© anna stokland

Stjernefrisøren: Sådan slipper du af med en fedtet hovedbund

Der er få i landet, der ved ligeså meget om hår som frisøren Cim Mahony. Vi tog en snak med stjernefrisøren om, hvordan du kan slippe af med en fedtet hovedbund.

Rigtigt mange døjer med hår, der fedter. En fedtet hovedbund skyldes ofte, at du vasker og styler med produkter, der faktisk kun gør problemet værre. Heldigvis kræver det ikke meget, at (måske) komme problemet til livs.

"En af de helt store syndere er sulfat i shampoo. Sulfat går ind og renser hovedbunden for fedtstof, og så kan det godt være, at du føler, dit hår er rent, men i virkeligheden bidrager du bare til at skabe en overproduktion af fedtstof. Olie skal bekæmpes med olie. Brug derfor en oliebaseret shampoo, der hjælper med at genskabe balancen i hovedbunden. Rigtigt mange, som kæmper med en fedtet hovedbund, har det bedst med at vaske håret dagligt, og det kan du sagtens gøre med en oliebaseret shampoo, der arbejder med den naturlige oliebalance og ikke imod," siger Cim Mahony.

Der findes dog flere former for sulfater, og en af dem, du trygt kan bruge, er den meget milde Sodium coco sulfate. Den er naturligt udvundet fra kokosolie og har ikke en udtørrende effekt som SL-sulfater. Den, du skal være mest opmærksom på at undgå, er Sodium lauryl sulfate (SLS), mens Sodium laureth sulfate (SLES) ganske vist er mildere, men stadig problematisk og årsag til hovedbundsproblemer.

© anna stokland

Et andet produkt, der både skaber og forværrer en fedtet hovedbund, mere end det gavner, er noget, som langt de fleste af os har stående på badeværelseshylden, nemlig tørshampoo.

"Tørshampoo er som pomfritter – det er godt en gang imellem, men hvis du spiser dem hver dag, kommer der sandsynligvis en konsekvens. Undgå at gøre det til en daglig ting, og hold den væk fra hovedbunden, hvor den ligesom sulfat blot vil bidrage til en overproduktion af fedtstof. Ligesom du kan risikere, at den stopper dine hårsække til, hvilket på sigt kan føre til både inflammation, skæl og hårtab," slutter Cim Mahony.

Din tørshampoo er altså ikke et totalt no-go, og den er fantastisk til at skabe volumen, men brug den med omtanke, og vask altid håret ekstra grundigt dagen derpå.