© Breakfast at Tiffany's

6 råd til en god nats søvn

Yogainstruktør og kostvejleder Melissa Brangstrup fortæller dig om do's and don'ts, når det kommer til en god søvn

Yogainstruktør og kostvejleder Melissa Brangstrup deler de råd, der satte en stopper for hendes søvnbesvær.

Problemer som mørke skygger under øjnene, koncentrationsbesvær, hovedpine og en forhøjet appetit skyldes otte ud af ti gange for lidt søvn. Søvn skal prioriteres, planlægges og gøres til et ritual.

Jeg har dog ikke altid selv været god til at få min søvn, og over en længere periode led jeg af søvnløshed. Sjovt nok var det samtidig med, at jeg fik mig en hundehvalp og kort derefter åbnede mit eget yogastudie – to ting, der i hvert fald kunne holde mig vågen! I dag er mit søvnmønster tilbage til normalen og sikke en forandring, jeg føler i hverdagen.

Her er de seks trin, der har hjulpet mig tilbage på sporet.

1. JEG FOKUSEREDE PÅ PROTEIN TIL AFTENSMAD
Vidste du, at hvad du spiser til middag, kan have en indvirkning på din søvn? Det er vigtigt at sikre, at du spiser nok protein omkring middagstid, da protein bidrager med tryptophan til hjernen, der hjælper med at regulere søvnen.

2. JEG DRAK INGEN ALKOHOL
Alkohol kan gøre en aften mere festlig, men for vores kroppe er alkohol alt andet end festligt - en dyb og nærende søvn inkluderer ikke alkohol.

3. JEG TOG SØVNSTYRKENDE KOSTTILSKUD
Jeg forsøger at tage magnesium og B-vitaminer dagligt, der begge er med til at skabe ro og balance i kroppen. I starten havde jeg dog brug for mere hjælp til at finde tilbage til min optimale søvnrytme, og jeg tog derfor et tilskud af melatonin før sengetid, der er et hormon, der regulerer din søvncyklus.

4. JEG STOPPEDE MED AT BRUGE TEKNOLOGI I SENGEN
Det kunstige lys fra en computer, iPhone og fjernsyn kan forvirre vores hjerner til at tro, at vi stadig befinder os i dagtimerne. Dette resulterer i, at hjernen ikke vil frigive søvnfremmende hormoner. Det er derfor vigtigt, at dit soveværelse bliver en tech-fri zone før sengetid.

5. JEG SKABTE EN BEROLIGENDE RUTINE
For at gøre min krop klar til at sove, fylder jeg mit soveværelse med duften af æteriske olier som lavendel, der har en beroligende effekt, laver et varmt bad med Epsomsalt, der beroliger og afgifter kroppen, en kop økologisk kamillete samt nogle beroligende yogaøvelser.

6. JEG MEDITERER
Meditation har været den seneste ændring, og er nok den, der har haft den største effekt. Efter en længere tid hvor jeg følte mig som en iPhone, der opererer på 40 % batteri (ikke lav nok til at være i den røde zone, men absolut alt andet end optimal), føler jeg mig nu fuldt opladet igen. Jeg mediterer i en siddende position hver morgen og i en liggende position hver aften. Jeg bruger kun fem til ti minutter hver gang, men virkningen er fænomenal.