vil der måske ikke være den store forskel. Dog vil fordelen for alle være, at man, ved at skære ned på brugen af de mange produkter, kan blive klogere på, om problemerne med huden stammer fra produkterne, er hormonelt betinget eller kommer fra stress eller fødevareallergi. Har du mistanke om, at synderen er dine produkter, bør du efter de to ugers pause indføre dine øvrige plejeprodukter med en uges mellemrum. På den måde får du et bedre overblik over, hvilke produkter som er med til at lave ballade i huden.