© CPH.DOX / Smoke Sauna Sisterhood

9 nye dokumentarfilm vi glæder os til at se

Kamp om frihed, uretfærdighed og tabuer er blot et lille udpluk af de tematikker, som er omdrejningspunkt i den perlerække af dokumentarfilm, der lige om lidt kan ses på det store lærred, når CPH.DOX løber af stablen.

Den internationale filmfestival, CPH:DOX, løber af stablen 15. til 26. marts. I vanens tro byder festivalen på nye dokumentarfilm, og programmet er som sædvanligt spækket med spændende film, der skildrer utrolige fortællinger og vigtige tematikker. Som noget nyt vil der i anledningen af CPH:DOX også blive udgivet nye dokumentarfilm på deres streaming-platform, PARA:DOX. Her kan du forøvrigt også finde et udvalg af aktuelle podcasts, talks og artikler.

Her får du ni film fra programmet, som vi ser ekstra meget frem til at se. Filmene er beskrevet med ord fra CPH:DOX.

© CPH.DOX / Seven Winters in Tehran

Seven Winters in Tehran

I Teheran i 2007 holder Reyhaneh Jabbari et forretningsmøde med en ny kunde. Da han forsøger at voldtage hende, stikker hun ham ned i selvforsvar og flygter fra stedet. Samme dag bliver hun arresteret og anklaget for mord. I retssagen bliver hun dømt til døden, selvom mange beviser tyder på selvforsvar. Overfaldsmanden havde forbindelser til de rigtige steder, og patriarkatet holder hånden over ham – selv efter hans død. Reyhanehs skæbne ligger nu i hænderne på den døde mands ældste søn.

© CPH.DOX / Body Parts

Body Parts

Intimitetskoordinatorer. Nøgenhedskontrakter. Kønshårsparykker. Body doubles. Skjult racisme. Der bliver lavet flere film og serier end nogensinde før, og Body Parts minder os om, hvorfor det er vigtigt at vide, hvordan de bliver til. Nøgenhed og sexscener kan følge de medvirkende hele livet og danner normer ude i den virkelige verden. Hollywood-stjerner som Jane Fonda, Rose McGowan og Rossanna Arquette deler deres erfaringer fra settet til en øjenåbnende collage af klip fra deres film. Det handler om en indgroet, strukturel misogyni, der ikke bare kan vaskes væk, når scenen er filmet og ovre – og om at give alt til sin rolle, selvom man risikerer at miste ejerskabet over sin egen krop i processen.

© Sybilla Tuxen / Silent Sun of Russia

Silent Sun of Russia

Alyona, Alika og Katya drømmer om kærlighed og venskaber, men mest af alt om at forlade Putins Rusland. Da krigen mod Ukraine bryder ud, bliver det sværere for de tre unge kvinder at forlade det store land i øst, men også endnu mere ubærligt at blive boende. Så en er rejst til Georgien, en anden tager til Spanien, mens den tredje bliver tilbage i Rusland. Deres generation tror ikke på, at politisk engagement ændrer noget. I stedet viser de deres modstand ved at leve et moderne og mere vestligt liv, hvor køn, seksualitet, popmusik og identitetsspørgsmål er vitale.

© Sonntag Pictures / Inger og det Dårlige Selskab

Inger & det Dårlige Selskab

De er dem, de andre ikke må lege med, som Kim Larsen ville have sagt. Men 80-årige Inger giver ikke desto mindre et hjem og lidt tiltrængt kærlighed til de skæve og utilpassede eksistenser, som hun lader bo i sin store rodebutik af en Villa Villakulla i en lille stationsby et sted i Danmark. Nogle af dem har boet der i årevis, mens andre flakker forbi for en kort bemærkning og er strøget videre før nogen fandt ud af, hvad de overhovedet hed. Misbrug og mentale sygdomme er en vigtig del af historien, men ikke hele historien. For Inger insisterer på, at der er noget godt i alle mennesker, og at det vigtigste er at lære at holde af os selv.

© CPH.DOX / Baghdad on Fire

Baghdad on Fire

Brændende insiderberetning om den håbefulde irakiske ungdom anført af en 19-årig kvinde og om de enorme konsekvenser, der følger med kampen for demokrati, frihed og fremtid. 19-årige Tiba og hendes venner er håbefulde. De kæmper for demokrati i Irak. Det er den største ungdomsbevægelse i de 20 år, der er gået siden USA invaderede landet og afsatte Saddam Hussein. Sammen med vennerne Khader og Yousif har hun startet et lægehold, der syr og lapper og hjælper de modige unge demonstranter, når de endnu en gang er blevet badet i tåregas. De tilbringer dage og nætter i telte på Tahrir-pladsen midt i Baghdad. Her diskuterer og planlægger de hvordan friheden, demokratiet og ændringerne skal komme til Irak.

© CPH.DOX / Victim/Suspect

Victim/Suspect

Graverjournalisten Rae de Leon har opdaget et overraskende mønster i voldtægtssager i USA. Nemlig det at kvinder, som har anmeldt et seksuelt overgreb, mistænkeliggøres for at lyve af politiet. Først beskyldes de for at opdigte deres påstande, senere bliver de retsforfulgt for falsk vidneudsagn – og nogle gange ender de med at afsone fængselsdomme. Victim/Suspect viser, hvordan rollefordelingen bliver vendt op og ned, så gerningsmændene går fri, mens ofrene nogle gange ender bag tremmer og andre gange ender deres liv.

© CPH.DOX / Machina Faust

Machina Faust

Der bliver bællet vin, røget med mad i munden og talt om pik og fisse, når man er i selskab med saxofonisten og den improviserende jazz-komponist, Maria Faust. Det herboende estiske kraftværk er en maskine i form af hendes utrættelige kreative output. Sagt på en anden måde skildres hun som et menneske af kød og blod, der blotlægger alt for kameraet og er komplet uinteresseret i at male et glansbillede af hverken sin musikalske levevej eller sit kærlige – men ofte komplicerede – forhold til ægtemanden og musikeren Ned Ferm. Ud af den konstante tornado, der er hendes liv, skabes der dog også kunst med stort K.

© CPH.DOX / Smoke Sauna Sisterhood

Smoke Sauna Sisterhood

En røgsauna er et helligt sted, hvor du kan rense dig selv. Sådan lyder det fra en stemme indhyllet i røg og damp. Men hvem tilhører stemmen? En mor, en bedstemor, alle mødre, Moder Jord? Inde i en ophedet træsauna ude midt i en skov mødes en gruppe kvinder og deler deres erfaringer og mest personlige historier, mens et sanseligt kamera indrammer deres nøgne, kurvede kroppe i smukke nærbilleder. Fortællinger om overgreb og seksuel vækkelse, lyst og skam blander sig med latter og varme momenter af stor samhørighed kvinderne imellem. Det eneste brud i de tusmørke billeder er, når de forlader saunaen for at lade sig glide ned i et forfriskende vandhul, hvis størrelse er defineret af årstiden og den natur, de er omgivet af.

© Frigge Fri / Forvandlingen

Forvandlingen

Max og Bastian befinder sig begge mellem barndom og ungdom. Max er født som pige, men er sprunget ud som transkønnet dreng. Og Bastian, der er født som dreng, føler sig mere som en pige. De står begge med valget om, hvorvidt de skal begynde på stophormoner og dermed stoppe deres pubertet. Men kan man stole på sig selv, når alting konstant er i forandring? Max og Bastian er omgivet af venner og familie, der gør alt hvad de kan for at forstå dem og hjælpe dem til, hvad end de beslutter sig for i Julie Bezerra Madsens nærværende film.