Superfoods du skal kende

Chiafrø, spirulina og gojibær er alle superfoods og er sprængfyldte med næring, men hvor vigtige er de i din kost, og hvad bidrager de med?

1 / 4

Superfoods på skeer fra venstre: Spirulina, hvedegræs, chiafrø, baobab og açai. De sidste par år er vi blevet introduceret for en lang række eksotiske fødevarer og kosttilskud, der skal hjælpe os med at blive sundere, og herunder også de såkaldte superfoods - fødevarerne, der ikke bare er voldsomt populære, men som ligefrem er gået hen og blevet en trend. Men hvad er det egentligt helt præcist superfoods er, og hvorfor er de sunde?

Naturlige vitaminbomber
2 / 4

Naturlige vitaminbomber

Der er ingen officielle regler for, hvornår man må kalde noget for en superfood, men helt overordnet set så dækker superfoodbegrebet over fødevarer, der indeholder en særlig høj koncentration af næringsstoffer, der har en gavnlig virkning på vores helbred.

Superfoods skal ses som et supplement til din daglige kost, men ikke som en erstatning for denne. Ligemeget hvor sunde chiafrø eller gojibær er, så vil de aldrig kunne erstatte en sund og varieret kost eller ligefrem opveje en dårlig kost.

Superfoods skal nærmere ses som naturens egen form for multivitaminpiller, da de er proppet med vitaminer, mineraler og antioxidanter, og ved at spise dem er det derfor en nem måde at få de vigtige næringsstoffer på. Men de vil ligesom en vitaminpille aldrig kunne erstatte gode og varierede madvaner.

Superfoods for dig
3 / 4

Superfoods for dig

Mange tænker nok på ting som eksotiske bær og grønne planter i pulverform, når der tales om superfoods, men under superfoodkategorien hører faktisk også en masse af de noget mere velkendte (og økonomisk overkommelige) madvarer som mandler, rødbeder, hvidløg, blåbær og broccoli for at nævne et par stykker.

De typer superfoods, der er fokus på for tiden, er dog især de mere eksotiske superfoods som for eksempel açai, gojibær, chiafrø og spirulina, der alle er lidt sværere og dyrere at få fat på, hvis man ikke bor i nærheden af en velassorteret helsebutik. Derfor får jeg ofte spørgsmålet om, hvorvidt de nu også er nødvendige for at føre en sund livsstil. Til det er mit klare svar et stort nej.

Luksusnæring
4 / 4

Luksusnæring

Når jeg så alligevel er rigtigt glad for superfoods, så er det fordi jeg synes, det er en fantastisk nem måde at tilføje et ordentligt næringsboost til ens hverdag.

Jeg elsker at lave en stor daglig smoothie, hvor jeg tilføjer superfoods som for eksempel acai, gojibær, baobab, hvedegræs eller spirulina, og så er det dejligt nemt at drysse nogle chiafrø ud over min skyr eller havregrød for lidt ekstra vitaminer, mineraler og protein om morgenen.

Superfoods er for mig dét, der lige giver det ekstra boost i hverdagen, og som jeg kan trække på i stressede perioder, men er det nødvendigt? Nej, overhovedet ikke. Det er en lille luksus i hverdagen, der giver mig ekstra velvære og overskud, men som alle andre luksusting, så overlever jeg også fint uden.

Signe Moesby Leth blogger til dagligt på Amillionmiless.com, hvor hun deler sin passion for sund og nærende mad, og her på Costume.dk vil hun hver uge friste med lækre og inspirerende opskrifter. Læs mere om Signe her.