Akne er meget generende
© Wenn.com

Ved du, hvad dine urenheder betyder?

Næse, pande, hage eller kinder? Akne betyder forskellige ting afhængigt af, hvor i ansigtet det forekommer

Det er almindeligt at være plaget af akne i teenagealderen, men for mange forsvinder den urene hud ikke, selvom de for længst er blevet voksne. Indisk og kinesisk medicin har i årtusinder opdelt ansigtet i forskellige zoner, som eftersigende forklarer, hvilke indre organer og tilstande, der forårsager uren hud. Dette betyder, at kroppens indre sundhed næsten altid er grunden til akneudbrud.

Hvis du registrerer, hvor i ansigtet du slår ud, bliver det lettere at forstå hvorfor – og hvad du kan ændre i din livsstil for at reducere akne.

Vi har talt med Annica Forsgren Kjellman, hudterapeut og co-founder af den internetbaserede hudplejeklinik Skincity, som forklarer, hvorfor den urene hud opstår, og hvad du selv kan gøre for at reducere udbruddene.

Når du får uren hud i panden

Uren hud i panden skyldes ofte din kost. En sund og varieret kost med en masse vand og tilstrækkelig mængde søvn er det, du har brug for, hvis du vil reducere dine udbrud i panden. Manglende søvn og stress er en udløsende faktor for uren hud i panden, forklarer Annica.

Når du får uren hud på kinderne

Uren hud på kinderne kommer først og fremmest af stress. En anden grund er de bakterier, der rammer kinden, når vi presser vores telefon ind til huden. Hvis du ryger eller har allergi kan det også føre til uren hud på kinderne.

Når du får uren hud på hagen

Uren hud på hagen kan skyldes en hormonel ubalance og problemer med mave og tarme.

Når du får uren hud på kæbepartiet

Igen er det hormonel ubalance, der kan give uren hud på kæbepartiet, men det er også din menstruation og dine fordøjelsesorganer.

Når du får uren hud på næsen

Uren hud på næsten skyldes dårlig kost og fordøjelse, afslutter Annica Forsgren Kjellman.

Sara Sampaio hud
© Wenn.com

Så de kendte råd om at spise sundt, undgå stress og få nok søvn er altså også gældende, hvis du gerne vil mindske uren hud. Derudover kan mælkeprodukter være grund til udbrud for mange, og det samme gælder mangel på næring og specifikke vitaminer og mineraler, der også kan give udslag i form af uren hud.