10 danske kvinder, vi vil holde øje med i 2021

Nyt år, nye talenter. Vi guider til nogle af de mest lovende navne inden for musik, kunst, design og aktivisme.

Atelier Axo

Atelier Axo

© Atelier Axo

1. Rose Hermansen og Caroline Sillesen

Lige nu rykker det for alvor på den danske designscene, og i front står københavnske Atelier Axo. Virksomheden blev grundlagt i 2019 af Rose Hermansen og Caroline Sillesen, der har etableret sig som en af de mest nytænkende tegnestuer herhjemme. Duoen bevæger sig i krydsfeltet mellem design, arkitektur og kunst, og siden atelierets opstart har de blandt andet stået bag stueetagen i galleri Brigade og interiøret i Another Nués flagship store i København – begge holdt i Atelier Axos karakteristiske palette af kølige trænuancer, basisfarver som sort og hvid og enkelte farvestrøg af aubergine, solgul eller orange.

Atelier-axo.com

2. Sophia Khaled

Strik – både den, man køber og den, man selv laver – kom for alvor i fokus i løbet af 2020, og det ser ikke ud til, at det er ved at ændre sig. En af de mest lovende talenter inden for strikdesign er Sophia Khaled, som på få måneder har skabt stor efterspørgsel på sine farverige værker, der afbilder bamser, delfiner, hunde, blomster og det ydre rum. Hendes værker har et skær af barnlig naivitet og glæde over sig, som er yderst tiltrængt i en tid, hvor modeindustrien er under alvorligt pres.

@sophia_khaled

3. Mekdes

Bløde toner af pop, r&b og soul samt en stærk vokal kendetegner musikeren Mekdes, der står bag numre som In Favor of You og Lonely. I sommeren 2020 udkom hun med debut-EP’en Fly, som ganske imponerende udelukkende – på nær ét nummer – er produceret af hende selv. Det er dog særligt Mekdes’ nærværende optrædener på scener rundt omkring i landet, som har vakt opmærksomhed, og det førte sidste år til en nominering til prisen Årets nye live-navn ved Danish Music Awards.

@mekdesofficial

4. Nafisa Fiidow

“Jeg er FUCKING færdig med at løfte byrden med at overbevise hr. og fru Danmark om, at jeg faktisk er ok.” Sådan skrev Nafisa Fiidow i 2018 i et opslag på Facebook, hvor hun fortalte om at være ung dansk-somalier – en tilværelse, hvor hun og andre bliver mødt med fordomme, mistillid og kritik. Gennem de seneste år har Nafisa jævnligt deltaget i debatten om integration og flygtninge i medierne, og her forsøger hun bid for bid at gøre op med diskrimination og negative diskurser om etniske minoritetsborgere.

@nafisafiidow

5. Karla Krag Seebach

“Folk siger til mig, at jeg skal være som dem // Men jeg vil meget hellere bare selv bestemme // Så de kan sige lige, hvad de vil // For jeg er fan af mig selv.” Sådan lyder nogle af stroferne i sangen Fan af mig selv, som kommer fra rapperen Karla Krag Seebach. Den kun 11-årige artist fik allerede i 2019 sin scenedebut på Langelandsfestivalen, da hun blev inviteret med på scenen af sin far, rapperen Andreas Seebach, og i 2020 var hun sammen med veninden Liva med i MGP med sangen Brug din fantasi. Hun har også lavet et cool cover af Tessas hit Ben. Med rytmer og tekster, der allerede nu giver en lyst til at rokke med, kan man kun drømme om, hvor Karlas charmerende selvtillid vil føre hende hen i 2021.

@eneste_karla

5. Yukari Hotta

Den japanskfødte designer Yukari Hotta flyttede i 2003 til Danmark for at starte på sin designuddannelse. I sine værker kombinerer hun på fineste vis den japanske funktionalisme med nordisk designæstetik ud fra mantraet om at ville skabe produkter, som gør folks liv mere attraktive, praktiske og komfortable. Det har blandt andet ført til en række stilrene, men funktionelle møbler som den smukke Hug-bænk og en serie af keramiske værker med et organisk formsprog.

@yukarihotta

6. Feven Geles

Indimellem funkler en lysende stjerne på den danske up-and-coming rapscene, og en af dem er Feven Geles, som går under kunstnernavnet FVN. Med numre som Mad Ting og Work viser hun, hvad hun er allerbedst til: flabede tekster med et baggrundstæppe af danseværdige beats og stikpiller til den danske musikbranche.

@fvndontaskmeagainhoe

7. Simone Slot

Nail art er efterhånden fast inventar på flere danske kulturpersoner, og bag mange af de små kunstværker står Simone Slot aka. Dasmyfren, som gennem tiden har leveret dekorative negle til blandt andre Jada, Barbara Moleko og Emili Sindlev. Der findes næsten ingen grænser for, hvilke motiver hun begiver sig ud i, fra gengivelser af HuskMitNavns motiver til Grinchen og Scooby Doo, men også mere afdæmpede versioner i changerende glitternuancer og bittesmå hjerter – alle med en teknisk præcision, som løfter slutproduktet fra nail art til små kunstværker.

@dasmyfren_nails

8. Lea Høyer

Et sommerkursus i vandstøbning blev springbrættet for Lea Høyer, hvis smykker udmærker sig ved at ramme den perfekte balance mellem perfekt og uperfekt. Hendes organiske kreationer er inspireret af naturens former og er flere gange spottet i Vanity Fair, på influencers som Hanna Stefansson og på den røde løber ved Oscar-uddelingen.

Leahoyer.com

9. Anna Stahn

I løbet af 2020 er du nok stødt på Olga Ravns anmelderroste roman Mit arbejde. Bag kunstværket på omslaget står kunstneren Anna Stahn, som ud over en række fine print arbejder inden for tekstens og keramikkens verden. Vi er blandt andet blevet helt forelskede i hendes små skulpturer, hvor buttede kvindefigurer slænger sig blandt smukke perler inde i muslingeskaller.

Annastahn.dk

10. Sophie Linnemann

Et andet talent på den danske modescene er kunstner og designer Sophie Linnemann aka. @heste_jente, som både laver upcycled designs samt chunky strikveste og -kjoler med den helt rigtige hjemmegjorte vibe. For nylig har Linnemann også deltaget i designsamarbejder med Icon Visions og Freja Wewer – sidstnævnte bestående af blandt andet cropped toppe, plateaustøvler og farverige print, som leder tankerne hen på de glade 90’ere.

@heste_jente