Passer du på din hudbarriere?

Det lyder måske en anelse usexet, men en sund hudbarriere er den direkte vej til en hud, der er mere glowy end grå.

Paris Fashion Week SS 2022Paris, September 2021

Paris Fashion Week SS 2022Paris, September 2021

© anna stokland

Huden er kroppens største organ, og den er konstant på arbejde. En af hundens fornemmeste opgaver er at holde hudbarrieren intakt, så der ikke sker dybere skader. En skadet barriere vil give en tør og måske ligefrem skællende hud, og du vil føle dig mere grå end glowy.

Her er the do’s and don’ts til en sund barriere.

Back to basics

Hold din hudpleje enkel men effektiv. Jo flere produkter du bruger på din hud, des større er sandsynligheden også for, at du stresser din hudbarriere. Investér i en creme, der både reparerer og forhindrer huden i at tabe fugt og udtørre. Kig efter produkter med ceramider på ingredienslisten – ceramider er lipider, altså fedtsyrer, som findes naturligt i huden og er essentielle for en sund og velfungerende hudbarriere.

Væk med skrubben

Det kan være fristende at eksfoliere huden, da den umiddelbare effekt er god og øjeblikkelig. Dine porer mindskes, og du får en mere jævn struktur. På sigt kan det dog gøre huden tyndere, hvilket vil gå ud over din hudbarriere. Prøv i stedet en frugtsyrepeeling (AHA) med enten mandelic eller lactic acid, der kan bruges på en sensitiv hud, eller en enzymmaske. Ikke alene forfines hudens struktur og hudtone – tykkelsen øges også på din epidermis, som er det yderste hudlag, og det vil give dig en mere modstandsdygtig barriere.

Rens med omtanke

En stor fejl mange begår er at rense huden med en ansigtsvask, der gøre mere skade end gavn. Hvis din hud er sensitiv bør du styre uden om produkter med sodium lauryl sulfat (SLS), der stripper huden for dens naturlige olier og efterlader den tør og dermed også mere modtagelig over for irritation. Skift derfor den skummende rens ud med en mild rensemælk, olie eller balm – og vask altid i lunkent vand, da meget varmt vand kan udtørre huden.

De gavnlige bakterier

Huden har sit helt eget mikrobiom, der består af millioner af mikroper – blandt andet bakterier og svampe som fungerer som en slags beskyttende kappe på huden. Stress og forurening trigger huden og svækker dit mikrobiom, hvilket også betyder en svækket hudbarriere. Probiotisk hudpleje beskytter mikrobiomet og hjælper med at reducere den inflammation og ubalance i huden, der påvirker cellefornyelsen negativt. I stedet boostes hudens helt egen reparationsproces, hvilket betyder fornyet glød og mindre rødme, tørhed og uren hud.

Damage control

Hvis skaden er sket, og din hudbarriere er svækket, så skal du have fat i en barriere-creme, der både reparerer og giver maksimal beskyttelse. Brug den som det sidste step i din hudplejerutine – det er især vigtigt i og med at barriere-cremen forsegler hudbarrieren, og derfor vil intet du kommer ovenpå kunne trænge igennem. Ofte har barriere-cremer en lidt federe konsistens, men der er ingen grund til at frygte for tilstoppede porer af den grund. Det kan tage fra uger og op til et halvt år at rette op på en skadet hudbarriere.

Du bliver, hvad du spiser

Så enkelt kan det (næsten) siges. Sørg for en varieret kost, hvor du får masser af sunde omega 3-fedtsyrer – din krop kan nemlig ikke selv danne dem, så du er nødt til at spise dig til dem. En kost, der er rig på omega 3-fedtsyrer, vil afspejle sig på din hud, som vil blive næret indefra med masser af fugt, ligesom fedtsyrerne mindsker inflammation.