kate moss og cindy crawford med modermærker og skønhedspletter


© Wenn.com

Sandheden om dine skønhedspletter

Den lille plet er forbundet med alt fra forførelse til fare. Her kan du blive klogere på, hvad den egentligt betyder

28. oktober 2018 af Marie Alkestrup

Det er ikke tilfældigt, at skønhed indgår i ordet skønhedsplet, da den lille, mørke plet flere gange har spillet ind i ikoniseringen af smukke kvinder. Tænk bare på Marilyn Monroe, Cindy Crawford og Madonna, hvor sidstnævnte faktisk malede sin skønhedsplet på. 

Men hvorfor bliver nogle pletter på huden set som skønhedspletter og andre som modermærker, og hvordan fik den lille plet så stor betydning? Det gør vi dig klogere på lige her. 

Psst ... Gigi Hadid bliver sagsøgt, og vil ikke finde sig i det

Hvad er forskellen på en skønhedsplet og et modermærke?

Principelt er alle skønhedspletter modermærker, men ofte bruger vi den mere flatterende betegnelse for de mærker, vi har i ansigtet, hvor dem på kroppen ikke altid bliver set på med samme accept. Eksempelvis bliver modellen Gigi Hadids modermærker på maven ofte retoucheret væk på billeder, selvom ingen ville drømme om at fjerne Cindy Crawfords ikoniske kendetegn ved læben. 

gigi hadid og cindy crawford

Modermærker opfattes vidt forskelligt alt efter, om de sidder på kroppen eller i ansigtet som på Gigi Hadid og Cindy Crawford.

© Wenn.com

Hvordan ser de ud?

Modermærker kommer i store, små, bulede eller flade former og med mere eller mindre pigment. De fleste fødes med dem, men mørke pigmentpletter kommer eksempelvis først senere i livet på grund af solskader, der lagres i huden. De vil ved første øjekast ligne en fregne, der siden bliver mørkere og større alt efter, hvor meget sol, pigmentpletten udsættes for. 

Husk desuden at være opmærksom på både modermærker i ansigtet og på kroppen, da begge kan udvikle sig til modermærkekræft. På Kræftens Bekæmpelses hjemmeside Tjekdinhud.nu kan du finde gode råd til at opdage faresignalerne.  

kate moss

En ung Kate Moss med fregner og små skønhedspletter i ansiget.

© Wenn.com

Fascination og foragt 

I 1700- og 1800-tallet voksede antallet af skønhedspletter i hastig fart, da folk begyndte at bruge falske modermærker til at dække arrene fra den skoldkoppeplage, som havde raseret i Europa. Her blev blandt andet brugt mussehår til at dække skoldkoppearrene. Det udviklede sig til en større trend og skønhedsindustri, hvor man blev mere kreativ med pletterne, der nu også blev lavet i silke, taft eller læder og formet som både stjerner og hjerter. Ægte modermærker blev dog i samme tid betragtet som både forførende og et tegn på vanære alt efter, hvem man spurgte.

Marilyn Monroe og Madonna er begge to ikoniske kvinder med hver deres mere eller mindre ægte skønhedspletter.

© Wenn.com

I dag ses skønhedspletten fortsat som et symbol på forførelse og skønhed takket være Hollywood og ikke mindst Marilyn Monroe. Det vides stadigvæk ikke, hvorvidt Marilyn Monroes modermærke var ægte eller falsk, men uanset vækker hendes skønhedsplet stadig dyb fascination og beundring.

Måske er du interesseret i ...

Gør som 24.000 andre

Seneste