katrine mari
© Katrine Mari Storgaard

5 podcast, der fodrer din indre madnørd

Er du vild med gastronomi? Katrine Mari Storgaard, Content Development Manager hos podcastnetværket Acast, guider dig her til fem unikke podcast forbeholdt madnørder.

Det sidste måltid

Lærke Kløvedal er vært på podcasten Det sidste måltid, hvor hun hver uge inviterer en kendt dansker ind i studiet til en samtale om deres liv og det eftermæle, de efterlader sig. Gæsten har til opgave at sammensætte deres perfekte sidste måltid bestående af forret, hovedret og dessert, der kokkereres af Jonas Franck fra Restaurant Frank og nydes af gæsten og Lærke, mens mikrofonen er tændt. Som 'side dish' til måltidet læser Lærke gæstens nekrolog op, hvilket resulterer i et tilbageblik på gæstens karriere, barndom og minder.

Det lyder måske noget morbidt, men det er faktisk det modsatte, for det er en ganske indsigtsfuld måde at lære om gæstens liv på. For der kan være retter, som rummer et særligt minde – for eksempel smagen af barndom.

Lyt til 'Det sidste måltid' her.

lærke k

Milk Street Radio

Når samtalen falder på madpodcast, må min ultimative favorit være Milk Street Radio, der, som navnet antyder, er et radioprogram, som også findes i podcastformat. I hvert afsnit interviewer værten Christopher Kimball kulinariske eksperter fra hele verden, tager imod lytterspørgsmål, deler køkkentips og dykker ned i de seneste madtrends fra kloden over. Du hører om alt fra en streetfood-bod i Thailand til et bageri i en syrisk flygtningelejr, og hvordan forskere bruger avanceret pollenanalyse til at spore honningens oprindelse (og også til at løse mordsager).

Milk Street Radio dykker ned i de mest fantastiske kulinariske historier for at få svar på spørgsmål omkring madlavning, madvarer, kultur, vin, landbrug, restauranter, madlitteratur samt livet for de mennesker, som dyrker, producerer og skaber den mad, vi spiser. Den er informativ og lettere nørdet, så den kræver også en særlig interesse for mad.

Lyt til 'Milk Street Radio' her.

milk

To sultne piger

Den nye generation af madanmeldere er kommet for at blive. De har ikke en særlig baggrund inden for mad eller kogekunst, ej heller er de sommelierer eller andet, der giver dem cv’et til at kunne anmelde. Hvorfor er de så blevet så populære? Fordi de er dig.

At læse en af To sultne pigers anmeldelser på deres Instagram-profil af samme navn er som at høre en samtale mellem dig selv og dine veninder. De er cut-throat, men hamrende underholdende – og ofte, når jeg læser deres anmeldelser af spisesteder, jeg selv har besøgt, er det fuldkommen den samme opfattelse, jeg har haft af stedet.

Der skal ikke være nogen tvivl om, at jeg er kæmpe fan girl af To sultne piger. Og lykken ville ingen ende tage, da de begyndte at udkomme i podcastformat i starten af 2022. Podcasten tager udgangspunkt i mad, men indeholder også alt fra anbefalinger af de bedste solspots i København, til hvordan man spiser et måltid ude for under 250 kroner, og hvor man skal spise, hvis man også vil have et kulturelt indspark. Den eneste ulempe ved podcasten er, at den kommer for sjældent!

Lyt til 'To sultne piger' her.

41BPJGsRyrS

Off Menu

Forestil dig en fantasirestaurant, hvor du helt selv kan sammensætte menuen. Det er, hvad Ed Gamble og James Acaster gør i podcasten Off Menu. Hver uge inviteres en kendt gæst ind i studiet til en samtale om deres drømmemåltid, og podcasten tager afsæt i måltidet, men naturligvis tales der også om minderne og oplevelserne, som er forbundet med de retter, gæsten vælger.

Ed og James er begge komikere, hvilket gør denne podcast ganske underholdende at lytte til. Jeg oplever i hvert fald ofte, at jeg går rundt med et smørret smil på læben, imens jeg lytter.

Lyt til 'Off Menu' her.

Off_Menu_5

Table Manners

Jeg har en svaghed for accenter, og særligt den britiske rangerer højt blandt favoritterne, hvilket også er grunden til, jeg lytter til så mange podcast fra Storbrittanien. Table Manners har ingen ringere end musiker Jessie Ware og Lennie, Jessies 70-årige mor, bag mikrofonen, og samtalen optages ved Jessies køkkenbord. Duoen er hysterisk morsom, deres kemi er helt genial, og man er underholdt hele vejen igennem. Mor Lennie har den dér meget direkte og uden filter-spørgeteknik, som til tider ender ud i, at gæsten bliver lidt befippet, men de to kvinder kommer også lige et spadestik dybere i gæstens fortælling.

Podcasten har over tre millioner lyttere om måneden, og gæsterne tæller nogle af Storbritanniens største navne – herunder Game of Thrones-skuespilleren Emilia Clarke, Londons borgmester Sadiq Khan og vegetar-kokkefagets guru Yotam Ottolenghi.

Samtalen tager altid udgangspunkt i mad, men som med alle andre eviggyldige emner udvikler snakken sig til personlige og nærværende interviews om gæstens liv.

Lyt til 'Table Manners' her.

table-mannaz