Stalking: Dette skal du vide om emnet, og sådan ved du, om du selv er offer

Det er en sjældenhed, at det er sager om stalking, der ender med at rydde forsiderne, og det er egentlig underligt, når man kigger på, hvor mange tilfælde af stalking, der sker hvert år. I Danmark bliver over 100.000 mennesker udsat for stalking årligt – og det er kun et års tid siden, at stalking blev strafbart.

stalking_kultur_costumedk_teaser
© Anna Stokland

Hvad er stalking?

Dansk Stalking Center definerer stalking som værende "...en systematisk række af kontaktforsøg og adfærd, som er uønsket og vedvarende". Eksempler på sådanne kontaktforsøg eller adfærd kan være situationer, hvor en anden person gentagende gange møder op på din adresse helt uventet, men det kan også ske uden fysisk kontakt – eksempelvis i form af gentagende og uønskede opkald og beskeder.

For at der kan være tale om stalking, er der tre ting, som skal kunne tjekkes af – kontakten skal være ensidig, gentagende og chikanerende. Der skal altså være tale om en række utryghedsskabende, ubehagelig eller forstyrrende hændelser, og den udsatte person skal ikke gengælde kontakten på nogen måde.

Hvad kan udløse stalking?

Det er svært at være helt konkret i svaret på dette spørgsmål, men det kan alligevel nævnes, at stalking i mange tilfælde udløses i forbindelse med bruddet på et parforhold – triggeren er her følelsen af uretfærdighed, vrede eller ulykkelig forelskelse. Men det kan også udløses af helt andre situationer, som blandt andet bliver skildret i de anbefalinger, du kan finde længere nede i artiklen.

Hvem udsættes for stalking?

I over halvdelen af de stalkingsager, der opstår hvert år, er stalkeren en mand, men det er bestemt ikke uhørt, at en stalker også kan være en kvinde – det viser forskning fra Justitsministeriet. Kigger man på alder, så viser samme forskning, at offer og stalker i det fleste tilfælde er under 40 år.

Er stalking strafbart?

Stalking er en kriminel handling, som kan straffes – og det er faktisk en relativ ny ting. Stalking blev officielt strafbart i januar 2022 efter straffelovens § 242. Hvis du selv er offer for stalking, kan du derfor altid henvende dig til politiet, og hvis du er i tvivl, om du bliver udsat for stalking, vil vi anbefale dig at klikke ind på Dansk Stalking Center, hvor du kan læse meget mere om emnet.

Hvis du gerne vil vide mere om stalking

...så findes der efterhånden en stor håndfuld af både serier og podcasts, som tager emnet om stalking op på forskellig vis. Her forsyner vi dig med fem af vores favoritter, hvor du både kan hører mere om stalking fra ofrenes synspunkt og stalkerens synspunkt.

paa_flugt_fra_min_stalker
©

På flugt fra min stalker

I denne podcast dykker journalist Emil Eusebius ned i historien om Sanne, der er offer for stalking. Sannes stalker forfølger hende overalt – han ringer ustandseligt til hende, opsøger hende derhjemme, banker på vinduerne på hendes arbejdsplads, efterlader sedler på hendes bil og sender intime videoer af Sanne til hendes familie og kolleger. Sanne har flere gange anmeldt stalkeren til politiet – men føler sig desværre ladt i stikken.
Du kan lytte til podcasten her.

you_netflix
©

You

I denne fiktive serie følger vi den charmerede og intense Joe Goldberg, der uadtil lever et normalt liv som butikschef i en boghandel i New York. Hvad man hurtigt finder ud af er, at Joe i virkeligheden er farlig og har let til besættelse – og det går især udover kvinder. Hans besættelse fører til handlinger, der bliver mere og mere ekstreme – og ender i blodige opgør.
Du kan se serien her.

mit_fatale_tindermatch
©

Stalker – mit fatale Tindermatch

I denne podcast følger vi Eydis Dali's personlige fortælling om hendes kortvarige møde med en 50-årig mand fra Tinder, som ender med at udvikle sig til at blive noget af et maridt for Eydis. Gennem halvandet år kan hun ikke bevæge sig udenfor en dør, uden at manden lurer om hjørnet. På Facebook optræder han under falsk profil, på telefonen ringer han fra ukendt nummer, og selv Eydis' venner og familie ender med at blive involveret.
Du kan lytte til podcasten her.

i_am_a_stalker_netflix
©

I am a stalker

I denne dokumentarserie får du et indblik i stalking fra stalkerens synspunkt, når dømte stalkere bliver interviewet fra deres fængselsceller. Derudover deler overlevende også rystende beretninger om chikane, misbrug og andre kriminelle handlinger.
Du kan se serien her.

danmarks_storste_stalker
©

Forfulgt – af Danmarks største stalker

Her undersøger journalist Irene Nørgård historien om en af de mest omfattende sager om stalking i Danmark. I tre år har Maries eksmand forfulgt hende – stalket hende – og han har kontaktet hende og deres fælles børn over 30.000 gange – dette på trods af, at han har siddet i fængsel tre gange.
Du kan lytte til podcasten her.

Kilde: Dansk Stalking Center