Spray tan og alt du skal vide om behandlingen
© Wenn.com

Alt, du skal vide om spraytan

Drømmer du om en naturlig brun kulør? Så bør du unde dig selv en spraytan, hvis flotte effekt hurtigt bliver vanedannende

Har du svært ved at få farve, eller vil du ikke vinke farvel til sommerens glød, når vinterblegheden indfinder sig? Så kan en spraytan måske være løsningen. Det er en behandling, som længe har været et kæmpe hit i Hollywood, men som også er ved at blive fast del af flere danske kvinders skønhedsrutiner, selvom spraytan længe har haft et dårligt ry herhjemme, som den slet ikke fortjener.

Hvis du vil blive lidt klogere på spraytan, skal du læse med her, hvor vi besvarer alle de spørgsmål, du måtte have om behandlingen.

Hvad er spraytan?

Spraytan er en professionel behandling, hvor der sprayes væske indeholdende DHA på hele kroppen og i ansigtet med en særlig spraymaskine. DHA er det samme stof, som også bruges i en almindelig selvbruner til hjemmebrug. Selve væsken indeholder mørk bronzefarve, så behandleren kan se, hvor hun har sprayet, men den rigtige kulør dannes først et par timer efter.

Den kulør, man får fra en spraytan, sker som følge af den kemiske reaktion væsken danner, når den kommer i kontakt med aminosyrerne i hudens øverste lag. Efter et par timer udvikles der brune pigmenter i huden kaldet melanoid. Det giver en kulør, som lægger sig meget tæt op af den naturlige udløste melanin i huden, der kommer, når du opholder dig i solen.

Spraytan giver brun hud med en spraytanmaskine

Når du får en spraytan, sprayes der farvefremkaldende væske på hele kroppen med en særlig spraymaskine til formålet.

© Wenn.com

Hvad er DHA i spraytans?

DHA står for dihydroxyacetone, som er det aktive stof i stort set alle spraytan-væsker. Det er udvundet af sukkerroer, sukkerrør og vindruer, og er et simpelt kulhydrat ligesom sukker med en sød smag og duft, som også kan lugtes, når det sprayes på huden. I 2006 undersøgte Miljøministeriet eventuelle skadelige effekter fra spraytans, men kunne konkludere, at spraytans ikke udgjorde en sundhedsmæssig risiko for hverken brugere eller behandlere. Det er derfor i modsætning til både solens stråler eller det kunstige solarium en helt ufarlig måde at opnå en flot kulør på.

Sådan foregår en spraytan-behandling

Oftest har behandleren en særlig plastikkabine, du skal stå i, så væsken ikke misfarver resten af rummet. Inden der sprayes aftaler du med behandleren, hvor meget kulør, du ønsker, og hun vil efterfølgende blande den farvefremkaldende væske efter dine behov.

Når du skal sprayes, bør du have så lidt tøj på som muligt. Du kan sagtens beholde undertøj på, men de fleste vælger kun at stå i en lille trusse, for at undgå hvide striber og misfarvet undertøj. Når du stiller dig ind i kabinen, er det vigtigt, at du ikke rører ved kabinens vægge, da der kan sidde gammel farve, som kan misfarve dit endelige resultat.

Behandleren vil instruere dig undervejs og sørge for, at du får en pæn og jævn farve på hele kroppen og i ansigtet. Man starter typisk forfra, og dernæst skal siderne af kroppen sprayes. Her løfter man armene op over hovedet, og til sidst vender man rundt og bliver sprayet bagpå. Afslutningsvist bliver håndfladerne tørret af med renseservietter, så man ikke får mørke hænder. Det tager ikke meget mere end 15 minutter, og dernæst må du ikke gå i bad de næste seks timer, så farven har tid til at udvikle sig.

Du kan først se det endelige resultat, når du har været i bad og vasket den let klistrede spraytan-væske af huden. Dog behøver du ikke at gå i bad efter seks timer, hvilket betyder, at du kan få det lavet om aftenen, sove med det på, og først gå i bad næste morgen. Dog giver det ret misfarvede lagner, så du bør ikke sove i dit fineste sengelinned.

Kim kardashian bruger også spraytan

De to Kardashian-søstre Kourtney og Kim er store fans af spraytans, som er med til give dem misundelsesværdig glød.

© Wenn.com

Smitter spraytan-farven af på tøjet?

Når du har været i bad første gang og vasket det overskydende farve væk, vil din spraytan ikke smitte af i særlig grad. Dog kan du risikere, at der efterlades lidt farve på indersiden af helt hvidt tøj.

I hvor god tid skal jeg have lavet min spraytan?

Farven kommer allerede frem efter seks timer, men du skal i bad for at få det pæne resultat, og det skal derfor laves minimum seks timer før, du planlægger at vise resultatet frem.

Bliver jeg orange af en spraytan?

… er formentligt det spørgsmål, en professionel behandler oftest får – og nej, det gør du ikke. Farven vil som sagt minde meget om naturlig kulør, og alt efter din hudtone, vil du blive mere eller mindre brun. Ligeledes får du heller ikke striber, som når du selv bruger selvbruner derhjemme, men derimod en helt jævn og naturtro farve med flot glød.

Hvor længe holder min spraytan?

Spraytans popularitet skyldes både det naturtro resultat og at farven holder meget længere, end når du bruger en selvbruner derhjemme. Resultatet holder i fem til ti dage og farven vil falme, når din hud naturligt udskiller de hudceller, som er blevet mørke af spraytan-væsken.

Spraytan på Taylor Hill til Victoria's Secret

Op til de store Victoria's Secret-shows får mange af modellerne spaytans, da det både giver en brunere farve, men også en mere jævn og pæn hudoverflade.

© Wenn.com

Hvordan forbereder du dig på spraytan?

For det bedste resultat skal du helst eksfoliere huden dagen før din behandling med en bodyscrub i badet. Vil du fugte huden på selve behandlingsdagen, skal det gøres mindst tre timer før, så fugten ikke påvirker den endelige farve. Ligeledes bør du ikke bruge en deodorant med antiperspirant på behandlingsdagen, fordi du kan risikere, at farven ikke vil udvikle sig under armene, så du ender med blege armhuler.

På selve dagen er det en god idé at tage sort, løstsiddende tøj på, som ikke bliver misfarvet eller slider på farven, når du tager hjem fra spraytan-klinikken. Undlad at tage dit yndlingsundertøj på, da det vil blive misfarvet, og drop gerne den stramme bh, når du skal hjem fra behandlingen, så du undgår misfarvninger der, hvor den har siddet.

Sådan vedligeholder du din spraytan

Gå først i bad seks timer efter behandlingen, og smør dig med fugtende creme hver eneste dag, da det forlænger din farve og sikrer dig en flot og ensartet kulør. Desuden vil lange, varme bade, barbering og bodyscrub forkorte din farves varighed. Mange professionelle behandlere kan også tilbyde en særlig selvbruner-tan til hjemmebrug efter din behandling, som vil forlænge din glød. Du kan også selv smøre med en mild selvbruner, som vil holde liv i farven lidt flere dage.

For nogle kan farven blive lidt plettet de sidste par dage, når din egen lyse hud begynder at bryde frem. I sådanne tilfælde må man gøre op med sig selv, om man vil forsøge at lappe på farven med selvbruner eller i stedet skrubbe det hele af med en bodyscrub i badet.

Her kan du få spraytan-behandlinger

Du kan få spraytans i flere skønhedskliniker i hele landet med et stort udbud i både København, Odense og Århus.

Hvad koster en spraytan?

Prisen vil variere fra sted til sted, men det koster ofte 200 til 300 kroner for en behandling. Flere steder kan også tilbyde rabat, hvis I er flere, der skal sprayes, eller hvis du køber en klippekortsordning, som typisk er på tre, fem eller ti behandlinger.