4 ting, du aldrig må lyve om til jobsamtalen
© Anna Stokland

4 ting, du aldrig må lyve om til jobsamtalen

Må man stikke en hvid løgn til jobsamtalen for at sætte sig selv i et bedre lys? Her er et par råd til, hvornår du bør holde dig til sandheden

En lille, uskyldig løgn kan hurtigt blive til ti, og pludselig befinder du dig i et spind af løgne, der ikke er til at finde hoved eller hale i.

Derfor er det altid en god idé at holde sig til sandheden, og det gælder ikke mindst til jobsamtalen og på dit cv. Dog er der tilnærmelsesvist tradition for at pynte lidt på sandheden i disse situationer, hvor spørgsmål som “Hvad er din største svaghed?” bliver besvaret med “Jeg er for perfektionistisk”, og det står nok ikke til at ændre. Dog er nogle hvide løgne værre end andre, og hvis du har behov for at overdrive en smule, så undgå at gøre det i disse fire tilfælde.

1. Hvor meget du tjener

Det kan muligvis synes udskyldigt at pynte lidt på tallene, når din potentielle arbejdsgiver spørger, hvor meget du tjente på din tidligere arbejdsplads. Men nogle arbejdsgivere kan finde på at bede om en kopi af en tidligere lønseddel, og så befinder du dig pludselig i en uheldig situation, hvor du fra start bliver stemplet som uærlig.

2. Dine karakterer

Igen: Lad være med at pynte på tallene. Nogle virksomheder kræver en kopi af dit karakterblad og der findes stillinger med minimumskrav.

3. Om du blev fyret fra dit tidligere job

Mange dygtige mennesker bliver afskediget af den ene eller den anden grund. Det skal du ikke være bange for at fortælle til din jobsamtale. Du behøver ikke gå i detaljer, men forklar derimod, hvad du har taget med dig fra oplevelsen.

4. Dine færdigheder

Påstår dit cv, at du kan flydende spansk, fordi du havde det tre år på gymnasiet? Pas på – pludselig befinder du dig i et telefonmøde med et spansktalende individ, der ikke kan et pip engelsk. Undgå sådanne situationer ved at opremse færdigheder, som du rent faktisk har.