Skams sidste afsnit og finaleafsnit af sæson 3
© Skam

5 dritkul grunde til, du elsker Skam

Skam har lært os en masse om livet som ung, men det er langt fra eneste grund til, at Skam-feberen raser landet over

I aften ruller sidste afsnit af Skams tredje sæson – og føkk, hvor vi glæder os her på Costume-redaktionen!

Som optakt til sæsonafslutningen lister vi fem af de allerstørste og dritkul grunde til, at vi knuselsker den norske successerie.

Kebabnorsk

Serien har gjort det norske sprog ‘dritkult’. ‘Dritt’ betyder lort, og det kan bruges foran næsten alt. Karaktererne taler det slanginspirerede ‘kebabnorsk’, der giver dig lyst til at sige ‘føkk’ i stedet for fuck og ‘hooke’ i stedet for score.

Gule blokbogstaver

Indrømmet – det giver et lille glædesrus at se den kraftige, gule typografi tone frem på skærmen. De lysende blokbogstaver er blevet synonymt med Skam, hvor de effektivt benyttes til at sætte scenen.

Psst ... Her er 3 steder, du kan få dit Skam-fix (når du ikke ser Skam)

© Skam

Soundtracket

Den eksperimenterende brug af musik i Skam er larmende god. Soundtracket er et miks af norsk og internationalt, nyt og gammelt, blødt og hårdt.

Da skolens bad boy William i slow motion træder ud af sin sportsvogn, sker det til Kanye West, der synger: “I need a slow motion video right now.”

Da Noora er væk i en alkoholrus, brager klassisk musik af den norske komponist Edvard Grieg igennem.

Mens lydbilledet med Kanyes toner på humoristisk vis understøtter Williams dragende virkning, stemmer det klassiske musikvalg ikke med billedsiden af festorgiet anno 2016. Det giver seeren samme rundtossethed som hos den næsten bevidstløse Noora.

Du kan høre alle playlisterne fra sæson et, to og tre af Skam her.

© Skam

Pagehår

Godt nok er Noora ikke længere hovedperson, men hendes perfekte page er ingenlunde glemt – og det samme gælder iøvrigt også hendes makeupfri look kun tilsat røde læber (Psst … hun bruger denne læbestift fra Clinique).

Der er mange gode grunde til at få pagehår – og drømmen om at gøre Noora kunsten efter er én af dem.

Skiftende hovedperson

Først Eva, så Noora, nu Isak. Hvem bliver den næste? Seriens skiftende hovedperson er en af dens absolut stærkeste kort. Udover at eliminere enhver sandsynlighed for, at serien går i stå, understreger det skiftende synspunkt den markante forskel mellem, hvordan folk opfører sig versus hvordan de egentlig går og har det.

Alle blev forelskede i Noora i sæson to, men virker hun ikke lidt selvoptaget i sæson tre? Måske skyldes det hendes breakup – måske at vi betragter hende gennem Isaks øjne.

Mon hovedpersonen i Skams fjerde sæson bliver afsløret i sidste afsnit, som det var tilfældet i slutningen af sæson to, hvor Isak kigger sigende ind i kameraet?

Det må tiden vise. Her på redaktionen venter vi i hvert fald i spændning på, at klokken bliver 20.20.