rynker og aldring kan stoppes med ny forskning
© Anna Stokland

Rynker og gråt hår kan stoppes ifølge ny forskning

Et forskningprojekt har opdaget en hidtil ukendt måde at omgøre alderens tegn, der kan revolutionere fremtidens skønhed

Mens nogle mennesker tager de første rynker og grå hår som en naturlig del af livet, vælger andre at ty til hjælpemidler, som skjuler aldringstegn.

Uanset hvilken gruppe du hører til, vil det formentlig være interessant nyt, at man i fremtiden vil kunne nulstille og omgøre aldringsprocessen. Det påviser et nyt amerikansk forskningsprojekt fra University of Alabama i Birmingham. Forskningsprojektet har undersøgt mitokondrielt dna-arvemateriale i mus og fundet frem til en måde at stoppe den gen-mutation, som foresager aldring.

Mitokondriers effekt på din hud

Kort fortalt er mitokondrier en del af vores celler, som er med til at give cellerne energi, hvorfor de ofte kaldes for cellens kraftværker. Med alderen forekommer gen-mutationer, som også rammer mitokondrierne, hvilket ændrer deres funktion, og kroppen vil begynde at vise tegn på aldring, både udvendigt og indvendigt.

Epokegørende opdagelse

Men ifølge det nye forskningsprojekt kan gen-mutationen, som foresager aldring, stoppes. Forskerne fandt frem til metoden ved først at øge gen-mutationen i mus, hvilket gav kraftige aldringstegn, for derefter at stoppe mutationen, og her sås en overraskende omvending af processen, der resulterede i et fornyet, ungdommeligt udseende:

“Ud fra hvad vi ved er denne observation ikke set før,” udtaler Keshaw Sing, som er en af forskerne bag, og forklarer videre, at opdagelsen påviser mitokondriernes afgørende rolle i bevarelsen af hår og hud.

Resultaterne er blevet udgivet i Cell Death & Disease, som understreger, at vi stadig er et stykke vej fra at overføre den epokegørende opdagelse til mennesker. Men mon ikke det blot er et spørgsmål om tid, før vi vil se flere gen-baserede tiltag i skønhedsindustrien?