Q&A kosttilskud

Det er ikke altid nok at leve sundt, motionere og få sine 8 timers søvn. I perioder kræver velvære og et smukt ydre ekstra vitaminer og kosttilskud. Få her svar på, hvilke vitaminer der passer til netop dine behov

Q: Jeg har tørt og udpint hår A: Nogle gange er plejende produkter ikke nok til at fikse en hårkrise. I stedet for at gribe problemet an udefra bliver du derfor nødt til at gå til værks indefra. Sørg for, at du får bukkehornsfrø, B-vitamin (især B6), biotin (B8), inositol, folsyre (B9) og magnesium.

Q: Jeg har mange rynker A: Skønhed kommer indefra, men du kan gøre dit for at holde huden i gang og give den de bedste forudsætninger for at holde rynkerne på afstand. Og på den front er vitaminer ikke kun vigtige for dit velvære, men også for din hud. Ud over de oplagte råd som altid at huske solcremen, kvitte cigaretterne og leve et generelt sundt liv skal du også huske at nære din hud ved at spise A-vitamin, C-vitamin, E-vitamin, zink og selen.

Q: Mine negle flækker A: Negleolie og håndcreme hjælper på dine negles visuelle fremtoning, men for at få decideret stærke negle, skal du en tur på apoteket. Få stærke og sunde negle ved at spise zink, jern, B-vitamin, silicium, magnesium og kalk.

Q: Jeg har ingen energi
A: Føler du dig uoplagt og energiforladt, og har du forsøgt med søvn, sund kost og motion? Så er det måske på tide, at du tager et par hjælpemidler i brug. Manglende energi kan nemlig skyldes, at du ikke får alle de vitaminer, du har brug for. Begynd hver dag (og ikke bare engang imellem) med at tage en ganske almindelig multi vitaminpille. Mærker du ikke en forskel, kan du udvide sortimentet af energiboostere med ginseng og tiamin (B1).

Q: Jeg er stresset A: Det kan være jobbet, kæresten eller økonomien, der driller. Ja, der er et utal af årsager til stress, men ligegyldigt hvad årsagen måtte være, er det vigtigt at passe på dig selv og blive stressen kvit. Det er aldrig en skam at søge hjælp, men du kan starte med at hjælpe dig selv på vej indefra. Et godt fundament for mange mennesker, hvad enten du lider af fysisk eller psykisk stress, træthed, lavt immunforsvar eller allergier, er at spise let optagelig vitamin- eller mineralpille, kalk med magnesium, Omega 3-6-9-fedtsyrer, B-vitamin, D-vitamin og selen.

Q: Jeg lider af søvnløshed A: Lider du af søvnløshed, er det en god idé at kigge dine madrutiner, søvnvaner og din mentale tilstand efter i sømmene. Se først og fremmest på, hvad du spiser i timerne, inden du går i seng. Undgå her for meget sukker og koffein. Er du stresset, så sørg for at få motioneret. Det får filtreret nogle af alle de tanker, der kan forhindre din søvn, ud af kroppen. Ligger du stadig søvnløs, så prøv et kosttilskud af magnesium, baldrian, humle og melatonin.

Q: Jeg vil gerne optimere min træning A: Har du kastet dig ud i flere ugentlige træningspas, hvor du veksler mellem høj og lav intensitetstræning, har din krop brug for lidt ekstra for at blive sundere, stærkere samt få det maksimale ud af alle dine anstrengelser. Supplér din daglige kost med kreatin og multivitamin for generel sundhed og energi, fiskeolie, som smører dine led, magnesium, som får dine muskler til at slappe af, og med valleproteinpulver, der bygger dine muskler op.

Q: Jeg vil gerne øge min forbrænding A: For at få et stabilt blodsukker og det bedste ud af din forbrænding skal du spise regelmæssige og nærende måltider, men du kan også hjælpe din forbrænding på vej med æbleeddike, krom, C-vitamin, B-vitamin, jod, selen og zink.

Q: Jeg har bøvl med fordøjelsen A: Stress, den mad, du spiser, og andre ydre omstændigheder kan give dig bøvl med maven som mavesmerter og hård afføring. Kom på rette kurs med Husk-pulver, aloe vera, fiskeolie, probiotika og calcium.

Q: Min hud har ingen glød A: Din hud er lidt af en sladrehank og afslører lynhurtigt, om du lever sundt og får søvn og væske nok. Hvis du vil hjælpe en smuk hud på vej, skal du smøre den indefra ved at spise omega-3-fedtsyrer i form af hørfrø eller fiskeolie og give den de vitaminer, som den behøver, med B-vitamin (især B2) og A-vitamin.

SÅDAN FÅR DU OGSÅ VITAMINER

A-vitamin A-vitamin findes særligt i gulerødder, spinat og broccoli.

C-vitamin C-vitamin findes særligt i citrusfrugter, bær og peberfrugter.

D-vitamin D-vitamin dannes i huden, når du er ude i sollys, og i fødevarer kan du få det gennem fed fisk.

E-vitamin E-vitamin får du igennem planteolie, nødder, frø og bladgrøntsager.

Jern Gode kilder til jern er kød, fisk, fjerkræ og tørret frugt.

Calcium Calcium får du gennem mælkeprodukter eller kål, bønner og nødder.

Zink Zink findes i bælgfrugter og kornprodukter.

TJEK DIN DOSIS

Når du læser om kosttilskud, står der ofte “anbefalet dosis” og “anbefalet daglig tilførsel” (ADT). ADT er fastsat af myndighederne, og er det, du bør følge. Ofte kan indholdet af for eksempel et vitamin være 200 procent af ADT. Altså får du via kosttilskuddet to gange den anbefalede daglige tilførsel - væsentligt mere end nødvendigt - og dertil skal lægges den mængde, du får fra kosten.